Ανοίγει τα χαρτιά της η εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, για τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP). Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του SREP, Ανδρέα Ενρία, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα του SREP, που αποτελεί ένα συνολικό έλεγχο στα πιστωτικά ιδρύματα, ο οποίος καλύπτει από τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, ως την κατάσταση της ρευστότητας και -το σπουδαιότερο- της βασικής κεφαλαιακής επάρκειας (ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης CET1). Ο Ενρία θα κάνει γενικές ανακοινώσεις για τις εποπτευόμενες τράπεζες της ευρωζώνης, χωρίς να αναφερθεί στα επί μέρους στοιχεία των εθνικών συστημάτων ή, πολύ περισσότερο, των επί μέρους τραπεζών. Όμως, οι τράπεζες θα ενημερωθούν, καθεμιά ξεχωριστά, για τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη CET1 που θα ισχύσει αυτή την περίοδο, ενώ από τη γενική εικόνα που θα δοθεί θα καταλάβουμε αν και πόσο θέλουν οι επόπτες να «σφίξουν τα λουριά» των τραπεζών με υψηλότερες απαιτήσεις βασικών κεφαλαίων. Όλα αυτά, βεβαίως, έχουν το ενδιαφέρον τους και ενόψει των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), που θα ολοκληρωθούν τον Μάιο.
-- Για τις ελληνικές τράπεζες, πάντως, και αν κρίνουμε από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του Ενρία, στον SMM επικρατεί ικανοποίηση ότι διαθέτουν αρκετά κεφάλαια και τα ενισχύουν με νέες εκδόσεις τίτλων, αλλά και με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου από τα κέρδη τους.
-- Η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την HSBC Ελλάδος και όπως όλα δείχνουν, μέσα από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, θα ενσωματώσει και την Attica Bank. Στόχος, να αποτελέσει η Παγκρήτια με μέτοχο τη Τhrivest (Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου) τον πέμπτο πόλο στο τραπεζικό σύστημα. Μια προσπάθεια που ενθαρρύνει και η Τράπεζα της Ελλάδος.
-- Ένα μεγάλο ερώτημα της αγοράς είναι, αν όλα πάνε καλά, ποια θα είναι η διοικητική δομή στο νέο σχήμα και ποιος ή ποια θα είναι επικεφαλής. Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί ότι καθήκοντα CEO του τραπεζικού ομίλου που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει η Ελένη Βρεττού δημιουργούν μια κάποια αμηχανία. Ειδικά στην πλευρά της Παγκρήτιας και του διευθύνοντος συμβούλου, Αντώνη Βαρθολομαίου. Άλλωστε θεωρητικά η πλευρά της Παγκρήτιας, δηλαδή των εφοπλιστών, έχει τα πρωτεία καθώς αυτοί θα αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή της Attika. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι φήμες αυτές δεν στηρίζονται σε αποφάσεις ή έστω σε απτές εξελίξεις καθώς η τριανδία δεν έχει λάβει ακόμα τις κρίσιμες αποφάσεις – άλλωστε θα ήταν πρόωρο κάτι τέτοιο. Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι τη φημολογία περί του νέου CEO υποδαυλίζεται, έμμεσα και άμεσα, από την πλευρά της Attica Bank.
-- Και μιας και ο λόγος για τους εφοπλιστές, να πούμε πως οι συζητήσεις για την εξαγορά της τεχνικής εταιρείας ΤΕΚΑΛ από την Intrakat βρίσκονται σε πολύ καλο δρόμο και είναι πιθανό σύντομα να έχουμε «λευκό καπνό». Η ΤΕΚΑΛ είναι μια εξειδικευμένη εταιρεία στα λιμενικά έργα και θα ενισχύσει την Inrakat στη διεκδίκηση έργων υποδομής.
-- Πέριξ του 4% κυμαίνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο, όμως, είναι η μείωση του spread του ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό δεκαετές bund. Το spread υποχώρησε την Παρασκευή στις 176 μονάδες βάσης, σε χαμηλό 52 εβδομάδων και περίπου στα επίπεδα όπου βρισκόταν πέρυσι στις αρχές του 2022, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Η εξήγηση αυτής της πολύ καλής επίδοσης δεν πρέπει να αναζητηθεί στα ελληνικά ομόλογα, αλλά πρωτίστως στα γερμανικά, που ενώ ως τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού είχαν απόδοση χαμηλότερη του 1%, τώρα διαπραγματεύονται με απόδοση 2,20%.
-- Δεν είναι πια στα πράγματα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλιώς θα τον είχαμε ήδη καλέσει στον ΟΔΔΗΧ για ένα μαθηματάκι διαχείρισης χρέους...
-- Με ένα εντυπωσιακό +24% από τις αρχές του έτους, οι τραπεζικές μετοχές ίσως είναι υπεραγορασμένες και αρκετοί ίσως προχωρήσουν σε μερική κατοχύρωση κερδών από πιο βραχυχρόνια χαρτοφυλάκια και αλλαγή σκυτάλης. Οι προοπτικές τους βέβαια, ειδικά μετά τις αυξήσεις επιτοκίων, είναι εξαιρετικά θετικές.
-- ΔΕΗ – ΜΟΗ, εκτός από ηγέτες της ενεργειακής αγοράς είναι και σε συνεργασία στο project του υδρογόνου. Η μεν Motor Oil άρχισε και παρουσιάζει την εικόνα που της αναλογεί στην αγορά. Η ΔΕΗ πάλι συσσωρεύεται και έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει με τη σειρά της.
-- Σε τροχιά ανάκτησης των υψηλών του Οκτωβρίου 2007, όταν είχε φθάσει στα 13,71 ευρώ, βρίσκεται η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Την περασμένη εβδομάδα έφτασε έως τα 12,52 ευρώ, ωστόσο, ακολούθησε μια μικρή βουτιά στην απόηχο της ανησυχίας για περιπλοκές στο μεγάλο deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή. Την ανησυχία αυτή έσπευσαν να διασκεδάσουν πηγές του ομίλου με τους περισσότερους αναλυτές να συμφωνούν ότι δύσκολα το deal δεν θα γίνει.
-- Έχει δυναμική και της φαίνεται. Ο λόγος για τη μετοχή της Intrakat που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, αποκομίζοντας μεγάλη κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών της στο ΧΑ. Η μετοχή κινείται ως πρωταγωνιστής και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
-- Στην Αμερική, είναι γνωστός σε όλους τους ασχολούμενους με τα χρηματιστήρια ο κανόνας “Don’t fight the Fed” («μην πηγαίνεις κόντρα στη Fed»). Με απλά λόγια, είναι καταδικασμένοι να χάσουν οι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές όταν η Fed ανεβάζει τα επιτόκια ή πουλάνε όταν τα μειώνει. Όμως, η ισχύς αυτού του κανόνα φαίνεται να έχει σχετικοποιηθεί: η Fed ανεβάζει τα επιτόκια και λέει ότι θα τα ανεβάσει κι άλλο, αλλά τον Ιανουάριο ο S&P 500 κέρδισε περισσότερο από 6% και από τα χαμηλά που είχε πιάσει τον Οκτώβριο κερδίζει σχεδόν 15%. Αναλυτές λένε ότι τώρα ισχύει ο δεύτερος μεγάλος κανόνας: “don’t fight the tape” («μην πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα της αγοράς»). Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, το χρηματιστήριο «έφαγε αρκετό ξύλο» ως το τέλος Οκτωβρίου και έχει ενσωματώσει στις τιμές των μετοχών τα χειρότερα σενάρια για τη νομισματική πολιτική, άρα σε αυτή τη φάση, ανεξάρτητα από το πώς κινείται η Fed, η τάση των τιμών θα πρέπει να είναι ανοδική και όποιος θα την ακολουθήσει θα βγει ζημιωμένος.
-- Δεν είναι λίγοι πάντως οι αναλυτές που περιμένουν μια διορθωτική κίνηση τον Οκτώβριο δεδομένου του ράλι που πραγματοποιήθηκε στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Ιανουαρίου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.