Το πνεύμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πλανήθηκε για λίγο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ακρόαση της Κριστίν Λαγκάρντ. Μια ευρωβουλευτής από την Ολλανδία ζήτησε τον λόγο για μια σύντομη, όπως είπε, ερώτηση: αν δεν πετύχει τον σκοπό της ΕΚΤ το νέο εργαλείο στήριξης για τα ομόλογα υπερχρεωμένων οικονομιών, θα εξετάσει η ΕΚΤ την έξοδο κάποιων αδύναμων οικονομιών από την ευρωζώνη; Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεπέρασε γρήγορα την αρχική αμηχανία και απάντησε ότι υπάρχει ακόμη μια γραμμή άμυνας, το πρόγραμμα OMT της εποχής Ντράγκι, που συνδυάζει τη στήριξη με επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των κρατών που θα την ζητήσουν. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να εξετάζει αν και ποιο κράτος θα βγαίνει από την ευρωζώνη. Κάπου εκεί, το πνεύμα του Σόιμπλε μάλλον έφυγε από την αίθουσα.
-- Απέσυρε το ενδιαφέρον για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η Allwyn, μητρική εταιρεία του ΟΠΑΠ που ανήκει στον Τσέχο Κάρελ Κόμαρεκ. Η εισαγωγή της δεν θα γινόταν με δημόσια εγγραφή, αλλά με την απορρόφηση της Allwyn από ένα εισηγμένο όχημα Special Purpose Aquasiton Company (SPAC). Ενδεχομένως ο Κόμαρεκ έκρινε ότι δεν είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλωστε, ο χρόνος δουλεύει για την Allwyn. Η εταιρεία κέρδισε την Camelot στο διαγωνισμό για τη διαχείριση της αγγλικής λοταρίας και σε δύο χρόνια από τώρα που θα αρχίσουν να τρέχουν τα έσοδα της UK Lottery, το πιθανότερο είναι η Allwyn να δοκιμάσει την είσοδό της στο NYSE από πλεονεκτικότερη θέση. Το Allwyn Group εκτός από τη UK Lottery, ελέγχει σήμερα την τσέχικη λοταρία, το 30% της AustrianLotteries (μαζί με καζίνο) και τον ΟΠΑΠ. Πριν η Allwyn κερδίσει το διαγωνισμό για την UK Lottery, ο ΟΠΑΠ ήταν το μεγαλύτερο περιουσιακό της στοιχείο.
-- «Δεν είμαστε περαστικοί»! Αυτό υπογράμμισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), Τάσος Πανούσης, κάτι που τουλάχιστον στους τραπεζικούς κύκλους αποτελεί περισσότερο αυτονόητη υπόμνηση παρά... είδηση. Όπως σημείωσε ο κ. Πανούσης οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι σχετικά νέος κλάδος αλλά δεν είναι προσωρινός. Σημειώνεται ότι το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ, έφυγε μεν από τους τραπεζικούς ισολογισμούς παραμένει όμως στην οικονομία και θα απαιτηθούν πάρα πολλά χρόνια εντατικής δουλειάς από πλευράς των servicers για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό απόθεμα «κόκκινων» δανείων. Στην ομιλία του όμως ο κ. Πανούσης έκανε ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας ότι πέρα από το πρόβλημα του αποθέματος των δανείων της κρίσης, «θα είμαστε παρόντες με ρόλο στην οικονομία. Θα είμαστε εταίροι του τραπεζικού συστήματος γιατί καθυστερήσεις θα υπάρχουν πάντοτε και η τεχνογνωσία στη διαχείρισή τους που αποκτούμε καθημερινά, θα είναι πολύτιμη». Με λίγα λόγια ο κ. Πανούσης περιέγραψε το κάπως ιδιαίτερο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών που διαμορφώνεται στη χώρα μας μετά τη μεγάλη κρίση: τράπεζες χωρίς «κόκκινα» δάνεια. Και όταν λέμε χωρίς NPEs εννοούμε χωρίς ειδικά τμήματα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, καθώς αυτά θα μεταφέρονται στους servicers.
-- Σε ότι αφορά τα τρέχοντα, στο πάνελ των servicers καταγράφηκε μια έκδηλη αγωνία για το πώς οι συνθήκες (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, επιτόκια) επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε στο συνέδριο του Economist, απαιτούνται ευέλικτες και βιώσιμες ρυθμίσεις. Επίσης, υπήρξε αρκετή γκρίνια για την ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της δικαιοσύνης στην προσπάθεια μείωσης του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-- Σε ένα από τα πηγαδάκια στο περιθώριο του συνεδρίου, οι κεραίες της στήλης έπιασαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστροφή επιτελικού στελέχους μεγάλης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων: ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ρεκόρ εισπραξιμότητας από τους servicers!
-- «Φαίνεται σαν too good to be true». Αυτό τόνισε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο CEO της Lancom Γιώργος Νώλης, υπογραμμίζοντας ότι και άλλοι μεγάλοι παίχτες έρχονται στη χώρας μας να επενδύσουν στην τεχνολογία. «Υπάρχουν παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς που είναι εξειδικευμένοι στο τομέα των data center οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ακουστεί επισήμως. Αναμένεται κάτι πολύ μεγάλο, μέχρι και πριν το τέλος του έτους. Θα είναι κάτι εξαιρετικά ευχάριστο για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πολύ μεγάλους παίκτες που ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα». Πρόκειται ασφαλώς για μια εντυπωσιακά θετική εξέλιξη και είναι αξιοσημείωτο το πως η Ελλάδα κατάφερε να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας.
-- Μετά από τρίμηνη διαγωνιστική διαδικασία, ο οίκος Rothschild υπέβαλε στο ΤΧΣ τη χαμηλότερη προσφορά και ανέλαβε σύμβουλος του Ταμείου για το πλάνο αποεπένδυσης από τις συστημικές τράπεζες. Η μελέτη με τις προτάσεις θα υποβληθεί στο ΤΧΣ από τη Rothschild μέχρι το τέλος του έτους. Στον διαγωνισμό του ΤΧΣ συμμετείχε η αφρόκρεμα των επενδυτικών οίκων όπως η Lazzard, η Deutsche Bank κ.α. Σήμερα, το ΤΧΣ συμμετέχει με 40% στην Εθνική Τράπεζα, με 26% στην Πειραιώς, με 9,9% στην Alpha Bank και με 1,5% στη Eurobank. Επίσης, διατηρεί το 63% στην Attica Bank.
– Σε λίγα λεπτά έγιναν καπνός τα vouchers για το North Evia - Samos Pass. Μοιράστηκαν 2.679 κάρτες των 150 ευρώ για Βόρεια Εύβοια και 1.170 των 300 ευρώ για Σάμο. Πρόκειται για άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το διάστημα έως και 31-10-2022 για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις δυο περιοχές. Η εξαφάνιση των vouchers σε χρόνο ρεκόρ ασφαλώς αντανακλά τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, ωστόσο εμπεριέχει και μια προβληματική πλευρά: στην αντίπερα όχθη των περίπου 4.000 τυχερών που έλαβαν τις κάρτες υπάρχει πολλαπλάσιος αριθμός εξαγριωμένων που προσπαθούσαν μάταια να μπουν στο σύστημα για να καταθέσουν αιτήσεις χωρίς επιτυχία.
-- Απώλειες 19,06% καταγράφει η μετοχή της Motor Oil τον μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας το blue chip με τις μεγαλύτερες απώλειες της αγοράς. Μάλιστα, στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις μία ανοδική και δέκα πτωτικές. Θυμίζουμε ότι η εταιρία παρουσίασε το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας της, με τζίρο 7,9 δισ. ευρώ έναντι 4,156 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Δηλαδή το φετινό εξάμηνο είχε κύκλο εργασιών 3,74 δισ. ευρώ περισσότερο, ήτοι 90,06% αυξημένο έναντι της περυσινής επίδοσης. Η εξαγγελία για φορολόγηση με 33% των κερδών στις πετρελαϊκές από την Κομισιόν, έχει φέρει ισχυρούς τριγμούς στη μετοχή. Όμως, και πριν από αυτή την απόφαση, η μετοχή δεν είχε πορεία που να δικαιώνει τα ιστορικά υψηλά μεγέθη φέτος. Χθες έκλεισε στα 15,25 ευρώ με νέα πτώση 4,21%, με την κεφαλαιοποίηση να κατέρχεται στα 1,68 δισ. ευρώ. Έτσι όπως πάει, τίθεται εν αμφιβόλω η φημολογούμενη εισαγωγή στον MSCI τον προσεχή Νοέμβριο.
-- Μεγάλες οι πιέσεις –για τον ίδιο λόγο– και στη μετοχή των ΕΛΠΕ που υποχωρεί κατά 12,19% τον τρέχοντα μήνα. Γενικώς, οι μετοχές ενέργειας και υποδομών υποφέρουν τον Σεπτέμβριο. Η Μυτιληναίος υποχωρεί κατά 13,76%, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 12,92%, η ΓΕΚ Τέρνα -11,49%, ενώ η Ελλάκτωρ είναι στο -9,60%.
-- Απώλειες 9,33% με νέα χαμηλά ενάμιση έτους για τον ΟΤΕ, που χθες συμπλήρωσε την 6η σερί πτωτική συνεδρίαση.
-- Στον αντίποδα, καλύτερη εικόνα έχει η ΔΕΗ που χθες κέρδισε 2,52%, ενώ τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο +1,44%. Βεβαίως, χάνει κοντά στο 44% το 2022, οπότε πόσο άλλο να υποχωρήσει. Όμως, το ξεκίνημα της διαδικασίας του buy back από την περασμένη εβδομάδα, έχει ωφελήσει τον τίτλο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΗ στις χρηματιστηριακές αρχές (23/9), η εταιρεία κατέχει 1.978.250 ίδιες μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,5179% του συνολικού αριθμού μετοχών της.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.