Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ για το πρώτο τρίμηνο. Θα δημοσιευτούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ αργά το απόγευμα θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη, στην οποία η διοίκηση Ευθ. Μπουλούτα θα παρουσιάσει αναλυτικά στους θεσμικούς τις επιδόσεις του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο. Οι κεραίες της στήλης «πιάνουν» έναν διάχυτο... ενθουσιασμό στις τάξεις της εταιρείας για τα αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία φαίνεται ότι επιβεβαιώσουν με το παραπάνω την ανάκαμψη της εταιρίας και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που ταλάνισαν την Ελλάκτωρ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι κεντρικός στόχος της νέας διοίκησης ήταν η εξυγίανση της κατασκευής, του μεγάλου ασθενούς του ομίλου, είναι πολύ πιθανό σήμερα να δούμε την Άκτωρ όχι μόνο να πετυχαίνει break even αλλα να πετυχαίνει μικρά κέρδη, τερματίζοντας την οικονομική αιμορραγία του ομίλου.
-- Καιρό είχε να μας απασχολήσει το Switzgroup του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala που έχει προχωρήσει σε σειρά εξαγορών στον κλάδο των τροφίμων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τελευταία του εξαγορά ήταν πριν από 13 μήνες, όταν είχε αποκτήσει το 70% της εταιρείας Κουλουράδες, το γνωστό δίκτυο με τα 140 καταστήματα που παράγουν και εμπορεύονται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ξένος όμιλος είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει άλλη μια εξαγορά ελληνικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τους Κουλουράδες, οι πιο σημαντικές εξαγορές του ινδικού ομίλου στην Ελλάδα είναι η Κρητών Αρτος και οι δύο εταιρείες στον τομέα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής Olympic Foods και CSM Bakery Solutions.
-- Και μιας και βρισκόμαστε στα τρόφιμα, να επισημάνουμε ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στη στήλη για τις συζητήσεις μεταξύ CVC και Φούρνων Βενέτη είναι τουλάχιστον αντικρουόμενες. Ενώ κάποια στιγμή και οι δύο πλευρές είχαν επιβεβαιώσει ότι μιλάνε, οι τελευταίες διαρροές από την πλευρά του CVC αναφέρουν πως το fund δεν έχει κάνει προσφορά, ενώ κύκλοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι προσφορά υπάρχει, και μάλιστα καλή. Ίδωμεν.
-- Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να έκλεισε στο συν, έστω και οριακά, ωστόσο για άλλη μια φορά η συνεδρίαση αποδείχθηκε «παγίδα» για τους πρωινούς αγοραστές. Αυτή τη φορά και πανίσχυρα οχυρά όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos έκλεισαν στο «κόκκινο» παρά τα σημαντικά πρωινά κέρδη. Για παράδειγμα, η μετοχή της Mytilineos, η οποία πρόσφατα πανηγύρισε την ένταξη στον MSCI, από το +1,40% που βρέθηκε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έκλεισε στο -2,51%. Η μετοχή του ΟΤΕ από το υψηλό ημέρας του +0,92% έκλεισε στο -1,55% (χαμηλό ημέρας), ο ΟΠΑΠ από το +1,19% στο -0,37% (επίσης χαμηλό ημέρας), η Alpha Bank από το +3,03% στο -0,34%, ενώ η Βιοχάλκο από το +2,14% έκλεισε στο -1,26%. Η μετοχή της Aegean έκανε μια προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι (λίγο μετά τις 15.00 πέρασε στο συν) αλλά ακολούθησε βύθιση και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.
-- Τραγική, για άλλη μια συνεδρίαση, ήταν η εικόνα για τη ΔΕΗ με τη μετοχή να φλερτάρει επικίνδυνα με το όριο των 6 ευρώ. Χθες, αν και ξεκίνησε τη συνεδρίαση ζωηρά αποκομίζοντας κέρδη μέχρι +1,7%, γρήγορα οι πωλητές πήραν τον έλεγχο, με τη μετοχή να υποχωρεί μέχρι τα 6,05 ευρώ (-2,10%) για να κλείσει τελικά στα 6,12 ευρώ με απώλειες -0,97%. Η συμπεριφορά της μετοχής δείχνει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να χαθούν και τα 6 ευρώ, εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες πωλήσεις απογοητευμένων. Αυτά έχουν οι αγορές. Πάντως σ' αυτά τα επίπεδα τιμών, με την εταιρία να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και έχοντας πραγματοποιήσει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, όσοι τοποθετηθούν και οπλιστούν με υπομονή δεν θα το μετανιώσουν.
-- Το χθεσινό συν του Γενικού Δείκτη το οφείλουμε κυρίως στην Coca Cola HBC (+1,02%) και στην καλή συμπεριφορά λίγων μετοχών όπως η Jumbo που ξεκίνησε τη συνεδρίαση αρνητικά για να κλείσει τελικά, όταν η αγορά έμεινε από ανάσες, με σημαντικά κέρδη +0,90%. Θετική ήταν και η εικόνα για τη Lamda Develpment, που ενώ κινήθηκε πτωτικά στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έκλεισε στο +1,42%. Θετικό πρόσημο και για Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, άνοδος που υποστηρίζεται από θετικές εταιρικές εξελίξεις.
-- Στον ρυθμό του rebalancing στους δείκτες MSCI θα κινηθεί σήμερα η αγορά. Στο φινάλε της συνεδρίασης αναμένεται να γίνε καταιγισμός συναλλαγών από παθητικά funds στις δύο μετοχές που μπαίνουν στον MSCI Stanard, Εθνική και Mytilineos. Όλες τις τελευταίες ημέρες οι δύο μετοχές έχουν τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο ΧΑ, με την Εθνική να δεσπόζει. Χθες διακίνησε τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά με 21,16 εκατ. ευρώ και η Mytilineos είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο τζίρο με 10,53 εκατ. ευρώ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου, ανεβάζοντας το ειδικό βάρος του Χ.Α. διεθνώς, καθώς πλέον ο δείκτης MSCI Standard Greece θα απαρτίζεται από οκτώ μετοχές, έναντι τρεις που είχε έως το Μάιο του 2021, δηλαδή έως ένα χρόνο πριν. Θυμίζουμε ότι στον δείκτη συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ, ενώ από αύριο προστίθενται Εθνική και Mytilineos.
-- Ένα καλό δώρο στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης αναμένεται να κάνει σήμερα η Επιτροπή της Βασιλείας, που θέτει τους κανόνες παιχνιδιού για την κεφαλαιακή επάρκεια. Θα ανακοινώσει ότι τα ανοίγματα κάθε τράπεζας σε άλλες χώρες της ευρωζώνης θα αντιμετωπίζονται εποπτικά σαν να ήταν ανοίγματα στην εσωτερική αγορά, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζεται οι τράπεζες να βάζουν στην άκρη λιγότερα κεφάλαια. Η αλλαγή αυτού του κανόνα ευνοεί τα διασυνοριακά deal στην ευρωζώνη, όπου άλλωστε πλέον οι αγορές έχουν ενοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με κοινό νόμισμα, ενιαία εποπτεία των τραπεζών και κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή την αλλαγή, αφού έχουν πολύ μικρά ανοίγματα εκτός εγχώριας αγοράς, κυρίως στην Κύπρο. Μεγάλες κερδισμένες θα είναι η γαλλική BNP Paribas και η Deutsche Bank, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
-- Στρατηγικά τοποθετημένοι με τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει η διεθνής ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι οι Έλληνες εφοπλιστές. Σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Clarcksons, η ελληνική ναυτιλία είναι κορυφαία στα τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου, με μερίδιο 24% του παγκόσμιου στόλου, ενώ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) το μερίδιο φτάνει το 21%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.