ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Dimitris Papamitsos / PM Office Handout / SOOC

Τι τρέχει με τη μετοχή της ΔΕΗ, το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ και ένα μικρό κουίζ

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά αδικημένο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας, οι επίμονοι πωλητές στη ΔΕΗ, η αμήχανη κατάσταση σε επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και το ομόλογο της Lamda Develpment.

Για την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ γράφηκαν πάρα πολλά. Και αν αφήσουμε στην άκρη κάποιους φανατικούς και κάποιους διαποτισμένους με μίσος (για τον Μητσοτάκη, τη Δύση, τις ΗΠΑ, τον νεοφιλελευθερισμό κ.α.) οι πάντες, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και καταβολών, αναγνώρισαν ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν εξαιρετική: εμπνευσμένη, πολυσύνθετη με πολλά πολιτικά μηνύματα που ενθουσίασε. Ο Μητσοτάκης κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις.

-- Από τα πολλά ενδιαφέροντα που ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός η στήλη θα σταθεί στην αναφορά – φόρο τιμής στο Σχέδιο Μάρσαλ: «Και, φυσικά, ήταν το Σχέδιο Marshal που βοήθησε τη χώρα μου να ξαναχτίσει τις υποδομές της μετά τον καταστροφικό B' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο που ακολούθησε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για σπάνια αναφορά στο σχέδιο, ένα σχέδιο που μεταμόρφωσε την Ελλάδα για το οποίο ξέρουμε ελάχιστα, μνημονεύεται σπάνια, ενώ ακόμα και η εγχώρια ακαδημαϊκή προσέγγιση του θέματος έχει γίνει με ιδεολογικούς όρους και όχι με αντικειμενική έρευνα. Τουτέστιν, έχει γίνει μια ωραιότατη παραποίηση της ιστορίας από πολλούς, όχι όλους ασφαλώς, ιστορικούς ακολουθώντας τα ιδεολογικά προστάγματα.

-- Ασφαλώς η αμερικανική βοήθεια ήρθε με αυστηρούς όρους και επιτήρηση, επρόκειτο εν πολλοίς για επέμβαση στην εθνική κυριαρχία, ωστόσο με μια Ελλάδα κατεστραμμένη, διχασμένη (με τον εμφύλιο πόλεμο σε εξέλιξη) και διοικητικά διαλυμένη, θα ήταν αδύνατη η διαχείριση της κολοσσιαίας αμερικανικής βοήθειας από το εγχώριο διοικητικό και πολιτικό προσωπικό. Με το Σχέδιο Μάρσαλ πραγματοποιήθηκε ο εξηλεκτρισμός της χώρας, δημιουργήθηκε η ΔΕΗ με πρότυπο την αμερικανική Ebasco, αποκαταστάθηκαν οι τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, οδικές αρτηρίες, λιμάνια, γέφυρες και άλλες υποδομές. Με λίγα λόγια ξαναχτίστηκε η Ελλάδα. Ακόμα και ασθένειες όπως η ελονοσία εξαλείφθηκαν με την αμερικανική βοήθεια.

-- Και όλα αυτά ήταν δωρεάν. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο, ήταν χρήματα που δόθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση δωρεάν.

-- Πήγε να βγει αντίδραση χθες στη μετοχή της ΔΕΗ αλλά δεν... της βγήκε και οι πωλητές κυριάρχησαν για άλλη μια συνεδρίαση. Τα πρωινά κέρδη (η μετοχή βρέθηκε στο +2,52%) σταδιακά εξανεμίστηκαν, με τη μετοχή να κλείνει στα 6,33 ευρώ, μια ανάσα από τα χαμηλά των 52 εβδομάδων (και πολύ μακριά από την τιμή των 9 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου) προς μεγάλη απογοήτευση της αγοράς. Σχεδόν όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα το χαρτί είναι «τζάμπα», διαπίστωση που ελάχιστα παρηγορεί όσους μπήκαν στα 9 ευρώ και θεωρούν τους εαυτούς τους εγκλωβισμένους. Πέρα από τα θεμελιώδη, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πωλητές, πωλητές που είναι μεγάλα παιδιά και που ρίχνουν πολύ χαρτί στην αγορά, για λόγους που δεν γνωρίζουμε: ίσως βλέπουν μεγάλη διόρθωση στις αγορές (στη Νέα Υόρκη χθες είχαμε μίνι κραχ), ίσως βλέπουν γρήγορα εκλογές στην Ελλάδα, ίσως βλέπουν ταλαιπωρία των μετοχών στην Ελλάδα λόγω του πολιτικού κινδύνου, ίσως κάτι άλλο. Άλλωστε ο άνεμος δεν έχει αλλάξει μόνο για τη ΔΕΗ: από αρχές του μήνα και η εικόνα των τραπεζικών μετοχών είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Σαν κάτι να έχει αλλάξει.

-- Τώρα σε ότι αφορά γενικότερα την αγορά, τι να πούμε και τι να περιμένουμε μετά το χθεσινό sell off στη Wall Street. Ας ελπίσουμε ότι οι βαρύτατες απώλειες στις αγορές μετοχών, το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν ένα μη βιώσιμο πολιτικά περιβάλλον που θα υποχρεώσει τους διαμορφωτές πολιτικής να δουλέψουν πιο εντατικά και παραγωγικά στην εξεύρεση λύσης στην Ουκρανία και την εκτόνωση των πιέσεων. 

-- Μια λίαν αμήχανη κατάσταση ακούγεται ότι έχει δημιουργηθεί σε ισχυρό επενδυτικό όμιλο που έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς σε αρκετές από τις συμμετοχές που έχει αποκτήσει εντοπίζονται πραγματάκια από αυτά που δεν θα έπρεπε να εντοπίζονται. Σιγά τα ωά, ίσως πουν αρκετοί. Και θα είχαν δίκιο αν δεν υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια: ότι το στέλεχος που φαίνεται να έχει εμπλοκή στα... περίεργα διατηρεί σχέση με το επενδυτικό σχήμα.

-- Αίσθηση, αρχικά όχι θετική, προκάλεσε η ανακοίνωση της Lamda Development για την αναβολή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, που επρόκειτο να ανακοινωθούν την Τετάρτη 25 Μάϊου. Πηγές της εταιρείας απέδωσαν την αναβολή σε επερχόμενες σημαντικές εταιρικές εξελίξεις, με χρηματιστηριακές πηγές να εκτιμούν ότι η αναβολή συνδέεται με την έκδοση ομολόγου. 

-- Όπως και να έχει, σύντομα θα έχουμε και την επίσημη θέση της εταιρίας. Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο η αγορά θα συγκινηθεί από μια ομολογιακή έκδοση, όταν οι πάντες περιμένουν άλλου τύπου επιχειρηματικές συμφωνίες μπας και ξεκολλήσει η μετοχή…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το αθόρυβο «χώσιμο» σε Lamda, επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο και η ΓΣ της ΔΕΗ

Δεν πείθει τους ξένους το στόρι του Οδ. Αθανασίου για το Ελληνικό, η επενδυτική απόβαση στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley με παρουσία Κ. Μητσοτάκη, η αναφορά Στουρνάρα στον Μαρξ και η συνέλευση της ΔΕΗ.
Ελληνικό, Lamda Development
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επόμενη ημέρα για τη Lamda, Δικαιοσύνη εκτός τόπου και χρόνου και τα funds στη ΔΕΗ

Γιατί η αποχώρηση του Helikon δημιουργεί προσδοκίες για τη μετοχή της Lamda, πόσα funds θα μετέχουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Γλασκόβη, η προτροπή Πικραμμένου στους δικαστές «να ανοίξουν τα μάτια τους» και το νέο επεισόδιο Γιάνη.
mitsotakis_deth
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «δυνατή» παροχή Μητσοτάκη, η Πολακιάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο CEO με τηλεργασία

«Σήμα» από τη ΔΕΘ περιμένουν οι τράπεζες για στεγαστικά 2 δισ., η άγνοια Πολάκη για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, το «μπόνους» 6 δισ. στα δημόσια έσοδα από τον πληθωρισμό και οι αποστάσεις της ΔΕΗ από τη Nova.
Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φάντασμα των υποκλοπών, το μπούλινγκ Κικίλια, η Intralot και ο Σ. Κόκκαλης

Νέες απειλές στην κυβέρνηση από την επαναφορά των υποκλοπών στο προσκήνιο, πώς ο Β. Κικίλιας έκανε μπούλινγκ στον Μπ. Παπαδημητρίου, τα σφάλματα του Σ. Κόκκαλη με Intralot και γιατί ανησυχούν Ήρων και Φυσικό Αέριο.