Μπορεί να ακούγεται παράδοξο ή λίγο υπερβολικό αλλά φαίνεται ότι οι τραπεζίτες ανησυχούν λίγο περισσότερο από την JP Morgan για τις ευρύτερες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βραχυπρόθεσμα και ίσως μεσοπρόθεσμα η άνοδος των επιτοκίων θα δώσει μεγάλη ώθηση στα επιτοκιακά έσοδα και την κερδοφορία των τραπεζών. Ωστόσο, όπως έγραψε και το Business Daily υπάρχει και μια αρνητική όψη: το φάσμα της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναλυτές της JP Morgan αναγνωρίζουν ότι θα έχουμε αύξηση των NPEs (υποθέτουν ότι το κόστος κινδύνου, δηλαδή οι προβλέψεις που σχηματίζουν οι τράπεζες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων, θα αυξηθεί στις 127 μονάδες βάσης την επόμενη τριετία, αντί ενός «φυσιολογικού» ποσοστού 60 – 70 μ.β.) ωστόσο εκτιμούν ότι το όφελος στα έσοδα και την κερδοφορία θα υπερκαλύψει την αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Πιο επιφυλακτικά εμφανίζονται επιτελικά στελέχη τραπεζών και δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις δευτερογενείς επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων, ειδικά στα νοικοκυριά. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση των δόσεων των δανείων, που επιφέρει η άνοδος των επιτοκίων, δεν είναι η μόνη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά (όπως και οι επιχειρήσεις) έχουν στρεσαριστεί πολύ τους τελευταίους μήνες από το άλμα στις τιμές ενέργειας αλλά και γενικότερα από το κύμα ανατιμήσεων. Όλα αυτά δημιουργούν ανησυχία στα επιτελεία των τραπεζών για τον κίνδυνο σημαντικής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-- Είναι ενδεικτικό της παρακμής, της απαξίωσης και της μειωμένης επιρροής της πολιτικής στην οικονομία και ευρύτερα στην κοινωνία. Το να μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δηλώνει αυστηρά ότι «δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας», ότι θα «τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος», και την επόμενη ημέρα η μετοχή της τράπεζας να κλείνει στο +1,03% και μάλιστα σε μια πτωτική συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου.
– Τέλος στο σίριαλ, όπως εξελίχθηκε με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της υπόθεσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε το... 2010. Μετά από μια μακρά περίοδο και με έκδηλη την απροθυμία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να λάβει μια απόφαση, τελικά χθες κρίθηκε ότι δεν υπήρξε παράβαση. Το ερώτημα βέβαια είναι ότι τι νόημα έχει το 2022 να συζητάμε για κάτι που συνέβη το 2010, και θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να μας εξηγήσει γιατί για μια παράβαση χρηματιστηριακής νομοθεσίας απαιτούνται 12 ολόκληρα χρόνια για να κριθεί η υπόθεση. Διότι οι επιδόσεις αυτές μόνο σε οργανωμένη αγορά δεν παραπέμπουν.
-- Σε δήλωσή του, ο Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία θεσμικά ορθή απόφαση που αναδεικνύει την ευθυκρισία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ζητήματα ουσίας». Ωστόσο η είδηση ήταν λίγες γραμμές παρακάτω στην δήλωση του κ. Σάλλα όπου αναφερόταν ότι «η Lyktos Participations υπό την ιδιότητά της ως Στρατηγικός Επενδυτής της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι σε θέση πλέον να εντείνει τις προσπάθειές της, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Τράπεζας, για την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας», με την οποία ουσιαστικά βάζει τέλος στη φημολογία που υπήρχε στην αγορά περί μη συμμετοχής της Lyktos στην αύξηση της Παγκρήτιας, κάτι που μάλλον θα καταδίκαζε το εγχείρημα.
-- Δήλωση που είναι βέβαιο ότι έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από τη διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας.
-- Άλλο ένα εντυπωσιακό +9,93% για τη μετοχή της Euroxx χθες, η οποία το τελευταίο δεκαήμερο έχει πραγματοποιήσει ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό +50%. Όμως, αν κοιτάξει κανείς τον όγκο συναλλαγών, οι εντυπώσεις ξεφτίζουν: χθες για παράδειγμα το +9,93% έγινε με συναλλαγές συνολικής αξίας 221 ευρώ, προχθές 3.840 ευρώ και πάει λέγοντας. Και αυτή είναι η εικόνα του Σεπτεμβρίου και του Αυγούστου που υπάρχει μια κάποια συναλλακτική δραστηριότητα γιατί τις περισσότερες ημέρες δεν αλλάζει χέρια ούτε μία μετοχή της εταιρίας.
-- Οι καθαρές πωλήσεις της Παπαστράτος (μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ) ανήλθαν το 2021 στα 469 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 10% σε σχέση με το 2020. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 146 εκατ. ευρώ (+32%) και τα καθαρά κέρδη στα 101 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47,3% σε σχέση με το 2020. Η εταιρεία, με τις ευλογίες της μητρικής Philip Morris International, από το 2018 έχει μετατραπεί από βιομηχανία συμβατικών τσιγάρων, αποκλειστικά σε βιομηχανία παραγωγής ράβδων καπνού (heets) για το θερμαινόμενο σύστημα καπνού IQOS. Η μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα πρώτα εργοστάσια heets της PMI στην Ευρώπη. Η Παπαστράτος προικοδοτήθηκε με την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης, των καπνών υψηλής ποιότητας που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Από τότε δεν κοίταξε πίσω. Η μονάδα σήμερα λειτουργεί σε 24ωρη βάση με τρεις βάρδιες και το 90% της παραγωγής των heets εξάγεται σε 10 χώρες. Μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιαπωνία. Μόνο στην Ελλάδα, 450.000 καπνιστές στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει το IQOS κι έχουν «σβήσει» το παραδοσιακό τσιγάρο.
-- Οι διοικήσεις της PMI και της Παπαστράτος δεν επαναπαύονται. Με νέα επένδυση 125 εκατ. που ολοκληρώθηκε στον Ασπρόπυργο και προσέθεσε 80 νέες θέσεις εργασίας, από το εργοστάσιο θα παράγονται και οι ειδικά σχεδιασμένες θερμαινόμενες ράβδους καπνού Fiit που χρησιμοποιούνται από το νέο σύστημα θερμαινόμενου προϊόντος καπνού IQOS ILUMA. Και τα Fiit έχουν καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.
-- Παλιό, αλλά έχει ενδιαφέρον για τις διεργασίες στον χώρο των σούπερ μάρκετ. Η αλυσίδα Bazaar της οικογένειας Βερούκα είχε δεχθεί πρόταση εξαγοράς, όπως είχε γράψει η στήλη, από τον Μασούτη που απορρίφθηκε. Η πληροφορία δεν είχε διαψευστεί. Πρόταση όμως για τα Bazaar, όπως μαθαίνει τώρα η στήλη, είχαν υποβάλει και η ΑΒ, καθώς και άλλος ένας όμιλος που δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του. Μασούτης και ΑΒ προσέφεραν περίπου 40 εκατ. ευρώ για το 100% του Bazaar με καλύτερη προσφορά της ΑΒ, αλλά ο... άγνωστος Χ προσέφερε 45 εκατ. ευρώ. Η ουσία είναι ότι ο Γιώργος Βερούκας που κατείχε το 33% του Bazaar είχε μπλοκάρει τις προτάσεις και στη συνέχεια εξαγόρασε τα ποσοστά της χήρας του αδερφού του Δήμου και το ποσοστό του άλλου του αδερφού Αλέξη και είναι πλέον ο μοναδικός ιδιοκτήτης της αλυσίδας και αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον της.
-- Τις λύσεις στο σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες, που αφορά το νέο σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ο Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια κλίμακα με τρία «σκαλοπάτια» κατανάλωσης και επιδότησης. Στο πρώτο «σκαλοπάτι», που θα λάβει τη μεγαλύτερη επιδότηση, θα βρεθούν οι καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το όριο αυτό ικανοποιεί πολλά νοικοκυριά, δεδομένου ότι είναι υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο κατανάλωσης ρεύματος. Στα επόμενα δύο κλιμάκια, οι επιδοτήσεις προοδευτικά θα μειώνονται.
-- Το μεγάλο ζητούμενο, για να καταλάβουμε και πόσο «φουσκωμένοι» θα είναι οι λογαριασμοί για τον Οκτώβριο, είναι να αποκαλυφθεί και η επιδότηση ανά κιλοβατώρα που θα δοθεί από την παρακράτηση κερδών των παραγωγών και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να σταματήσει τη μεγάλη «αιμορραγία» του προϋπολογισμού και, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχός του προ ημερών, η δαπάνη του κράτους θα πρέπει να μειωθεί από τα 800 εκατ. του Σεπτεμβρίου σε ένα ποσό της τάξεως των 200 – 300 εκατ. ευρώ.
-- Αυτά είναι τα δεδομένα του προβλήματος και το μόνο βέβαιο είναι ότι τον Οκτώβριο οι ανατιμήσεις στο ρεύμα δεν πρόκειται να καλυφθούν κατά το θηριώδες ποσοστό 94% που είδαμε τον Σεπτέμβριο. Όσο χαμηλότερα πέσει αυτό το ποσοστό κάλυψης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.