ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Η Alpha και οι αγορές, το βατό stress test, η Lamda και οι προεκτάσεις της αταξίας

Πώς η Alpha «πιάνει» το κλίμα των αγορών, οι Γερμανοί ζηλεύουν το ελληνικό stress test για τις τράπεζες, η αφύπνιση της Lamda, οι business Δ. Μελισσανίδη, εκτροπές και άλλα δαιμόνια και η «σκοτεινή» Ελλάδα.

Το υψηλό αισθητήριο της Alpha Bank για τις αγορές και την ικανότητα της τράπεζας να «πιάνει» το κλίμα επιβεβαίωσε το timing της νέας εξόρμησης της τράπεζας στις αγορές για την άντληση Additional Tier 1 (ΑΤ1) ύψους 300 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι η τράπεζα έβγαλε πρώτη το Tier 2 τον Φεβρουάριο του 2020, με επιτόκιο 4,25%, ρεκόρ που δεν έχουμε δει έκτοτε, ακολούθησε νέα έκδοση τον Μάρτιο του 2021 πάλι σε μια ιδιαίτερη συγκυρία (λίγο πριν κλείσουν για μεγάλο διάστημα οι αγορές), ενώ τον Δεκέμβριο του 2021, όταν οι αγορές ήταν κλειστές, προχώρησε σε μια ιδιωτική τοποθέτηση για την έκδοση MREL Με τη νέα έξοδο στις αγορές, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Alpha Bank ανοίγει για τα καλά την αγορά του ΑΤ1, καθώς ανάλογες εκδόσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσουν και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Με την έκδοση η τράπεζα ενισχύει τα κεφάλαιά της, βάζοντας περισσότερο levarage στο κεφαλαιακό της μείγμα, μόχλευση που «μπουστάρει» τους δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας. Επιπλέον, η αυξημένη κεφαλαιακή βάση δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην τράπεζα για την υποστήριξη του business, δηλαδή των χρηματοδοτήσεων, ενώ παράλληλα στρώνει τοn δρόμο για τη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση, καθώς δημιουργεί κεφαλαιακό μαξιλάρι κατά πολύ υψηλότερο των εποπτικών απαιτήσεων.

-- Ποιος να το έλεγε ότι θα φτάσει η ημέρα όπου θα είχαμε stress test για τις εγχώριες τράπεζες και τα macro δεδομένα για το δυσμενές σενάριο θα ήταν κατά πολύ καλύτερα των αντίστοιχων γερμανικών. Και όμως, σύμφωνα με τα σενάρια που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θυμίζει περίπατο σε πάρκο για τις ελληνικές τράπεζες σε αντίθεση με την σαφώς πιο ανηφορική διαδρομή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γερμανικές τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ προβλέπει ύφεση -1,9% το 2023 για την εγχώρια οικονομία και -5,2% στην Γερμανία. Δραματικές είναι οι προβλέψεις για τα ακίνητα της Γερμανίας, όπου το δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση (σωρευτικά στην τριετία) για τα οικιστικά ακίνητα κατά -25.8% και κατά -33.4% για τα εμπορικά. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα η προβλεπόμενη σωρευτική πτώση τιμών είναι μόνο -6,3% στα οικιστικά και -16,6% στα εμπορικά. Κάπως έτσι, το μακροοικονομικό περιβάλλον, που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, γίνεται τώρα το ισχυρό τους χαρτί. Η ελληνική οικονομία, αφού «γκρεμίστηκε» στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, με το ένα τέταρτο του ΑΕΠ να χάνεται και τις τιμές των ακινήτων να καταρρέουν, τώρα βρίσκεται σε φάση ισχυρής ανάκαμψης. Σε αντίθεση με τη γερμανική, που περνά μια πολύ δύσκολη φάση, καθώς πνέει τα λοίσθια το μοντέλο δυναμικής βιομηχανικής ανάπτυξης με φθηνό ρωσικό αέριο. Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν απώλειες που θα εξαντλούν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια στο δυσμενές σενάριο, σε αντίθεση με τις γερμανικές που θα «κάψουν» πολλά κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο και για ορισμένες θα αρχίσει να γίνεται αναγκαία μια κεφαλαιακή ενίσχυση.

-- Όσοι παρακολουθούν τα τεστ αντοχής εδώ και χρόνια, θα παρατηρήσουν ότι για πρώτη φορά οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάζονται σε ένα δυσμενές σενάριο που είναι καλύτερο από το αντίστοιχο για την ευρωζώνη. Η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ στην τριετία προβλέπεται για την Ελλάδα ότι θα είναι, πάντα στο δυσμενές σενάριο, -5,5%, ενώ για την ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό θα είναι -5,9%. Είναι κι αυτή μια επιβεβαίωση της μεγάλης απόστασης που έχει διανύσει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία.

-- Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η τραπεζική επέλαση στο ΧΑ. Παρά τα «ονειρικά» βραχυπρόθεσμα κέρδη που προσφέρουν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, οι αγοραστές επιμένουν και σκουπίζουν τα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, παρά την διάθεση ρευστοποίησης κερδών που επικράτησε γενικότερα στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με μικρές απώλειες -0,19%, ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,81%. Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε +3,20%, της Alpha Bank +2,39% και της Τράπεζας Πειραιώς με +0,96%. Τα κέρδη του κλάδου θα ήταν μεγαλύτερα αν είχε ακολουθήσει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έκλεισε χθες στο -0,09%.

Η πορεία του τραπεζικού δείκτη από τα μέσα Ιουλίου 2022

-- Πολλά βλέμματα κέντρισε χθες η μετοχή της Lamda Development, καθώς έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη +2,28%, δημιουργώντας προσδοκίες ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. Φαίνεται ότι το χαρτί επιτέλους ξεκολλάει. Σημειώνεται ότι στη μετοχή υπάρχουν πολλοί που έχουν μπει σε πολύ υψηλότερες τιμές και οι οποίοι νιώθουν κάπως σαν εγκλωβισμένοι. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή καταγράφει άνοδο +7,18% έχοντας σημειώσει μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων τα 7,28 ευρώ και ελάχιστη τα 5,10 ευρώ.

-- Εντυπωσιακά έκλεισε και ο Ιανουάριος για τα διεθνή χρηματιστήρια, επιβεβαιώνοντας την παράδοση του January effect. Η παράδοση θέλει έναν flat, χρηματιστηριακά, Φεβρουάριο, αν και σήμερα ο μήνας ξεκινά με τις αγορές να περιμένουν τις ανακοινώσεις της FED για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ ακολουθεί αύριο η ΕΚΤ. Οι αγορές δεν αναμένουν εκπλήξεις ούτε από FED ούτε από ΕΚΤ, αν και για την τελευταία φαίνεται ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη αβεβαιότητα, με τους επενδυτές να μην αποκλείουν κάποια… εκπληξούλα. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, περισσότερη βαρύτητα από τις ίδιες τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα έχουν όσα θα δηλώσουν οι επικεφαλής των δύο τραπεζών, Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ, κυρίως δηλαδή ποια καθοδήγηση θα δώσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

-- Η εταιρεία Arlekton Holdings, συμφερόντων της οικογένειας του Δημήτρη Μελισσανίδη, υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ τη μοναδική προσφορά για την αξιοποίηση, με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, τμήματος του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, όπου διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το προς αξιοποίηση ακίνητο έχει έκταση 589,5 στρεμμάτων και περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Βασικό κριτήριο για την ανάδειξη της Αrlekton ως αναδόχου του διαγωνισμού θα είναι εκτός από το τίμημα και η ενασχόλησή της με τον τομέα της ιππασίας, προϋπόθεση που τηρείται, αφού μέλη της οικογένειας Μελισσανίδη είναι ιδιοκτήτες αλόγων του ιπποδρόμου.

-- Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που έχει εκπονηθεί, ορίζεται περιοχή με υποχρεωτική τη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο επιτρέπονται αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις με συμπληρωματικό χαρακτήρα προς τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

-- Η οικογένεια Μελισσανίδη εμπλέκεται και στην αξιοποίηση ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ  στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας. Ο Ιρανοκαναδός επιχειρηματίας Άλεξ Χαντιταγκί αναδείχθηκε πλειοδότης στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αποκτώντας το οικόπεδο-φιλέτο 150 στρεμμάτων έναντι 18,3 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Στο οικόπεδο θα ανεγερθούν πολυτελείς βίλες και πεντάστερο ξενοδοχείο, σε μια επένδυση που θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

-- Αθόρυβα ήλθε χθες η κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων για το ρεύμα, κάτι που άλλωστε είχε συζητηθεί το τελευταίο διάστημα πολύ και στο Eurogroup. Το νέο μοντέλο που θα ισχύσει τον Φεβρουάριο, αλλά και τους επόμενους μήνες, προβλέπει επιδότηση μέχρι τις 500 kWh, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις δεν θα υπάρχει επιδότηση, εκτός αν (μάλλον απίθανο...) καταφέρει κάποιος να περιορίσει την κατανάλωσή του κατά 15% ή περισσότερο. Σωστή κίνηση και επιβεβλημένη, τώρα που οι τιμές του ρεύματος έχουν επιστρέψει πολύ κοντά στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τη μεγάλη αύξηση.

-- Δεν είναι καθόλου τυχαίο το κλισέ ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως ανέκδοτο. Ωστόσο, το περί "με τη δημοκρατία ή την εκτροπή" και τον νέο ανένδοτο έρχεται να υπογραμμίσει όχι μόνο την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού, και ειδικά της Αριστεράς στην Ελλάδα, να ξεφύγει από το χθες αλλά και την παντελή έλλειψη φαντασίας: ούτε ένα σύνθημα, ούτε μια φράση, ούτε ένα νέο κλισέ, βγαλμένο από το σήμερα για να περιγράψει το σήμερα, δεν είναι σε θέση να παράγουν οι πολιτικοί φωστήρες της αντιπολίτευσης (και φυσικά όχι μόνο).

-- Παρεμπιπτόντως, το πιο κοντινό σε «εκτροπή» που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια ήταν το 2015, όπου μια χούφτα ανόητων παραλίγο να τα κάνουν «Κούγκι» και να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. 

-- Είναι κάποια πράγματα στην όμορφη χώρα μας που είναι δύσκολο να κατανοήσει πως συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πώς είναι δυνατό στην εποχή μας να μην έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να ενισχυθεί η αστυνόμευση; Πώς είναι δυνατό να μην έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε κεντρικές αρτηρίες ώστε να τερματιστεί η δολοφονική αναρχία που επικρατεί στους δρόμους; Πώς είναι δυνατό εγκληματίες, έχοντας στο ενεργητικό τους ένοπλες ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ακραία βία κ.α. να κυκλοφορούν ελεύθεροι είτε με άδειες, ή ακόμα χειρότερα να αποφυλακίζονται με ευεργετικούς νόμους; Για ποιο λόγο δεν πραγματοποιείται απέλαση και απαγόρευση εισόδου στη χώρα αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για βαριά εγκλήματα; Γιατί η Δικαιοσύνη αποφεύγει και αντιστέκεται στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της; Πώς είναι δυνατό να αναβάλλονται διαρκώς δίκες γιατί οι δικηγόροι κατά σύστημα δεν πηγαίνουν στο δικαστήριο, διότι έτσι βολεύει ή διότι έχουν άλλες υποχρεώσεις; Πώς γίνεται να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία στα γήπεδα; Πώς γίνεται στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας να αναβαθμίζονται ακόμα και σε θέση αρχηγού, έχοντας συνδέσει το όνομά τους με ανείπωτες τραγωδίες; Πώς γίνεται η ΕΥΠ να είναι τόσο ξέφραγο αμπέλι; Πώς γίνεται να υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες αστυνομικών με ποινικούς και να μην τρέχει τίποτα;

-- Όλα αυτά είναι πασίγνωστα και χιλιοειπωμένα και ασφαλώς δεν θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν, αρκεί βέβαια να υπήρχε βούληση και μια στοιχειώδης συνεννόηση του πολιτικού συστήματος, κάτι που προφανώς δεν υπάρχει. Τώρα γιατί δεν υπάρχει βούληση και στοιχειώδης συνεννόηση κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο υπάρχει μια λογική προσέγγιση που βοηθά να σχηματιστεί τάξη σε αυτή τη φαινομενική εικόνα πλήρους αταξίας. Διότι η παράλογη αντιμετώπιση εγκληματιών, η αστυνόμευση αλά 1980, η αναποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, η αναρχία στους δρόμους κ.ο.κ. επιτρέπουν να ζει και να βασιλεύει, ένα παράλληλο σύστημα, που κινείται στη σκιά, ένα τμήμα του οποίου βρίσκεται εκτός νόμου και ένα άλλο απλά παρασιτεί, και το οποίο θα ήταν αδύνατο να επιβιώσει σε ένα λίγο κανονικό περιβάλλον.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vasilis Psaltis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μηνύματα Ψάλτη στη Ν. Υόρκη, η ενοχλημένη Κρ. Λαγκάρντ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Τι είπε ο CEO της Alpha Bank για έσοδα από τόκους και το μέρισμα, πώς απάντησε η Λαγκάρντ στις επικρίσεις από το προσωπικό της ΕΚΤ, το ερώτημα για τη θέση Βαρβιτσιώτη στον όμιλο Προκοπίου και η μάχη για τον ΒΟΑΚ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γκάφα του Οδ. Αθανασίου, η βράβευση Δασκαλόπουλου, το debate και οι καρέκλες

Τι είπε ο CEO της Lamda για τη Μ. Λάτση και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γιατί ο Βασιλιάς Κάρολος βράβευσε τον Δ. Δασκαλόπουλο, τι δυσκόλεψε τον Χ. Δούκα στο debate, η μεγάλη στροφή του ΔΝΤ και ο διαγωνισμός στα... τυφλά για Κωτσόβολο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το deal της Alpha στην Αλβανία, κάτι τρέχει με τη Lamda και η επέτειος της Enron

Θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση πώλησης της θυγατρικής της Alpha στην Αλβανία, οι ψίθυροι για τη Lamda, το premium της Phoenix Vega Mezz, οι εξορμήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και η άγνωστη «ελληνική» πτυχή της χρεοκοπίας της Enron.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η καθυστέρηση στο RFF, η έξοδος της Alpha από την Αλβανία και στο βάθος... εξαγορά

Οι αργοί ρυθμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης με υπαιτιότητα των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις της Alpha για τη θυγατρική στην Αλβανία, οι μπουλντόζες της Lamda και οι μάχες μεγάλων κατασκευαστικών για τρεις ΣΔΙΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αλγόριθμοι στη Lamda, η Intracom και το κάλεσμα Χαντζηνικολάου εταιρειών στο ΧΑ

Πώς η Alpha Bank ξεπέρασε τους στόχους για την εθελουσία, πώς το ΧΑ μπορεί να βοηθήσει τις εταιρίες με το Ταμείο Ανάκαμψης, η «βύθιση» της Intracom και το programmatic trading στη Lamda Develpment.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το λειψό «ευχαριστώ» του Ευτ. Βασιλάκη, οι υπογραφές για Ελληνικό και η Ελλάκτωρ

Πώς ο πρόεδρος της Aegean επιχείρησε να παρουσιάσει την κρατική ενίσχυση ως επένδυση, η πανηγυρική τελετή για το Ελληνικό, η απόφαση της Alpha Bank να μην ορίσει κατώτατο όριο τιμής και το νομικό μπλέξιμο στην Ελλάκτωρ.