Σε νέες περιπέτειες έχουν βάλει τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τις τράπεζες σειρά δικαστικών αποφάσεων οι οποίες μπλοκάρουν τη δυνατότητα των servicres να προχωρούν σε πράξεις εκτέλεσης για δάνεια που διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζών και funds. Οι αποφάσεις που μπλοκάρουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πληθαίνουν και φυσικά ολοένα και περισσότεροι δικηγόροι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις, σημαίνοντας συναγερμό σε τράπεζες, servicers και funds που αναζητούν τρόπο αντίδρασης ενώ με το θέμα ασχολείται αναλυτικά και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
-- Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, η ΔΕΗ ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Τα έσοδα θα είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω της ανόδου της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ύψος των δαπανών για την αγορά καυσίμων (μαζούτ και φυσικό αέριο) και για τα δικαιώματα ρύπων θα διαμορφώσει και το καθαρό αποτέλεσμα. Το πρώτο τρίμηνο η επιχείρηση είχε εμφανίσει 30 εκατ. ζημιές προ φόρων, αλλά δαπάνησε ταυτόχρονα 360 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους πελάτες της που «έλειψαν» από την κερδοφορία. Το εξάμηνο αναμένεται να δώσει μια καλή ένδειξη για το πως θα κινηθούν τα EBITDA στο σύνολο του έτους. Στόχος της διοίκησης είναι η ΔΕΗ να εμφανίσει το 2022 EBITDA 800 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και το 2021. Το απόγευμα θα έχει και ενημέρωση των αναλυτών. Η διοίκηση σίγουρα θα ερωτηθεί για το πότε θα αρχίσει η επαναγορά των μετοχών. Τον λόγο δεν χρειάζεται να τον εξηγήσουμε.
-- Μάλλον έχει λογιστικά απωθημένα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αυτό ίσως εξηγεί το γιατί για ένα θέμα ύψιστης εθνικής ασφάλειας, την ασφαλή έκδοση ταυτοτήτων, ο υπουργός προχώρησε στην ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού με αιτιολογικό την εξοικονόμηση 56,5 εκατ. ευρώ. «Με αυτονόητη τη σημαντική οικονομική ωφέλεια υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», τονιζόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου για να εξηγηθεί η ακύρωση του διαγωνισμού, χωρίς αναφορά στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό: με τον σημερινό, απαρχαιωμένο τρόπο έκδοσης ταυτοτήτων γίνεται πάρτι πλαστογραφήσεων και η χώρα μας έχει δεχθεί έντονη κριτική και ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα το 2026 εκπνέει η σχετική προθεσμία της Ε.Ε. για να αντικαταστήσει η Ελλάδα τις παλιές ταυτότητες με νέες. Τώρα είναι πολύ εύκολο να εκδώσει κάποιος μια πλαστή ελληνική ταυτότητα, και με (πλαστή) ταυτότητα είναι τυπική διαδικασία η έκδοση διαβατηρίου. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει μεταξύ των προϋποθέσεων για την κατάργηση της βίζας Ελλήνων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, την αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέα, υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας έγγραφα.
-- Το ενδιαφέρον είναι ότι ο διαγωνισμός του υπ. Προστασίας Πολίτη για τις ταυτότητες ακυρώθηκε καθώς «καταγράφεται ουσιώδης αλλαγή, τόσο των οικονομικών, όσο και των τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας». Πώς άλλαξαν οι παράμετροι αυτοί; Με απόφαση πάλι του κ. Θεοδωρικάκου, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να είμαστε ακριβείς, για την επέκταση (και πολύ σωστά) της διάρκειας των ελληνικών διαβατηρίων, από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Δηλαδή, ένας διαγωνισμός που έτρεχε το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ ακυρώθηκε από το ΠΡΟ.ΠΟ εξαιτίας των αλλαγών στους όρους του διαγωνισμού που προκάλεσε απόφαση του ΠΡΟ.ΠΟ για άλλο θέμα (τα διαβατήρια).
-- Σημειώνουμε ότι ο πρώτος διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες ξεκίνησε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διαγωνισμός που ακυρώθηκε το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία «έτρεξε» νέο διαγωνισμό (από τον τότε υπουργό, Μ. Χρυσοχοΐδη), διαγωνισμό που ακύρωσε και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ.
-- Όλα αυτά δημιουργούν έντονες υποψίες ότι ο κ. Θεοδωρικάκος στην πραγματικότητα δεν έχει λογιστικά απωθημένα και η εξοικονόμηση των 56,5 εκατ. δεν ήταν παρά η αφορμή για την ακύρωση του διαγωνισμού.
-- Απομακρύνθηκε πολύ γρήγορα από το επίπεδο των 900 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κάτι μάλλον αναπόδραστο μετά την ανώμαλη προσγείωση των ξένων αγορών. Και πάλι καλά στεκόμαστε δεδομένης της γενικότερης κατάστασης που μας περιβάλλει. Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός σε επίπεδα ρεκόρ, απότομη αύξηση επιτοκίων, οικονομίες σε ύφεση διαμορφώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τις αγορές που δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.
-- Κάποτε περιμέναμε από το Βερολίνο να πάρουμε μαθήματα οικονομικής πολιτικής, τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει, καθώς οι Γερμανοί εφαρμόζουν μέτρα για την ενεργειακή κρίση που μοιάζουν πολύ με το νέο μοντέλο, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Ιούλιο: ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όλαφ Σόλτς θα φορολογήσει τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» όλων των παραγωγών ενέργειας εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, δηλαδή όσων παράγουν ρεύμα από ΑΠΕ, βιομάζα, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια. Με αυτά τα έσοδα, θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, ύψους 65 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο μοντέλο παρακράτησης υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος στην πηγή, για να επιδοτούνται με τα έσοδα οι καταναλωτές, έχουμε εφαρμόσει στην Ελλάδα από τον Ιούλιο. Όμως, η κυβέρνηση εδώ επέβαλε φόρο με συντελεστή 90% και στα υπερκέρδη των παραγωγών από φυσικό αέριο, για την περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι Ιούνιο 2022. Προς τι αυτή η διαφοροποίηση; Επειδή υπήρχε μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία: εδώ είχαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που επέτρεπε στους παραγωγούς να μεταφέρουν στους καταναλωτές όλο το βάρος από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της τιμής χονδρικής του ρεύματος, ενώ στη Γερμανία ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπήρχε.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.