Δυο αξιοσημείωτα περιστατικά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια έπιασαν οι κεραίες της στήλης και σας τα μεταφέρουμε. Το πρώτο είναι ότι ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ανεμογεννήτριες και τις τοπικές αντιδράσεις τόνισε ότι, αν δεν θέλετε ανεμογεννήτριες στο νησί, δεν θα βάλουμε, όπως, δεν θα μπουν ανεμογεννήτριες και σε κάθε μικρό νησί που υπάρχουν αντιδράσεις. Το δεύτερο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον: ενώ είχε ολοκληρώσει μια ομιλία του και ετοιμαζόταν να αποχωρήσει ακούστηκαν κάποιοι ψίθυροι για τις αδικίες με τον ΕΝΦΙΑ της Αστυπάλαιας. Ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και τόνισε ότι η αδικία με τον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια θα διορθωθεί! Υποθέτουμε μετά τις εκλογές…
-- Το ταξίδι προετοιμάστηκε, η απόφαση για την μετακίνηση βγήκε στη Διαύγεια, αλλά ο υπουργός δεν πήρε ποτέ το αεροπλάνο. Ο λόγος για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που τελικά δε συνόδεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια χθες, αν και το ταξίδι ήταν κανονισμένο ήδη. Ο υπουργός φαίνεται πως είχε αυξημένο φόρτο εργασίας που τον υποχρέωσε να μείνει στην Αθήνα. Αρκετοί, πάντως, σχολίασαν ότι αυτή η απουσία χθες μόνο τυχαία δεν ήταν, την ώρα που τα σενάρια ανασχηματισμού –όσο βάρος μπορεί να έχουν- «φωτογραφίζουν» και τη Μεσογείων.
-- Ως ένα όνειρο ετών που στην αρχή φαίνονταν άπιαστο, χαρακτήρισε την ένταξη της μετοχής της Mytilineos στον MSCI Standard Greece ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, υπογράμμισε ότι για την εκπλήρωση του στόχου αυτού δούλεψαν συστηματικά την τελευταία 5ετία πολλοί άνθρωποι του ομίλου, ενώ σε ερώτηση μετόχου για τη σημασία της ένταξης τόνισε ότι «δεν έχουν περάσει ούτε 5 ημέρες από την ένταξη και το είδος των funds τα οποία μπαίνουν ως μέτοχοι είναι τελείως, μα τελείως διαφορετικό, από αυτό που είχαμε μέχρι τώρα. Μπορώ να σας δώσω ονόματα, ένα όνομα μου έχει μείνει πάρα πολύ, διότι αγοράζει ένα συγκεκριμένο αριθμό μετοχών κάθε μέρα: είναι το Abu Dhabi Investment Authority. Ένα από τα πιο σοβαρά sovereign funds του κόσμου ξεκίνησε να αγοράζουν και δεν ξέρω που θα σταματήσουν. Τέτοιου είδους funds τώρα τοποθετούνται στη μετοχή μας. Αυτό σημαίνει MSCI Standard. Θα έχουμε άλλη ποιότητα μετόχων και άλλο support από τους μετόχους μας». Και κοιτώντας τα στελέχη του IR του ομίλου υπογράμμισε ότι η είσοδος στον δείκτη δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας αλλά ένα ξεκίνημα «που πρέπει να εκμεταλλευτούμε». Και δεν πρέπει ποτέ να διακινδυνέψουμε, τόνισε, να βγούμε από τον δείκτη, «θα είναι φοβερή ήττα, η οποία προσωπικά θα με διαλύσει. Πρέπει να πηγαίνουμε προς τα πάνω».
-- Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις του για τους ομολογιούχους. «Δεν είναι μόνο οι μέτοχοι πια είναι και οι ομολογιούχοι. Οι οποίοι πάνε για τα λίγα αλλά αυτά τα λίγα τα θέλουν οπωσδήποτε. Όσο μεγαλώνουμε πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ την ισορροπία μεταξύ ομολογιούχων και μετόχων». Οι ελληνικές εταιρίες, σημείωσε, «δεν έχουμε την κουλτούρα του ομολόγου, για μας το ομόλογο είναι ένα εργαλείο για να σηκώνουμε λεφτά, λεφτά που χρησιμοποιούμε εδώ, που χρησιμοποιούμε εκεί λες και δεν πρόκειται να τα πληρώσουμε ποτέ. Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα». Εκμυστηρεύτηκε μάλιστα στους μετόχους μια ωραία ιστορία από το τετ α τετ που είχε προ διμήνου με τον Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της JP Morgan. Ο Μυτιληναίος ρώτησε τον Ντράιμον αν αργά το βράδυ όταν πέφτει για ύπνο ανησυχεί πιο πολύ για τους μετόχους ή για τους ομολογιούχους. «Συνήθως οι μέτοχοι κάνουν τη φασαρία αλλά οι ομολογιούχοι είναι αυτοί που μας…», ήταν η απάντηση του Ντάιμον που μετέφερε ο Ευαγ. Μυτιληναίος με αγγλικά κάπως ακατάληπτα στο τι ακριβώς κάνουν οι ομολογιούχοι. Φαίνεται, όμως, ότι όλοι οι παριστάμενοι κατάλαβαν καθώς δεν υπήρξε καμία διευκρινιστική ερώτηση επί του θέματος.
-- Με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, περιέγραψε τη συνάντησή του με την Αρετή Γεωργιλή η οποία υπήρξε θύμα έμφυλης βίας. Η κ. Γεωργίλη ζήτησε από κάποιον «λεβέντη» να μετακινήσει του φορτηγό του διότι έκλεινε το δρόμο και ο «λεβέντης» όχι μόνο της επιτέθηκε, αλλά την έδειρε. Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επίσης είχε βιώσει τη βία από τους «επαναστάτες» πατριώτες της φακής, προς τιμήν του ανέδειξε το θέμα και υπογράμμισε το αυτονόητο: «η βία πρέπει να μας βρει όλους απέναντι. Η έμφυλη βία ακόμη περισσότερο».
-- Και μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να είχε την ευαισθησία να σταθεί και να αναδείξει την θλιβερή περιπέτεια της κ. Γεωργιλή, ωστόσο, το θέμα της βίας είναι σοβαρό, εξαπλώνεται σαν καρκίνωμα και θα πρέπει να κοπεί από τη ρίζα του. Καθημερινά διαβάζουμε τι γίνεται στα σχολεία, όπου 13χρονα λύνουν τις διαφορές τους με μαχαίρια, για συμμορίες ανηλίκων, για το τι γίνεται στους δρόμους (κάποιοι προ ημερών έδειραν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας γιατί τους έκανε παρατήρηση που είχαν αφήσει τα αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου), για τι γίνεται ακόμα στα γήπεδα, για την ενδοοικογενειακή βία, τους ξυλοδαρμούς για ασήμαντες αφορμές (αλήθεια τι απέγιναν εκείνα τα δυο λεβεντόπαιδα που χτύπησαν άσχημα στο μετρό άνδρα που τους έκανε παρατήρηση;). Απαράδεκτες συμπεριφορές που δυστυχώς πολλαπλασιάζονται και θα πολλαπλασιάζονται. Και ένας από τους λόγους είναι η αδυναμία επιβολής του νόμου και οι ποινές χάδια σε όλους αυτούς τους αντικοινωνικούς ανθρώπους. Η κ. Γεωργιλή περιέγραψε πολύ καλά την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας στην καταγγελία της. Αλλά και όταν η αστυνομία κάνει τη δουλειά της στα δικαστήρια χάνεται η μπάλα. Χρόνια ταλαιπωρία και ποινές χάδια ακόμα και για ακραίες πράξεις. Αλλά, θα μου πείτε, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο «γενναιόδωρα» και χαλαρά τις ανθρωποκτονίες, όπου ο άλλος σφάζει τη γυναίκα του και του αναγνωρίζεται... ο πρότερος έντιμος βίος και η ειλικρινής μεταμέλεια και κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από κάποια χρόνια, τι να περιμένει κανείς για έναν «απλό» ξυλοδαρμό...
-- Ανθεκτική στις κρίσεις αποδεικνύεται η Βόρεια Εύβοια, παρά τον περασμένο εφιαλτικό Αύγουστο που άφησε τεράστιες εκτάσεις καμένες, και κοιτάζει με αισιοδοξία το φετινό καλοκαίρι. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού που βρέθηκε πέρυσι στο κέντρο του προβλήματος και που έχει μεγάλο «άνοιγμα» σε τουριστικές αγορές, οι οποίες, λόγω του πολέμου, είναι φέτος εξαιρετικά υποτονικές. Παρόλα αυτά, είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους τουρίστες που ήδη δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κρίσιμος θα είναι ο ρόλος του εγχώριου τουρισμού με τα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού αλλά και τις κινήσεις προώθησης που κάνουν και οι ίδιοι οι τοπικοί φορείς.Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού «τρέχουν» πρόγραμμα ενημέρωσης δημοσιογράφων και κοινού που φαίνεται να αποδίδει. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης των Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού, κ. Θοδωρής Ρουμελιώτης, η δυναμική της τουριστικής κίνησης μπορεί να φθάσει στα επίπεδα του 2019, ενώ οι απώλειες από τον τουρισμό από το εξωτερικό, κυρίως από τη Σερβία, καλύφθηκαν από οργανωμένες εκδρομές από τη Ρουμανία. «Έκρηξη» όμως έχει δει η Αιδηψός και στη διαθεσιμότητα σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως φάνηκε και από την κινητικότητα την περίοδο του Πάσχα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.