Είχε βάση τελικά η τελευταία ανοδική κίνηση της μετοχής της MIG, άνοδος που συνοδεύτηκε απο υψηλές συναλλαγές για τα δεδομένα της MIG. Η εταιρεία συμφώνησε να μεταβιβάσει τη συμμετοχή της στην Αttica Group (Superfast, Blue Star, HSW, ANEK), της οποίας ελέγχει το 79,38%, στην Strix Holdings (θυγατρική της Πειραιώς) με αντάλλαγμα το ανεξόφλητο δύο ομολόγων συνολικής αξίας 443,8 εκατ. ευρώ που κατέχει η Strix, δηλαδή η Τράπεζα Πειραιώς που είναι και ο βασικός πιστωτής της MIG. Η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Με την έγκρισή της, η MIG θα αποκτήσει τις ομολογίες, τις οποίες και θα ακυρώσει. Έτσι, θα είναι ελεύθερη βαρών και θα μείνει μόνο με τη συμμετοχή της στην RKB που εκμεταλλεύεται εμπορικά κέντρα στην Σερβία, για την οποία επίσης αναμένεται να «βγάλει» πωλητήριο. Ουσιαστικά πρόκειται για τέλος εποχής για το δημιούργημα που έστησε ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος τη δεκαετία του 2000 μετά τη θηριώδη αύξηση των 5 δισ ευρώ. Η ΜΙG έχει πωλήσει τις συμμετοχές της στη Vivartia, στη Singular Logic, στο Θεραπευτήριο Υγεία και τώρα στην Attica Group.
-- Παραμένει άγνωστο τι θα πράξει για τη MIG η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το 32% και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Θα επιλέξει να αξιοποιήσει την εισηγμένη για κάποιες άλλες δραστηριότητες ή να την πωλήσει ως όχημα; Ενδεχομένως να επιλέξει και τη λύση της εταιρείας, ώστε να γλιτώσει τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς του Διοικητικού Συμβουλίου.
-- Το μπαλάκι περνά τώρα στην Blantyre που συνεργάζεται με την Πειραιώς για την αξιοποίηση των θυγατρικών της τελευταίας. Η Blantyre θα πρέπει να βρει αγοραστή για τον ακτοπλοϊκό όμιλο και να αποδώσει αυτή η μετοχοποίηση χρεών, ώστε ο εντολέας της που είναι η Πειραιώς να ανακτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού. Σημειώνεται πως η ζημιά για την Πειραιώς έχει ήδη γραφτεί και το τίμημα από τη μελλοντική πώληση της Αttica Group θα είναι πρόσθετο κέρδος.
-- Η συναλλαγή της MIG έχει άμεση και εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην Τράπεζα Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας από περίπου 8% σήμερα θα περιοριστεί στο 7% πραγματοποιώντας άλλο ένα μεγάλο βήμα για την πλήρη επάνοδο της τράπεζας στην κανονικότητα. Για την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση Μεγάλου στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Η παράθεση λίγων αριθμών αρκεί. Στο τέλος του 2016, ο δείκτης NPEs της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχονταν σε 53,6%, ένα τρομακτικό «βουνό» κόκκινων δανείων που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όμως, στο τέλος του 2021 το «βουνό» των NPEs, μέσω του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας (Sunrise Plan), έγινε... λόφος, με τον δείκτη να περιορίζεται στο 12,6%. Η τράπεζα πλέον βρίσκεται με μονοψήφιο δείκτη NPEs με προοπτική το 2023 να βρεθεί κοντά στο 5%, δηλαδή να προσεγγίσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
-- Η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται από την αγορά, αν και με κάποια καθυστέρηση και με αρκετές διακυμάνσεις, με τη μετοχή να έχει «διπλώσει» από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου (0,71 ευρώ). Χθες έκλεισε με άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, στα 1,42 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο +2,49%.
-- Όπως είναι γνωστό, ο Αντώνης Χρηστίδης ανέλαβε προ καιρού γενικός διευθυντής πωλήσεων στην Εθνική Ασφαλιστική, με τις κακές γλώσσες να υποστηρίζουν ότι η έλευσή του δεν έκανε ιδιαίτερα ευτυχείς τους υφισταμένους του. Ο κ. Χρηστίδης ήταν επί χρόνια εταίρος της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman από την οποία ακούγεται ότι αποχώρησε. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ποιος κάλυψε τη θέση του στην Oliver: σύμφωνα με πληροφορίες, νέος εταίρος στην γνωστή συμβουλευτική εταιρεία είναι ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
-- Στην Ελλάδα έχουμε μια κάποια ανεκτικότητα στους λεγόμενους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», οι οποίοι σπανίως καταλήγουν στη φυλακή. Όχι, όμως και στις ΗΠΑ: το «χρυσό αγόρι» των crypto, ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, που ίδρυσε και… γκρέμισε την πλατφόρμα συναλλαγών FTX, από χθες έχει συλληφθεί στις Μπαχάμες με ένταλμα των αμερικανικών αρχών και αντιμετωπίζει ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο με συνολικά οκτώ αδικήματα, από απάτη εις βάρος των πελατών και επενδυτών της FTX, που έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι παράνομη χρηματοδότηση στα δύο αμερικανικά κόμματα, αφού έδινε εισφορές, χρησιμοποιώντας χρήματα που προέρχονταν από υπεξαίρεση. Δείχνοντας τις διαθέσεις των αμερικανικών αρχών να στείλουν τον SBF αρκετά χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ο αρμόδιος εισαγγελέας δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ότι ο ιδρυτής της FTX οργάνωσε «μία από τις μεγαλύτερες απάτες της αμερικανικής ιστορίας». Ο SBF άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να μπλοκάρει την έκδοσή του από τις Μπαχάμες στις ΗΠΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι αρχές στις Μπαχάμες ζήτησαν από το τοπικό δικαστήριο να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δύσκολοι καιροί για τον πρίγκιπα των crypto…
-- Ένα επικό… τρολάρισμα επιφύλαξε ο Στέφανος Μάνος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή την επίθεση του υπουργού στις τράπεζες. Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», αναρωτήθηκε «πώς πρέπει να αντιμετωπίσω υπουργικές αποφάσεις ή ενέργειες τις οποίες θεωρώ βλαπτικές για το κοινωνικό σύνολο ή κοντόφθαλμες ή σκανδαλώδεις ή ανόητες;» και … άλλαξε τα φώτα στην έξαρση λαϊκισμού, όπως τη χαρακτήρισε, του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Ο κ. Μάνος απάντησε σε όλα όσα έθιξε και απαίτησε ο κ. Σταϊκούρας και με δηκτικό τρόπο αναφέρθηκε στις παλιές καλές εποχές που το κράτος ρύθμιζε τα πάντα στις τράπεζες (εποχές που φαίνεται ότι αναπολεί ο ΥΠΟΙΚ), την ανοησία των υπερκερδών και τις άλλες αγορανομικές ιδέες του κ. Σταϊκούρα. Επιπλέον, του θύμισε το χαράτσι στα επιτόκια του νόμου 128 που είχε θεσπίσει η χούντα και το οποίο παραμένει, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων με ένα 0,6% υπέρ του Δημοσίου. Όπως έγραψε ο κ. Μάνος, σε ένα δάνειο με επιτόκιο 3% το χαράτσι του 0,6% αυξάνει το κόστος στην επιχείρηση κατά 20%.
-- Το σχεδόν κωμικό της ιστορίας είναι ότι το 0,6% επιβαρύνει κατά βάση τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν ομολογιακά δάνεια τα οποία εξαιρούνται από την εισφορά του 0,6%. Υπενθυμίζεται ότι το Business Daily είχε παρουσιάσει στο τέλος του 2021 πρόταση των τραπεζών για την εξαίρεση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από το χαράτσι του 0,6%, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ελκυστικότητα του εργαλείου, πρόταση όμως που η κυβέρνηση απέρριψε.
-- Παρεμπιπτόντως, σήμερα θα πραγματοποιηθεί το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Στη συνάντηση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο το σχέδιο στήριξης ενήμερων δανειοληπτών που βρίσκονται σε ευάλωτη οικονομική κατάσταση.
-- Με μια πύρινη ανάρτησή του στο twiiter ο Γιώργος Τσίπρας συγκρίνει τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών εφημερίδων με τα αντίστοιχα των ελληνικών, αποκαλύπτοντας τη συγκάλυψη από τον ελληνικό Τύπο του Qatargate, σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή. Και ακούγεται πραγματικά εντυπωσιακό: ένα μεγάλο σκάνδαλο, με την εμπλοκή μιας Ελληνίδας ευρωβουλευτού, να γίνεται πρώτο θέμα σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες και στην Ελλάδα οι εφημερίδες στην καλύτερη περίπτωση να αφιερώνουν ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα. Τι συγκάλυψη, τι διαπλοκή! Η επιβεβαίωση της διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, αγαπημένο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ήταν το κίνητρο του βουλευτή για την ανάδειξη των πρωτοσέλιδων. Ίσως βέβαια να ήθελε να αναδείξει την ανελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα ή τον ασφυκτικό έλεγχό τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επίσης αγαπημένα θέματα των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τα κίνητρα του κ. Τσίπρα, ξαδέρφου του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο η στήλη αν έπρεπε να ποντάρει στο ποιο ήταν το κίνητρο θα επέλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη την τεμπελιά! Το είδε, του άρεσε και το μπουμπούνισε. Δεν έψαξε ούτε στο ελάχιστο το θέμα. Διότι αν ο κ. Τσίπρας σήκωνε το τηλέφωνο να ρωτήσει -όχι κάποιους διαπλεκόμενους δημοσιογράφους- αλλά τους ανθρώπους του κόμματος στην Αυγή, ή έστω κάποιον δημοσιογράφο της πιο φιλικής Εφημερίδας των Συντακτών, οι οποίες επίσης δεν αφιέρωσαν για το θέμα παρά ένα μικρό «χτύπημα» στην πρώτη τους σελίδα, θα μάθαινε γιατί οι κυριακάτικες εφημερίδες αφιέρωσαν τόσο λίγο χώρο για το σκάνδαλο. Θα μάθαινε δηλαδή ότι τα περισσότερα κυριακάτικα φύλα «κλείνουν» από πλευράς ύλης από την Πέμπτη, άντε Παρασκευή πρωί και το απόγευμα τυπώνονται. Μόνο αν γίνει κάτι πολύ μεγάλο «βρίσκεται» λίγος χώρος για να καλυφθεί η είδηση και αυτό μόνο στις μεγάλες εφημερίδες. Η υπόθεση Καϊλή «έσκασε» Παρασκευή απόγευμα, οπότε τα περιθώρια για την κάλυψη του θέματος ήταν μηδαμινά για πολλές εφημερίδες και περιορισμένα για τις μεγάλες εξού και το «θάψιμο» του θέματος στις κυριακάτικες εκδόσεις.
-- Αυτή η περίεργη τακτική των εφημερίδων, «πουλάμε Κυριακή θέματα της Πέμπτης», θυμίζει λίγο μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, ωστόσο στην πραγματικότητα αντανακλά δυο ειδικές συνθήκες. Η πρώτη είναι ότι πλέον δεν είναι οι εφημερίδες αυτές που μεταδίδουν την επικαιρότητα και τις ειδήσεις, αλλά οι ιστοσελίδες μέσω internet. Οι εφημερίδες κατά βάση κάνουν άλλο: ερευνούν, εμβαθύνουν, αναλύουν, διατυπώνουν απόψεις και ενίοτε αποκαλύπτουν. Η δεύτερη ειδική συνθήκη έχει οικονομική διάσταση. Οι εφημερίδες κλείνουν νωρίτερα την ύλη τους για λόγους οικονομίας στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δραστικής μείωσης της κυκλοφορίας, μείωση που αντανακλά την γενικότερη αποδυνάμωση της επιρροής του Τύπου στην Ελλάδα. Και σε αυτή την αποδυνάμωση του Τύπου στην Ελλάδα έχει συμβάλει πολύ καθοριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το πάλαι ποτέ ένδοξο αντιμνημονιακό μέτωπο με τη συνεχή απαξίωση των μέσων ενημέρωσης, βάζοντας τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι, εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες για τους πάντες και ισοπεδώνοντας τα πάντα, διαβρώνοντας κάθε εμπιστοσύνη.
-- Και εδώ φτάνουμε στο αποκορύφωμα μιας ιστορίας η οποία δεν περνά ούτε στο ελάχιστο από μυαλό ανθρώπων όπως ο κ. Τσίπρας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει σήμερα την απαξίωση των μέσων ενημέρωσης, για την οποία έχει δουλέψει ενεργητικά και με πάθος ο ίδιος και το κόμμα του τα προηγούμενα χρόνια.
-- Ασφαλώς για την απαξίωση των ΜΜΕ υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και από πολλές άλλες πλευρές με πρώτα πρώτα τα ίδια τα μέσα και τους δημοσιογράφους αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.