Όσοι βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας χθες και έτυχε να διασχίζουν την οδό Πανεπιστημίου σίγουρα ένιωσαν κάποια έκπληξη στρέφοντας το βλέμμα τους στο κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: στις πύλες του ιστορικού κτηρίου ήταν (και παραμένουν) κρεμασμένα τεράστια πανό με τη λέξη «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» και άλλα συνθήματα! Σιγά την έκπληξη, ίσως πει κάποιος. Όμως, ακριβώς μπροστά από τα πανό βρίσκονταν παραταγμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας με ασπίδες και κλομπ δημιουργώντας ένα εύλογο ερώτημα: η αστυνομία κάνει την κατάληψη; Και αν όχι, γιατί δεν κατεβάζουν τα πανό από το ιστορικό κτίριο; Αναζητώντας απαντήσεις, ρωτήσαμε ανθρώπους του κέντρου για την παράδοξη αυτή εικόνα και οι απαντήσεις που λάβαμε έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Η φωτογραφία με τους αστυνομικούς κάτω από το πανό, που δημοσιεύουμε, λήφθηκε το πρωί (όταν λέμε πρωί εννοούμε κατά τις 10…) και οι καταληψίες δεν ήταν ακόμα μάχιμοι: τα παιδιά κοιμόντουσαν. Αργότερα, κατά τις 12.00 - 13.00, όταν με το καλό ξύπνησαν τα παιδιά (άγνωστο αν κοιμούνται μέσα στο κτίριο τπυ Πανεπιστημίου ή στα σπίτια τους για πιο άνετα και πηγαίνουν μετά στην κατάληψη) έλαβαν τις θέσεις τους κάτω από το πανό, αρχίζοντας άλλη μια ημέρα επανάστασης. Με την έλευση των παιδιών, τα άλλα παιδιά, οι αστυνομικοί, μετακινήθηκαν λίγα μέτρα μακριά από την είσοδο του υπό κατάληψη κτηρίου. Έτσι, η εικόνα των αστυνομικών γύρω γύρω από το υπό κατάληψη κτήριο έμοιαζε με περιφρούρηση! Δηλαδή, οι αστυνομικοί να περιφρουρούν την κατάληψη στο ιστορικό κτήριο!
-- Η εικόνα αυτή αιχμαλωτίζει εξαιρετικά την σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα και θα μπορούσε να είναι κωμική, ωστόσο η αίσθηση της στήλης είναι ότι εμπεριέχει μια βαθιά σοφία. Τη βαθιά σοφία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος καταφέρνει και να αφήνει τα παιδιά να εκτονώνουν τις επαναστατικές τους διαθέσεις και ταυτόχρονα όμως το κράτος να είναι εκεί, μέσω της Αστυνομίας, και να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η κρατική μηχανή δουλεύει! Τολμούμε να πούμε ότι η στάση αυτή αποτυπώνει τη σοφία όχι μόνο του κ. Θεοδωρικάκου αλλά ευρύτερα της κυβέρνησης και το πώς αντιμετωπίζει τις προκλήσεις.
-- Υ.Γ. Περιττό να υπενθυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ζήτησε και έλαβε τη λαϊκή εντολή να τερματίσει αυτές τις αλλόκοτες καταστάσεις ανομίας στην καρδιά της πρωτεύουσας.
-- Λευκός καπνός φαίνεται ότι βγήκε για τη συμμετοχή της Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε υπερένταση διαπραγματεύσεων και, παρά τη διαφωνία που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες επανήλθαν σε καλό δρόμο και όλα δείχνουν ότι είμαστε ένα βήμα πριν τη συμφωνία. Αργά χθες το απόγευμα, πηγές κοντά στη Thrivest σημείωσαν ότι επιτεύχθηκε μια κοινή αντίληψη για την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα της Attica Bank, ανοίγοντας το δρόμο για την συμμετοχή της Thrivest στην ΑΜΚ. Κομβικό στοιχείο αποτελεί ο στόχος για την δημιουργία ενός πέμπτου πόλου στο τραπεζικό σύστημα.
-- Σε καλές εποχές, δεν είναι κακό να έχει μια τράπεζα πελάτες δισεκατομμυριούχους. Το αντίθετο. Σε περιόδους αναταραχής, όμως, οι καταθέσεις των super rich έχουν μια τάση να… εξαφανίζονται αστραπιαία, πολύ ταχύτερα από τις καταθέσεις των πελατών με μικρότερη οικονομική επιφάνεια. Αυτό το κατάλαβαν πολύ καλά τα στελέχη της Credit Suisse, που μέσα σε λίγες ημέρες μετατράπηκε από μια μεγάλη τράπεζα με επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα σε μια τράπεζα υπό κατάρρευση, που χρειάστηκε να διασωθεί με παρέμβαση των αρχών. Όπως το έθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ένας από τους ανθρώπους που «έστησαν» το deal με τη UBS, «όταν είσαι μια τράπεζα για δισεκατομμυριούχους, οι καταθέσεις μπορεί να πετάξουν μακριά πολύ γρήγορα. Μπορεί να πεθάνεις μέσα σε τρεις ημέρες».
-- Καθώς η Fed ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν θα προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίου, ή θα «παγώσει» τις αυξήσεις για να διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα, ένα σημαντικό ερώτημα πλανάται στις αγορές: μήπως φταίνε και οι κεντρικές τράπεζες, που αύξησαν πολύ απότομα τα επιτόκια, για τη σημερινή αναταραχή στο διεθνές τραπεζικό σύστημα; Από τη μια, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν παρά να κάνουν ακριβότερο το χρήμα και να μειώσουν την κυκλοφορία του στην οικονομία, όταν βρίσκονται μπροστά σε ένα σοβαρό επεισόδιο έξαρσης του πληθωρισμού. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι υποτίμησαν για πολύ καιρό τον πληθωρισμό και κράτησαν για περισσότερο από όσο χρειαζόταν τα μηδενικά/αρνητικά επιτόκια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που είχαν ενεργοποιηθεί σε τεράστια έκταση στη διάρκεια της πανδημίας, όταν το πρόβλημα ήταν η ύφεση και ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός. Ίσως οι κεντρικές τράπεζες, αν είχαν αρχίσει νωρίτερα και πιο σταδιακά να αυξάνουν τα επιτόκια να είχαν προκαλέσει λιγότερους κραδασμούς στα τραπεζικά συστήματα.
-- Στην πραγματικότητα, όμως, τα σημερινά προβλήματα, που εκδηλώθηκαν πρώτα στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, συνδέονται λιγότερο με τη νομισματική πολιτική και περισσότερο με το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο. Μετά την κρίση του 2008, καθιερώθηκε στις ΗΠΑ πολύ αυστηρή νομοθεσία (νόμος Ντοντ – Φρανκ) για την εποπτεία όλων των τραπεζών. Όμως, το λόμπι των περιφερειακών τραπεζών (επιφανές μέλος του ήταν και ο επικεφαλής της Sillicon Valley Bank) άσκησε επίμονη πίεση και πέτυχε να εξαιρεθούν οι μη συστημικές τράπεζες από την αυστηρή εποπτεία. Κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα να έχουν γίνει αχίλλειος πτέρνα του αμερικανικού συστήματος οι μικρομεσαίες τράπεζες και να συζητούνται μέχρι πρόσφατα αδιανόητες λύσεις, όπως η κάλυψη όλων των καταθέσεων με ομοσπονδιακή εγγύηση, ή μια πολύ μεγάλη αύξηση στο σχετικό όριο. Λύσεις, που θα μεταφέρουν στους φορολογούμενους τις αστοχίες και τις κερδοσκοπικές κινήσεις που έγιναν από μικρές τράπεζες.
-- Σε σχέση με τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ουδείς αμφιβάλλει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει τεράστια άλματα. Συνήθως, σχολιάζουμε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, την αύξηση της κερδοφορίας, ή τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας. Όμως, αυτή την περίοδο, όπου τράπεζες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού καταρρέουν από έλλειψη ρευστότητας, ένας άλλος δείκτης έχει μεγάλη σημασία: ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio – LCR). Είναι ο δείκτης που μετράει πόσα μετρητά ή ισοδύναμα (π.χ. κρατικούς τίτλους βραχυχρόνιας διάρκειας) έχουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις του επόμενου 12μήνου και τον παρακολουθούν πολύ στενά οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Διαβάζουμε στη χθεσινή έκθεση της Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες, ότι στο τέλος του 2022 ο δείκτης LCR για τις τέσσερις συστημικές διαμορφώθηκε σε 198%. Για να καταλάβουμε πόσο δρόμο έχουν διανύσει οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, μία σύγκριση ίσως είναι αρκετή: στο τέλος του 2018, ο δείκτης LCR ήταν μόλις 48%. Μέσα σε μια τετραετία, δηλαδή, ενώ είχαμε τράπεζες που κάλυπταν με… το ζόρι τις μισές τους υποχρεώσεις με τη ρευστότητα που διέθεταν, τώρα έχουμε τράπεζες που καλύπτουν το διπλάσιο των υποχρεώσεων. Είναι και αυτή μια θωράκιση που έχει τη δική της σημασία.
-- Στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το οδικό έργο Χανιά - Χερσόνησος, μήκους 157,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί το «φιλέτο» του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία, δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως για τις ασφυκτικές προθεσμίες, αφού το Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης «ανέβηκε» στις 8 Φεβρουαρίου και έως τις 13 Φεβρουαρίου έπρεπε να υποβάλουν τα σχόλιά τους. Επίσημη ανακοίνωση για παράταση δεν υπάρχει, αλλά επειδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ενόψει της 31ης Μαρτίου να προετοιμάσουν φακέλους και εγγυητικές, εκτιμάται ότι, αν είναι να δοθεί παράταση, αυτή θα γνωστοποιηθεί έως την Παρασκευή. Οι όμιλοι που έχουν προεπιλεγεί για το έργο είναι οι εξής: Άκτωρ, Τέρνα, ΑΒΑΞ, Vinci και Μυτιληναίος μαζί με την Intertoll. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είτε δοθεί παράταση, είτε όχι, κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.
-- Ειδικός στο να δημιουργεί και να εμπνέει ομάδες για να επιτύχουν τον σκοπό που έχουν θέσει θεωρείται ο Andreas Borgeas. Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής στην πολιτεία της Καλιφόρνιας -έως τον περασμένο Δεκέμβριο- έχει αναλάβει από την αρχή της χρονιάς τα ηνία του project Gap της Eunice, για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου. Με 15ετή παρουσία στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο Borgeas θέτει ψηλά στην ατζέντα του την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ανατ. Μεσόγειο και τη ΝΑ Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είχε σειρά επαφών, κατά την διάρκεια του Delphi DC - Southeast Europe & East Med Forum στην Ουάσιγκτον: μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, την τέως Πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, καθώς και άλλα μέλη του Κογκρέσου και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.