Η στήλη είχε αναφερθεί από τον περασμένο Ιούλιο για το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για εγχώρια τράπεζα, θέμα που επανήλθε την προηγούμενη εβδομάδα στο προσκήνιο με περισσότερες λεπτομέρειες από την Καθημερινή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε σχετική συζήτηση, ωστόσο μεταξύ λόγων και πράξεων υπάρχει το χάος. Έμπειρα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να «περπατήσει» κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζουν ότι όσα αραβικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν σε ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια… κατακάηκαν, ενώ επισημαίνουν ότι τα κρατικά fund της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν συμμετοχή σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, υπάρχει και μια θεσμική δυσκαμψία, καθώς το ΤΧΣ δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας πώληση μετοχών σε επενδυτή, χωρίς να πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός.
-- Αυτά από τους σκεπτικιστές. Γιατί, από την άλλη πλευρά, καλά πληροφορημένες πηγές της στήλης εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το deal, υπογραμμίζοντας ότι και ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει και έχει «δουλευτεί» αρκετό καιρό η υπόθεση. Σημειώνουμε επίσης ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν γίνεται κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά είναι βέβαια ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος και μάλιστα σύντομα.
-- Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πάντως την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε σε κανονικό mode, χωρίς κάτι να παραπέμπει σε επερχόμενο μεγάλο deal. Βέβαια, η εγχώρια αγορά πολλές φορές όχι μόνο δεν προεξοφλεί γεγονότα αλλά τρέχει πίσω από αυτά.
-- Δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Α. Στεφάτος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Αναγνώρισε ότι υπήρξε αργοπορία στην εξέλιξη του προγράμματος, καρφώνοντας τη γαλλική Total, η οποία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, με αποτέλεσμα ο δεύτερος μεγάλος εταίρος της κοινοπραξίας, η αμερικανική Exxon Mobil να αναλάβει να «σώσει την παρτίδα». Πάντως, αν και είναι εμφανής η δυσαρέσκεια για την αποχώρηση της Total, δεν υπάρχουν σκέψεις για εκκίνηση κάποιων διαδικασιών εναντίον της γαλλικής εταιρείας, που άλλωστε έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην περιοχή, πρωταγωνιστώντας στις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο.
-- Μετά την Ελλάδα, το CVC έχει βαλθεί να «μαζέψει» όποια μονάδα υγείας βγαίνει προς πώληση και στην Κύπρο. Στη μεγαλόνησο το fund, που στην Ελλάδα ελέγχει το Υγεία, το Metropolitan, το Iασώ General, το Μητέρα, το Λητώ κ.α., έχει ήδη αποκτήσει τα νοσοκομεία Απολλώνειο και Αρεταίειο. Τώρα διεκδικεί και την Πολυκλινική Υγεία. Εκεί υπάρχει όμως ισχυρός αντίπαλος που μάλιστα «προηγείται» στην κούρσα, εφόσον έχει εξασφαλίσει ένα μεγάλο ποσοστό από τους γιατρούς της μονάδας που πωλούν τα ποσοστά τους. Πρόκειται για το Εlements Capital, γνώριμο στην ελληνική αγορά, καθώς εδώ και δύο χρόνια είναι ο νέος ιδιοκτήτης της φαρμακοβιομηχανίας Famar.
-- Η Ιntrakat θα είναι ο νέος μεγάλος χορηγός του Αστέρα Τρίπολης για την ποδοσφαιρική σεζόν 2022 - 2023 και θα διαφημίζεται στη φανέλα της συμπαθούς ομάδας. Βέβαια, εδώ ισχύει το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», αφού τόσο η Ιntrakat όσο και ο Αστέρας ανήκουν πλέον στους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη. Οι εφοπλιστές το έχουν ξανακάνει, βάζοντας ως χορηγό στον Αστέρα τη Volton, την εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας. Με τη διαφορά πως η Volton είναι δικιά τους και δεν είχαν να δώσουν λόγο σε κανέναν, ενώ η Intrakat είναι εισηγμένη με χιλιάδες μετόχους. Μακάρι η χορηγία να έχει την ανάλογη ανταποδοτικότητα και να βγουν όλοι κερδισμένοι. Το ζήτημα πάντως προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία με επιστολή ζήτησε διευκρινήσεις, με την Intakat να απαντά ότι η: «έναρξη της χορηγικής συνεργασίας της Εταιρείας με την ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο εφαρμόζει επί σειρά ετών η Εταιρεία και εν προκειμένω στην προαγωγή των αθλητικών ιδεωδών. Η συγκεκριμένη δράση ουδεμία σημαντική επίπτωση επιφέρει στην Εταιρεία. Επισημαίνεται ότι αντίστοιχες δράσεις της Εταιρείας, οι οποίες ουδεμία σημαντική επίπτωση επέφεραν στην Εταιρεία, έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν».
-- Αίσθηση προκάλεσε η πώληση της θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη κ.α) των αδερφών Σαράντη. Η United Milk Corporation ήταν το νούμερο ένα στη βουλγαρική αγορά και τίποτα δεν προμήνυε την πώλησή της. Δύο είναι οι παράγοντες που ώθησαν τη διοίκηση της Δέλτα να αποχωρήσει από τη γείτονα χώρα και ουσιαστικά να επικεντρωθεί μόνο στην Ελλάδα. Πρώτον, το πολύ καλό τίμημα με έναν πολλαπλασιαστή πάνω από το μέσο όρο που γίνονται εξαγορές σε ανάλογες περιπτώσεις και, δεύτερον, το γεγονός πως η βουλγαρική αγορά έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με την ελληνική: Εκεί το γάλα δεν είναι το νούμερο ένα προϊόν στα γαλακτοκομικά αλλά το γιαούρτι. Η μονάδα ήταν κερδοφόρα αλλά και αρκετά ώριμη, ώστε να αποφασιστεί η πώλησή της. Από την πλευρά των αδερφών Σαράντη, η εξαγορά υπηρετεί το πλάνο τους για τη βαλκανική επέκταση. Ιδίως στη Βουλγαρία που είχαν ήδη αυτόνομη παρουσία, εξαγοράζοντας το νούμερο ένα, γίνονται κυρίαρχοι της αγοράς.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.