ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση της BC Partners, του Νίκου Σταθόπουλου, στην Pet City, που ανακοινώθηκε πριν εβδομάδες, προκάλεσε αίσθηση. Κάποιοι μάλιστα εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το deal, που λέγεται ότι άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για υπερβολές, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ρευστότητας που έχει κατακλύσει την υφήλιο. Όμως η κριτική αυτή είναι μάλλον επιπόλαιη. Όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές που παρακολουθούν στενά τα επενδυτικά θέματα, τις διεθνείς τάσεις και το που στρέφουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες το «έξυπνο» χρήμα, οι επενδύσεις σε pets και ευρύτερα στην «βιομηχανία» που συνδέεται με τα ζώα συντροφιάς είναι μια από τις πιο «hot» επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μας απασχολήσει πολύ προσεχώς. Η στενή σχέση που αναπτύσσουμε πολλές και πολλοί με τα κατοικίδιά μας, η ένταξή τους ως μέλη της οικογένειας, και το γνήσιο ενδιαφέρον μας για τα ζωάκια μας δημιουργούν μια τεράστια αγορά όχι μόνο για τη διατροφή, τα αξεσουάρ και την περιποίησή τους αλλά ακόμα και για την ιατρική τους φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις ακόμα και για την ανάπτυξη ειδικευμένων διαγνωστικών ιατρικών συσκευών για την περίθαλψή τους. 

-- Αρκετά πιο απαιτητική και περίπλοκη αποδεικνύεται η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα και η προσπάθεια επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων, φέρνοντας την κερδοφορία στην πρώτη θέση. Εδώ και δέκα χρόνια όλη η προσοχή των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα, από την ανώτατη διοίκηση μέχρι το προσωπικό των επιμέρους διευθύνσεων, ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση του ισολογισμού και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια, τα NPLs. Τώρα αυτό αλλάζει. Έχοντας μειώσει δραστικά το απόθεμα των NPEs (το 2022 όλες οι τράπεζες θα είναι με μονοψήφιο δείκτη NPEs) το μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες είναι το PnL, το profit and loss, δηλαδή η κερδοφορία. Η στροφή από τα NPLs στο PnL, το οποίο πλέον αποτελεί το άλφα και το ωμέγα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτεί αλλαγή νοοτροπιών, αντιλήψεων, λογικής, αλλαγές που απαιτούν και κόπο και χρόνο. Το παρήγορο για τις τράπεζες είναι ότι πρόκειται για πολύ πιο ευχάριστη και παραγωγική πρόκληση σε σχέση με αυτές που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα, δύσκολα, χρόνια.

-- Ο 59χρονος Τιμ Χέτκες, «αφεντικό» της Deutsche Telekom (ως εκ τούτου «μεγάλο αφεντικό» του ΟΤΕ), είναι ένα στέλεχος που θυμίζει Αμερικανούς μάνατζερ του τομέα τεχνολογίας: casual, χαλαρός και επικοινωνιακός, ξέρει πώς να κατακτά τους συνομιλητές του. Σήμερα θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και θα έχει μια ευκαιρία να δείξει αυτά τα επικοινωνιακά προσόντα με συνομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Χέτκες αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου με υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις από τον ΟΤΕ στα σύγχρονα δίκτυα οπτικής ίνας. Τόσο μεγάλες και τόσο γρήγορες, που κρύβουν και ένα.. υπονοούμενο: ότι δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται η ΔΕΗ να προχωρήσει τις δικές της επενδύσεις σε δίκτυα οπτικής ίνας, αφού ο ΟΤΕ μπορεί να οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, χωρίς να χρειάζεται... βοήθειες. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Καλές και ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις του ΟΤΕ, όμως, αυτή την φορά, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί προ δεκαετίας, η απόφαση για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ είναι ειλημμένη και δεν ακυρώνεται, ούτε αναβάλλεται.

-- Όλο και πιο δύσκολο γίνεται το τέλος αυτής της χρονιάς για τους θιασώτες του bitcoin, που μπήκε χθες στην πέμπτη εβδομάδα πτώσης. Διαψεύδεται, ως τώρα, η θεωρία που λέει ότι το bitcoin παρέχει προστασία έναντι του πληθωρισμού (σαν να ήταν μια ψηφιακή εκδοχή του χρυσού), διότι πρόκειται για ένα κρυπτονόμισμα ανέγγιχτο από την πληθωριστική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Παραδόξως ο πληθωρισμός ανεβαίνει συνεχώς, αλλά το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχει χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν τη μισή του αξία.

-- Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική, τουλάχιστον για όσους εξετάζουν την τεχνική εικόνα του bitcoin, καθώς υποχώρησε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που είναι στα 46.720 δολ., πλησιάζοντας στη διάρκεια της ημέρας στα 46.000 δολ. Η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών είναι σημαντική γιατί μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα πωλήσεων. Η μεταβλητότητα που παρουσιάζει το bitcoin είναι θανάσιμη και δεν φαίνεται να μειώνεται όσο ωριμάζει ως επενδυτικό μέσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν ένα μήνα βρισκόταν κοντά στα 67.000 δολ. και τώρα έχει πέσει σχεδόν κατά 50%. Πρέπει να έχει κανείς πολύ ιδιόρρυθμη αντίληψη του επενδυτικού κινδύνου για πιστεύει ότι, με αυτή τη συμπεριφορά, το bitcoin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από όλες τις ατέλειες του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

-- Αν παρακολουθήσει κανείς τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα πιστέψει ότι μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Στην αμερικανική αγορά, το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 42% σε 12μηνη βάση, ενώ χάνει 24% σε μηνιαία βάση. Στην Ευρώπη, όμως, το ποσοστό της ετήσιας ανόδου έφθασε χθες στο κατώφλι του 600% (599%), ενώ καταγράφεται άνοδος 45% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μια συνταρακτική διαφορά, που οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν πετύχει αυτάρκεια στον εφοδιασμό με αέριο, ενώ εμείς στην Ευρώπη όχι μόνο παραμένουμε απόλυτα εξαρτημένοι από τις εισαγωγές, αλλά έχουμε και ένα βασικό προμηθευτή που κατά σύστημα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν γεωπολιτικό όπλο. Η πρόταση της Κομισιόν που έγινε χθες γνωστή για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος τήρησης αποθεμάτων φυσικού αερίου, που σημαίνει και κοινό μέτωπο έναντι της Ρωσίας στον εφοδιασμό έπρεπε να είχε συζητηθεί και εγκριθεί προ πολλού. Όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν το Κρεμλίνο με τη δημιουργία τέτοιου μηχανισμού και είναι αμφίβολο αν και πότε θα εφαρμοστεί αυτή η ιδέα.

-- Όσοι ακόμη δεν πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και μας απειλεί ίσως αλλάξουν άποψη, αν λάβουν υπόψη ένα αποκαλυπτικό στοιχείο που ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιάννης Καντώρος, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπε, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πληρώσει ένα σχετικά μικρό ποσό αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Όμως, περίπου οι μισές από αυτές τις αποζημιώσεις έχουν πληρωθεί την τελευταία πενταετία. Δηλαδή, όσες ζημιές έγιναν σε 25 χρόνια έγιναν και στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και δείχνουν πόσο γρήγορα αυξάνονται οι καταστροφές από την κλιματική αλλαγή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η βόμβα στη Σταδίου, τα ζόρια της κυβέρνησης, η ΔΕΗ και οι παλιές αμαρτίες

Τα σκληρά διλήμματα της κυβέρνησης για τους αγρότες, τα κτήρια για πανεπιστήμια με 500.000 ευρώ, η ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, η ΔΕΗ μπροστά σε αμαρτίες του παρελθόντος και ο σταθερά απαισιόδοξος Βακάκης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.