ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Τα δύσκολα για τους εφοπλιστές, Δένδιας ο ειρηνοποιός και η καταδολίευση πιστωτών

Από τις επενδύσεις στο δύσκολο στοίχημα των αποδόσεων, το επικοινωνιακό κρεσέντο του υπουργού Εξωτερικών με τα ελληνοτουρκικά, τα εσωκομματικά μέτωπα Μητσοτάκη, οι αγωγές Eurobank και το νέο «φούσκωμα» του ισολογισμού της Fed.

Συνεχίζεται η σαρωτική επέλαση των εφοπλιστών Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη, που πλέον έχουν πλαισιωθεί και από τον Αλ. Εξάρχου, αλλάζοντας τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς. Μετά την απόκτηση (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και της Άκτωρ και μάλιστα από τον πάλαι ποτέ άσπονδο εχθρό, την ολλανδική Reggeborgh, όσοι τους υποτιμούσαν και τους σνόμπαραν φαίνεται ότι δεν είχαν μετρήσει καθόλου καλά τη δύναμη πυρός και την αποφασιστικότητα των τριών «εφοπλιστών». Με την απόκτηση της Άκτωρ δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, ενώ με τη μεγάλη επένδυση που θα υλοποιήσουν στην Attica Bank, πέραν της Παγκρήτιας, φιλοδοξούν ότι θα σχηματίσουν τον 5ο ισχυρότερο τραπεζικό πόλο που θα έρθει να αμφισβητήσει το ολιγοπώλιο των συστημικών τραπεζών.

-- Ωστόσο όλα αυτά δεν αποτελούν παρά το εύκολο μέρος της επέλασης. Το να αγοράζεις εταιρείες, να κάνεις επενδύσεις και γενικότερα να ξοδεύεις χρήματα είναι αρκετά εύκολο όσο υπάρχει χρήμα. Το δύσκολο σκέλος της εξίσωσης είναι οι επενδύσεις αυτές και οι εξαγορές να φέρουν κέρδη και αποδόσεις στους μετόχους. Το δύσκολο στοίχημα των τριών της Thirvest είναι οι μεγάλες αυτές επενδύσεις που πραγματοποιούν στις τράπεζες και τις κατασκευές να φέρουν λεφτά και αποδόσεις. Στην πραγματικότητα, το στοίχημα για των τριών είναι ακόμα δυσκολότερο, καθώς τα δύο «μαγαζιά» που αποκτούν, η Attica Bank και η Άκτωρ έχουν πολύ άσχημο track record. Στην Attica Bank έχουν χαθεί πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιο θα είναι το business plan του νέου σχήματος που θα την οδηγήσει σε κερδοφορία. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Άκτωρ που αποτέλεσε για μια δεκαετία και πλέον τη «μαύρη τρύπα» του ομίλου Ελλάκτωρ, όπου επίσης χάθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου έχει διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ.

-- Σημειώνεται ότι ο τερματισμός της αιμορραγίας της Άκτωρ και η επίτευξη break even από τις δραστηριότητες στην κατασκευή αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης Ευθ. Μπουλούτα.

-- Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την περιβόητη δημόσια σύγκρουση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, σύγκρουση που είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης και μεγάλη έξαψη στο αποκαλούμενο «πατριωτικό τόξο», χαρίζοντας στον κ. Δένδια τις δάφνες της επιτυχίας. Η επιτυχία του κ. Δένδια ήταν τόσο σαρωτική που ορισμένοι υποψιάζονται – εκτιμούν ότι η ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στη Γερουσία των ΗΠΑ το Μάιο του 2022, όπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε την παραβατικότητα της Τουρκίας λίγες μόνο ημέρες μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, είχε στόχευση και στο εσωτερικό και εσωκομματικό κοινό.

-- Όπως και να έχει, από το 2020 οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ήταν σταθερά στο «κόκκινο» και μάλιστα με επιδεινούμενη εικόνα, με την παραβατικότητα της Τουρκίας να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και με διάχυτη ανησυχία για τον κίνδυνο σύγκρουσης. Όλα αυτά τερματίστηκαν απότομα με τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, που μοιραία οδήγησε σε δραστικό επαναπροσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων της Τουρκίας, δεδομένου μάλιστα ότι το τραγικό συμβάν ήρθε λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε πολιτική, εγκατέλειψε τις θέσεις της ή πολύ περισσότερο αναγνώρισε το δίκιο της Ελλάδας.

-- Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μαζεύεται στο καβούκι της: ανάλογη δραστική μείωση παραβάσεων – παραβιάσεων σημειώθηκε και μετά το πραξικόπημα του 2016, το οποίο είχε κλονίσει και αποδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

-- Στο πλαίσιο αυτό δημιουργεί πραγματικά έκπληξη πως ο κ. Δένδιας ερμηνεύει τη συγκυριακή μείωση της παραβατικότητας ως χείρα συνεννόησης που τείνει προς την Ελλάδα η Τουρκία. Αλήθεια τι έχει αλλάξει στην τουρκική πολιτική και πού ακριβώς βλέπει ο κ. Δένδιας το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις δύο χώρες; Διότι οι λύσεις τέτοιων σύνθετων διακρατικών προβλημάτων απαιτούν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, υποχωρήσεις που δύσκολα θα γίνουν δεκτές από μια ελληνική κοινωνία που έχει γαλουχηθεί από πολιτικούς όπως ο κ. Δένδιας με την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει 100% δίκιο και κάθε υποχώρηση ή συμβιβασμός θα συνιστά προδοσία.

-- Εκτός βέβαια αν όλα, τόσο οι τηλεμαχίες όσο και η διπλωματία της ειρήνης, γίνονται για την επικοινωνία και το εγχώριο φιλοθεάμον κοινό.

-- Η διπλωματική υπερκινητικότητα του κ. Δένδια με την επίθεση φιλίας στην Τουρκία (στην Κύπρο έχει προκαλέσει αμηχανία η υποστήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας - IMO) και το μπαράζ δημοσιότητας για τα ελληνοτουρκικά έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με την εξαφάνισή του από τα εγχώρια μέτωπα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί ανοιχτά από συναδέλφους του στην κυβέρνηση ότι δεν βάζει καθόλου πλάτη στα δύσκολα. Και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όλα αυτά δείχνουν ότι το βασικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι διαρροές προς τα δεξιά, αλλά και διάφορες εσωκομματικές εστίες, που κατά βάθος πότε δεν χώνεψαν τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές.

-- Καθόλου τυχαία, ήδη κυκλοφορούν φήμες, για να μην πούμε διαρροές, που θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ την επομένη των εκλογών με την τοποθέτηση Κ. Χατζηδάκη ή Γ. Γεραπετρίτη.

-- Τεράστια ποσά ρευστότητας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κινητοποίησε η Fed για να αντιμετωπίσει την κρίση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, με κύριο χαρακτηριστικό τη μαζική εκροή καταθέσεων από τις περιφερειακές τράπεζες προς τις συστημικές ή σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων. Οι αριθμοί είναι, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακοί και δείχνουν τη σοβαρότητα αυτής της κρίσης: πέρυσι τον Απρίλιο, ο ισολογισμός της Fed είχε «φουσκώσει» στα 8,965 τρισ. δολ., φτάνοντας σε ρεκόρ όλων των εποχών. Από τότε, παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων, η Fed άρχισε να μαζεύει τον ισολογισμό της, περνώντας από το QE στο QT (από την ποσοτική χαλάρωση, στην ποσοτική σύσφιξη). Αισίως, την 1η Μαρτίου είχε καταφέρει να μειώσει το ενεργητικό της στα 8,339 τρισ. δολ., δηλαδή κατά 626 δισ. (για να έχουμε μια αναλογία, αυτή η μείωση αντιστοιχεί στο τριπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ και κάτι παραπάνω). Από τότε, όμως, οι παρεμβάσεις της Fed για την ανάσχεση της κρίσης εκτόξευσαν στα ύψη και πάλι το ενεργητικό της, με τελευταία καταγεγραμμένη τιμή τα 8,733 τρισ. δολ. Μια διαφορά 394 δισ. δολ. μέσα σε δύο εβδομάδες, που έκανε πολλούς αναλυτές να λένε ότι η Fed άρχισε και πάλι, χωρίς να το ομολογεί, πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, που βεβαίως καθόλου δεν συμβαδίζει με την αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Όπως και αν το περιγράψει κανείς, πάντως, αυτό που μετράει για τις αγορές είναι ότι την ώρα της πυρκαγιάς η πυροσβεστική εμφανίστηκε και έριξε άφθονες ποσότητες νερού.

-- Μπορεί οι εξηγήσεις που δόθηκαν για το δάνειο που είχε λάβει -ή πιο σωστά είχε οριστεί ως εγγυητής- ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, να ανέτρεψαν πολλές από τις καταγγελίες, ωστόσο από την ανακοίνωση της Eurobank δεν μένει καμία αμφιβολία: Ο κ. Παπαθανάσης, πολλά χρόνια βέβαια πριν αναλάβει υπουργική θέση, ενήργησε ως στρατηγικός κακοπληρωτής: εξού και οι αγωγές της τράπεζας εναντίον του για καταδολίευση πιστωτών, αγωγές τις οποίες η τράπεζα κέρδισε.

-- Οριακή αύξηση, σε ποσοστό 0,50%, κατέγραψε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά το πρώτο δίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φτάνοντας στα 766,69 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το σύνολο της παραγωγής ασφαλίσεων ζωής διαμορφώθηκε στα 339,49 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 8,6%, ενώ το σύνολο της παραγωγής ασφαλίσεων κατά ζημιών έφτασε στα 427,19 εκατ. ευρώ με άνοδο 9,1%, εκ των οποίων τα 116,78 εκατ. ευρώ ήταν αστική ευθύνη οχημάτων (+0,10%).

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Γιάνης φεύγει, η Ζωή έρχεται, οι ισορροπίες Μητσοτάκη και υπουργικές business

Η αντιπολίτευση που δεν έχουμε ξαναδεί, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί (ξανά) για τη Δημοκρατία, οι κυβερνητικές ισορροπίες, το παράπονο του Δ. Κούτρα και η επιχειρηματική προσπάθεια του Ν. Ταχιάου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Κωλοτούμπας» Vs «Εφιάλτης», η βουτιά για ΜΟΗ – ΕΛΠΕ, το πετρέλαιο και οι εφοπλιστές

Τα συνθήματα του χθες και η αντιπολιτευτική ένδεια, πώς «γκρεμίζει» τις μετοχές των διυλιστηρίων το φάσμα της έκτακτης φορολόγησης, το real estate στην Ελλάδα, πώς δυσκολεύει η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τους εφοπλιστές και το έλλειμμα ασφαλιστικής παιδείας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ενθουσιασμός του Τζ. Ντάιμον, η αποχώρηση Κούτρα, τα χιόνια και το Sofitel

Τι είπε για τον Κ. Μητσοτάκη και το Χρηματιστήριο το αφεντικό της JP Morgan, τα 250 ευρώ τη διανυκτέρευση που ζήτησε η Sofitel από τους ταλαίπωρους εγκλωβισμένους οδηγούς και η σταδιακή αποχώρηση του Δ. Κούτρα από την Intrakat.
Megaro Maximou, Maximou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση σε θύελλα, η Alpha ανεβάζει στροφές και οι κρίσιμες πρώτες ύλες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κυβέρνηση, η νέα διεθνής συνεργασία για τον όμιλο της Alpha Bank, το νομοσχέδιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και το νέο fund που θα επενδύσει στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.