ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας. Φωτό: ΤτΕ

Η μαγική σκέψη στο ΜΜ, ο Στουρνάρας για την αναβάθμιση, η Coca Cola HBC και η Ρωσία

Γιατί η τακτική «όλα στο φως» για τα Τέμπη δεν έχει πολύ νόημα, η ένεση αισιοδοξίας από τον διοικητή της ΤτΕ και η αθόρυβη αλλά δραστήρια παρουσία της εγχώριας Coca Cola στη Ρωσία.

Κάτι σε μαγική σκέψη θυμίζει αυτή η ορμή της κυβέρνησης για την αναζήτηση της αλήθειας αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι με την τακτική «όλα στο φως», όλα θα λυθούν: η οργή θα κατευναστεί, ο θυμός θα ξεθυμάνει, η εμπιστοσύνη των πολιτών θα ανακτηθεί και τα πράγματα θα επιστρέψουν στην «κανονική» τροχιά και στο τέλος Μαΐου θα πάμε σε εκλογές, ήρεμα και ωραία, με την κυβέρνηση να κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Σε 80 ημέρες όλα θα απαντηθούν, θα επιμεριστούν οι ευθύνες και προχωράμε. Ωστόσο, ακόμα και αν μπορούσαμε να φτάσουμε 100% στην αλήθεια για τις αιτίες του δυστυχήματος τι σημασία θα είχε αυτό; Ή, για να το πούμε πιο απλά, ακόμα και να φτάσουμε στην αλήθεια ποιος θα την πιστέψει; Σε μια χώρα βαθιά πολωμένη, διαιρεμένη, που δεν έχει μάθει να συζητά, που κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν και τίποτα, τι αξία θα έχει ένα πόρισμα μιας Επιτροπής; Ή οι έρευνες Ντογιάκου; Ακόμα και αν αυτά αποκαλύψουν 100% την αλήθεια οι περισσότεροι θα μείνουν καθηλωμένοι στη δική τους αλήθεια. Και αυτό διότι υπάρχει ένα γενικευμένο έλλειμμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για τη Δικαιοσύνη, για τα σώματα Ασφαλείας, για τα μέσα ενημέρωσης κ.α.που οφείλεται στη θεσμική γύμνια της χώρας.

-- Το πυρηνικό πρόβλημα που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το θλιβερό συμβάν των Τεμπών γκρέμισε το εκσυγχρονιστικό αφήγημα του πρωθυπουργού και κλόνισε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Το ανήκουστο δεν είναι ότι έχουμε έναν αδιανόητα ανεύθυνο σταθμάρχη, αλλά πως το 2023 μια κυβέρνηση, που ευαγγελίζεται τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, επιτρέπει να λειτουργούν αλά 1980 βασικές υποδομές που άπτονται μάλιστα της ασφάλειας των πολιτών. Και τόσα χρόνια να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό. Και αυτό δεν θεραπεύεται με την αναζήτηση της αλήθειας για το δυστύχημα. Και φυσικά, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι μόνο η κατάσταση στα τρένα: γενικά η δημόσια διοίκηση παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.

-- Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει πολλά. Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τα οποία την κρατούν καθηλωμένη στο χθες: Δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση.  Και εκεί εντοπίζεται η εστία της απογοήτευσης πολλών από το λεγόμενο μέτωπο της λογικής για τον πρωθυπουργό: ότι δεν προχώρησε στις δύσκολες αυτές μεταρρυθμίσεις. Ίσως ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πως θα θεραπευτούν αποτελεσματικά οι δυο αυτοί μεγάλοι ασθενείς, τερματίζοντας την σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση, και συνδέοντας ουσιαστικά την Ελλάδα με την Ευρώπη να ήταν μια κάποια λύση. Ένα νέο αφήγημα.

-- Σίγουρα όμως δεν είναι λύση, επτά μόλις ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα, να διαβάζουμε ότι ανοίγει ο φάκελος παλαιότερων δυστυχημάτων, όπως αυτό του 2017, προκειμένου να… λάμψει η αλήθεια.

-- Μήνυμα αισιοδοξίας προς τις αγορές και τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη μετέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Ο διοικητής υπογράμμισε την αισιοδοξία του, κόντρα στην μαυρίλα που έχει απλωθεί στη χώρα μετά το δυστύχημα, για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά τις αναταράξεις που προκαλεί το δυστύχημα. Η αναβάθμιση, σημείωσε, θα έλθει «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και πριν τις εκλογές εκτίμηση που έρχεται κόντρα με όσους θεωρούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα που έχει ενσκήψει μετά το δυστύχημα στα Τέμπη θα κάνει τους οίκους αξιολόγησης επιφυλακτικούς, όσον αφορά την αναβάθμιση της οικονομίας, τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουμε με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Θυμίζουμε ότι τα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης πριν τις κάλπες είναι δύο: την Παρασκευή, 10 Μαρτίου με την καναδική DBRS και στις 21 Απριλίου με την αμερικανική S&P.

-- Ο Γ. Στουρνάρας, όμως, θύμισε και κάτι που θέλουν να ξεχνούν όσοι ασκούν οικονομική πολιτική, έχοντας κατά νου μόνο την ευχάριστη πλευρά της διανομής επιδομάτων. Τα χαμηλά επιτόκια για το χρέος, που έχουμε «κλειδώσει» μετά από τη σχετική συμφωνία με την Ευρώπη, θα κρατήσουν ως το 2032. Μέχρι τότε, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας εννέα χρόνων για να κατεβάσουμε το χρέος όσο χρειάζεται, ώστε η αύξηση των πληρωμών τόκων να μη δημιουργήσει ένα νέο πρόβλημα χρέους. Εννέα χρόνια ίσως φαίνονται πολλά, αλλά ο διοικητής της ΤτΕ αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι, πρόκειται για τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη και με ένα πολύ κακό παρελθόν δημοσιονομικών εκτροχιασμών.

-- Δεν έχει πολλή διάθεση η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να ακούσει με συμπάθεια τις δικαιολογίες πολυεθνικών που είπαν ότι θα φύγουν από τη Ρωσία, αλλά έμειναν. Η Heineken, έχοντας υποστεί βαριά πίεση από την αρνητική δημοσιότητα, μετά την αποκάλυψη ότι η θυγατρική της στη Ρωσία κυκλοφόρησε δεκάδες νέα προϊόντα και αύξησε τον όγκο των πωλήσεών της το 2022, εξέδωσε χθες νέα απολογητική ανακοίνωση, όπου ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να πουλήσει τη θυγατρική λόγω της ρωσικής γραφειοκρατίας και διαβεβαιώνει ότι πρόθεσή είναι να φύγει από τη Ρωσία. Παρά ταύτα, οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων της στα social media δεν έχουν σταματήσει.

-- Υπάρχουν, όμως, και πολυεθνικές που δεν έχουν υποστεί τέτοια κύματα δυσμενούς δημοσιότητας, παρότι έχουν επιλέξει να μείνουν στη Ρωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Coca Cola HBC, για την οποία δεν γίνεται θόρυβος, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει την πρόθεσή της να κρατήσει ανοικτά τα δέκα εργοστάσια που διατηρεί στη Ρωσία, ενώ «στέκεται» στην αγορά με νέα προϊόντα τοπικής διανομής, τα οποία υποκαθιστούν τα αναψυκτικά της Coca Cola, όπως η Dobry Cola. Φαίνεται ότι στη διεθνή κοινή γνώμη είναι αρκετό ότι αποχώρησε η αμερικανική Coca Cola με τα σήματά της από τη ρωσική αγορά και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι ο εμφιαλωτής της Coca Cola μένει στη Ρωσία, κρατά ανοικτά εργοστάσια, απασχολεί προσωπικό και πληρώνει φόρους που πηγαίνουν στο πολεμικό ταμείο του Πούτιν.

-- Στις 28 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Frigoglass  με βασικό θέμα την Έγκριση Διάθεσης Περιουσιακών Στοιχείων της Εταιρείας. Όπως πληροφορήθηκαν οι μέτοχοι της εταιρείας από τη διοίκηση θα μεταβιβαστούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Frigoglass σε εταιρεία που το 85% θα ελέγχουν οι δανειστές και μόνο το 15% οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Frigoglass με την εισηγμένη εταιρεία να μετατρέπεται ουσιαστικά σε εταιρεία συμμετοχών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο αυτό το 15% στην εταιρεία των δανειστών. Εξού και το limit down της μετοχής χθες, όταν η εταιρεία επανήλθε στο ταμπλό μετά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

-- Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί μόνο διαδικτυακά και όχι με φυσική παρουσία των μετόχων. Η διοίκηση δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπη με τους μικρομετόχους που «βράζουν» από την τροπή που πήρε η επένδυσή τους και λαμβάνει τα μέτρα της ώστε να αποφύγει δυσάρεστες για αυτήν καταστάσεις.

-- Νερό στο όνομα του Μάριου Ηλιόπουλου -που ακούραστος συνεχίζει τη μάχη χαρακωμάτων με νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά της μεταβίβασης της Attica Group- θα πρέπει να πίνουν οι μικρομέτοχοι της MIG.  Χθες, η MIG έδωσε στη δημοσιότητα τις αποτιμήσεις της Εθνικής και της Euroxx για τη μετοχή που είχε ζητήσει η διοίκηση με αφορμή την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς.

-- Χωρίς την Attica αφού έχει δρομολογηθεί η μεταβίβασή της, η Εθνική έδωσε αποτίμηση για τη MIG 0,1341 ευρώ ανά μετοχή και η Euroxx 0,1227 ευρώ. H Πειραιώς όπως είναι γνωστό προσφέρει 0,2170 ευρώ, δηλαδή 61,8% πάνω από την αποτίμηση της Εθνικής και 76,8% πάνω από την αποτίμηση της Euroxx. Η παρέμβαση Ηλιόπουλου με αγορές στη MIG έγινε όταν ο τίτλος είχε λίγο πάνω από τα 0,045 ευρώ και συνέχισε να αγοράζει και σε μεγαλύτερες τιμές με αποτέλεσμα η Πειραιώς, για να προασπίσει την επένδυσή της, να υποχρεωθεί να ενισχύσει τη συμμετοχή της στη MIG  και να ανοίξει το «πουγκί» αγοράζοντας μετοχές στα 0,2170 ευρώ, όπου έγινε και η δημόσια πρόταση. Έτσι, χωρίς ο Ηλιόπουλος να καίγεται για την τύχη της MIG αλλά για τις εξελίξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας έκανε ένα ανέλπιστο «δώρο» στους μετόχους της MIG αλλά και ο ίδιος δεν βγήκε ζημιωμένος αφού καταγράφει και αυτός υπεραξίες που θα τις μετουσιώσει σε κέρδος αν μεταβιβάσει  το ποσοστό του κατά την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

-- Όλο και… μικραίνει το ποσό των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που θα εισπράξει το Δημόσιο. Από τα 373,55 εκατ. ευρώ που ανέφερε το πόρισμα Νοεμβρίου 2022 της ΡΑΕ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022, ο τελικός λογαριασμός πέφτει στα 340 εκατ. ευρώ. Τότε, η ΡΑΕ είχε υπολογίσει τη φορολόγηση κατά 90% των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας «στο περίπου», μιας και διέθετε τα οριστικά σχετικά στοιχεία των ορκωτών λογιστών μόνο για το πρώτο εξάμηνο και τα προκαταρκτικά για το επόμενο τρίμηνο. Με ανάλογες ταχύτητες χελώνας «τρέχει» και η διαδικασία για τον έκτακτο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος από τον περασμένο Αύγουστο. Το ΥΠΕΝ διαβεβαίωνε αρχικά πως ήδη μέσα στο 2022 θα είχε γίνει όχι μόνο ο υπολογισμός αλλά και η ανάκτηση των υπερεσόδων. Έχει περάσει ήδη και η πρώτη βδομάδα του Μαρτίου του 2023 και, έως σήμερα, έχει ψηφιστεί μόνο η σχετική τροπολογία και ακόμα αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο υπολογισμού για τα υπερέσοδα.

-- Διπλή ανάγνωση δέχονται τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ: από τη μια, είναι ενθαρρυντικό ότι η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων (+14,8% σε 12μηνη βάση) οδήγησε σε ανάπτυξη 5,9% για το 2022, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σοβαρή «κόπωση» της τελικής καταναλωτικής δαπάνης (αύξηση 2,4%), που αποδίδεται κυρίως στη συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών από τον πληθωρισμό, αλλά και στη μικρή μείωση της δημόσιας δαπάνης, μετά το «πάρτι» της περιόδου της πανδημίας. Δεν είναι κακό να στηρίζεται η ανάπτυξη στις επενδύσεις. Το αντίθετο, είναι μια επιβεβαίωση ότι αλλάζει το αναπτυξιακό υπόδειγμα. Όμως δεν μπορεί να έχει διάρκεια και ανθεκτικότητα, αν είναι καχεκτική η ιδιωτική κατανάλωση και υπάρχει τέτοια ανισορροπία με τις επενδύσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ρομά στην αγορά εργασίας, τι κρύβει το deal στη Lamda και τα ακίνητα των ΕΛΤΑ

Η ριζοσπαστική πρόταση Στουρνάρα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, οι εκλογές στον ΣΕΒ, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ και τα μυστικά στο deal της Lamda.
Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σκηνικό αναβάθμισης, ο υβριδικός πόλεμος κατά Αλ. Πατέλη και η «νέα» MIG

Πώς η ευχάριστη έκπληξη για το πλεόνασμα μπορεί να συμπληρώσει το παζλ για επενδυτική βαθμίδα, ο ΣΥΡΙΖΑίος που προσπάθησε να κλονίσει τον Αλέξη Πατέλη, η νέα αναβολή στον διαγωνισμό για την Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα και η επιστροφή της MIG στις ρίζες της.
Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «πάτος» για την Coca Cola HBC, το τέλος της γκρίνιας Βακάκη και η υπόσχεση Στουρνάρα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κρίση στην Ουκρανία και την προοπτική πανευρωπαϊκής απάντησης, η 11η ημέρα πτώσης για την Coca Cola HBC, η πρώτη ημέρα Κοντόπουλου στην ΕΧΑΕ και η εκρηκτική κερδοφορία της Jumbo που διέψευσε την γκρίνια... Βακάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το εθνικό lobbying για το investment grade, «Τσαμάζ 2024» και τα διλήμματα της ΕΚΤ

Η ιδέα της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - Τράπεζας της Ελλάδος - ΟΔΔΗΧ και τράπεζων για την επενδυτική βαθμίδα, η επιτυχία Τσαμάζ και το μελανό σημείο και η έξοδος της ΕΚΤ από το έκτακτο καθεστώς νομισματικής πολιτικής.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι έξι προσφορές για Attica Bank, το πάθημα του τέως τραπεζίτη και τα «βαθιά λαρύγγια» του ΤΧΣ

Το παρασκήνιο για την ΑΜΚ της Attica Bank, η προσπάθεια να καταλήξει στο ΤΧΣ και γιατί κυβέρνηση και ΤτΕ θα περάσουν από κόσκινο δύο μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.