Ως μια όαση... ανθεκτικότητας στις πιέσεις που έχει δημιουργήσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι αναδεικνύεται η Ελλάδα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Στις νέες προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που δημοσίευσε χθες ο οίκος Fitch, κόβει 1,5 μονάδα από την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και την υποβαθμίζει από το 4,5% στο 3%. Για την Ελλάδα, όμως, η αντίστοιχη μείωση είναι κάτι λιγότερο από 0,6% και ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει πολύ ισχυρή ανάπτυξη, με ρυθμό 4,1%, δηλαδή πολύ ταχύτερο από το 3% της ευρωζώνης. Αντίστοιχα, ο οίκος Moody's, κατεβάζει την πρόβλεψη στο βασικό του σενάριο από το 5,3% στο 4,5%, ενώ ακόμη και στο χειρότερο σενάριο του παρατεταμένου πολέμου περιμένει ότι η ελληνική οικονομία θα κρατήσει έναν αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 2%.
-- Γιατί βλέπουν οι οίκοι τέτοια ανθεκτικότητα στην ελληνική οικονομία; Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάποια ιδιοτροπία, ή διάθεση ειδικής μεταχείρισης της χώρας. Απλώς διαπιστώνουν ότι υπάρχουν δύο πολύ ισχυρές προωθητικές δυνάμεις στην ελληνική οικονομία, που δεν πρόκειται να «σβήσουν», ακόμη και στο νέο, αντίξοο διεθνές περιβάλλον: ο τουρισμός, που φέτος όλα δείχνουν ότι θα πλησιάσει το ρεκόρ εισπράξεων του 2019, και οι επενδύσεις, που θα αυξηθούν σημαντικά με τη ροή κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
-- Εντελώς αθόρυβα ανέκτησε το επίπεδο των 16 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, κλείνοντας χθες στα 16,16 ευρώ (+1,25%), σε απόσταση αναπνοής από το υψηλό 52 εβδομάδων (16,19 ευρώ 30 Αυγούστου 2021). Η μετοχή αποκομίζει κέρδη +3,65% από το κλείσιμο της 11 Φεβρουαρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 971,09 μονάδες. Με όπλα την εξαιρετική πορεία των μεγεθών του ομίλου, τη διαφοροποίηση και την ισχυρή παρουσία σε στρατηγικές αγορές (από τη βιομηχανία, μέχρι την ενέργεια και τις ΑΠΕ) και την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση, οι εκτιμήσεις για την πορεία του ομίλου τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα θετικές. Σημειώνεται ότι πρόσφατα δύο οίκοι η Citi Research και η Piraeus Sec έδωσαν τιμές στόχους για τη μετοχή άνω των 20 ευρώ.
-- Με απώλειες -36,5% από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Coca Cola HBC έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαρίδι και αρνητικό πρωταγωνιστή της εγχώριας αγοράς το 2022, «κόβοντας» τη δυναμική του Γενικού Δείκτη, ο οποίος από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά +3,45%. Φαίνεται ότι το έχει η μοίρα μας καθώς πριν την Coca Cola η εγχώρια αγορά ταλαιπωρήθηκε από ένα άλλο βαρίδι, αυτό των τραπεζών, που στα χρόνια της κρίσης και με τις ατελείωτες ανακεφαλαιοποιήσεις οδήγησαν στα τάρταρα το Γενικό Δείκτη.
-- Στην αντίπερα όχθη, η πάλαι ποτέ… μικρή και ασήμαντη Epsilon Net, που χθες έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, φιγουράρει πλέον με κεφαλαιοποίηση 392 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 41,31% από την αρχή του έτους ενώ σε 12μηνη βάση καταγράφει άνοδο άνω του… 500%. Η πορεία αυτή ασφαλώς αντανακλά την εξαιρετική πορεία της εταιρείας, αλλά κυρίως τις προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια και τα οφέλη που θα αποκομίσει από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας. Όπως εκτίμησε η διοίκηση της εταιρίας με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021, για την εφετινή χρήση οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 30% επί του κύκλου εργασιών. Το 2021, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 50,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 132,8% σε σχέση με το 2020, τα EBITDA στα 15,09 εκατ. ευρώ (+188,33%) και τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους στα 10,78 εκατ. (+221,86%).
-- Αποστάσεις ασφαλείας κρατά η διοίκηση της Ελλάκτωρ, σε σχέση με το θέμα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για όσα έχουν συμβεί στη φάση της απόκτησης μετοχών από τη Reggeborgh. Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε ενεργή έρευνα της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά μετόχους. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι ούτε μπορεί να αναφερθεί σε αυτό, αλλά ούτε και να έχει κάποια άποψη επί του θέματος.
-- Ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέας αύξησης κεφαλαίου ο κ. Μπουλούτας και το απέκλεισε, παραπέμποντας στη σχετική απάντηση που είχε δοθεί από την εταιρεία τον Νοέμβριο σε ερώτημα της Επ. Κεφαλαιαγοράς. Πάντως, αν αλλάξουν οι συνθήκες, η πιθανότητα άντλησης νέων κεφαλαίων θα μπορούσε να επανεξεταστεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπουλούτας. Για παράδειγμα, στην περίπτωση όπου ο όμιλος κερδίσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.
-- Εκπλήσσει ευχάριστα τους συντελεστές της αγοράς η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το ΧΑ μέσα στον Απρίλιο και μάλιστα κινούμενο αντίθετα στις τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 5,09% από την αρχή του μήνα, ο FTSE 25 είναι στο +5,44% και ο Mid Cap +3,66%. Εμφανής η υστέρηση των τραπεζών με τον κλαδικό δείκτη στο +1,20%, κάτι βέβαια που θεωρείται εύλογο, καθώς ο δείκτης από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου έχει εκτιναχθεί κατά +25,68%. Από την 8η Μαρτίου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 17,04% και ο FTSE +18,76%. Την ίδια περίοδο, η άνοδος του Mid Cap ήταν μικρότερη (+10,59%), κάτι που αποδίδεται στην εύλογη κόπωση μετά το περυσινό εντυπωσιακό του ράλι, με κέρδη της τάξεως του 35%. Παρατηρώντας τον τζίρο, εξάλλου, βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Παρότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, όπου κατά παράδοση οι κινήσεις των ξένων θεσμικών περιορίζονται, η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε 93 εκατ. ευρώ την Τρίτη και τα 72 εκατ. χθες. Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι η αγορά έχει «ζωντανέψει» αρκετά.
-- Νέο ρεκόρ μεγεθών περιμένει το 2022 η διοίκηση της Profile το 2022. Όπως τόνισε χθες σε παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο CEO, Ευάγγελος Αγγελίδης, ο κύκλος εργασιών θα φτάσει και πιθανότατα θα υπερβεί τα 25 εκατ. ευρώ (από 20,1 εκατ. ευρώ το 2021). Από αυτά, ποσοστό περίπου 7% θα προέλθει από τις δραστηριότητες της Centevo στη Σκανδιναβία, την οποία εξαγόρασε η εισηγμένη το Μάρτιο του 2021. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, η αύξηση του κύκλου εργασιών «τρέχει» με ρυθμό 90% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενοποίηση της Centevo. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε και τη βελτίωση των ευρύτερων συνθηκών στον κλάδο, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον το… σκότωμα των τιμών του παρελθόντος, που οδηγούσε σε τιμολογήσει ακόμη και κάτω του κόστους. Πλέον, τα περιθώρια κέρδους διαμορφώνονται στο 25% με 30% και όχι στο 15%, όπως συνέβαινε κάποτε. Η διοίκηση σκοπεύει να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος της τάξεως των 770 χιλ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 0,064 ευρώ ανά μετοχή.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.