ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα μπλεξίματα με τις ταυτότητες, οι τράπεζες… επενδύσεων και τα data centers

Γιατί οι ισολογισμοί των εγχώριων τραπεζών παραπέμπουν σε επενδυτικούς οργανισμούς, οι διπλωματικές μάχες για τις νέες ταυτότητες και το μικρό μυστικό των επενδύσεων της Microsoft και της Amazon Web Services στην Ελλάδα.

Πόσο εμπορικές είναι οι... εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα προκύπτει διαβάζοντας κανείς την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 2021 που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος. Αξιοποιούν, δηλαδή, τη ρευστότητά τους για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, όπως κάνουν οι εμπορικές τράπεζες, ή προτιμούν να κάνουν επενδύσεις όπως οι επενδυτικές τράπεζες; Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών διοχετεύουν όλο και πιο πολλά λεφτά σε επενδύσεις και όλο και πιο λίγα σε δάνεια. Στο τέλος Ιουνίου μόλις το 46,7% του ενεργητικού αντιστοιχούσε σε δάνεια, έναντι 50,2% που ήταν το 2020 και 66,7% που ήταν στο τέλος του 2010, πριν δηλαδή μπούμε στη δίνη της κρίσης. Τι κάνουν όλη αυτή την μεγάλη ρευστότητα οι τράπεζες; Περίπου το 33,2% του ενεργητικού αποτελείται από διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα (και προφανώς εκμεταλλεύονται τα αρνητικά επιτόκια) και σε επενδύσεις σε ομόλογα, όπου και εκεί εξασφαλίζουν σημαντικά κέρδη χωρίς ρίσκο.

-- Οι τράπεζες πάντως θεωρούν συγκυριακή αυτή την εικόνα (η οποία έχει επιδεινωθεί στο εννεάμηνο), την αποδίδουν στις σημαντικές αποπληρωμές δανείων που πραγματοποιήθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις (κυρίως λόγω έκδοσης ομολογιακών) και εκτιμούν ότι από το 2022 θα επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης. Δηλαδή η τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία ως εμπορικές τράπεζες.

-- Δεν πάνε και πολύ καλά, για να το θέσουμε ευγενικά, τα πράγματα στον μεγάλο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Διότι μπορεί οι προσφυγές που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο του γνωστού μοτίβου «όλοι εναντίον όλων», να εκδικάστηκαν, ωστόσο οι διαγκωνισμοί δεν τελειώνουν, αντίθετα αναβαθμίζονται και μάλιστα μέσω ισχυρών διπλωματικών μέσων. Εδώ που φτάσαμε, το μέγα ζητούμενο είναι να μείνει ζωντανός ο διαγωνισμός, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πιθανό να προστεθεί άλλη μία χαμένη δεκαετία. Όπως φαίνεται, στην κόντρα δεν συμμετέχουν μόνο οι τρεις κοινοπραξίες που πέρασαν στο τελικό στάδιο, δηλαδή Thales – Unisystems, Veridos Matsoukis – ΟΤΕ – Byte και Zetes – Space Hellas αλλά και οι κοινοπραξίες που αποκλείστηκαν.

-- Όπως σημείωνε φίλος της στήλης που πρόσφατα πήγε σε αστυνομικό τμήμα για να εκδώσει ταυτότητα στον δεκατριάχρονο γιο του, το δελτίο που εκδόθηκε ήταν ακριβώς ίδιο με το δικό του που είχε εκδοθεί το 2004. Το οποίο ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό που είχε εκδώσει το 1997, και το οποίο ήταν ακριβώς ίδιο με το δελτίο ταυτότητας της μητέρας του αλλά και του πατέρα του που είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το ζήτημα των ταυτοτήτων ίσως αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα της αδυναμίας της χώρας να εξελιχθεί, αλλά πιθανότατα αποκαλύπτει και τη δύναμη του αόρατου χεριού σκοτεινών δυνάμεων και συμφερόντων.  Διότι όλα αυτά που διαβάζουμε για το κύκλωμα επίορκων αστυνομικών που τροφοδοτούσαν με πλαστές ταυτότητες σκληρούς κακοποιούς δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Σκεφτείτε ότι με μια γνήσια ελληνική ταυτότητα, που όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου δύσκολο να αγοράσεις από ένα αστυνομικό τμήμα, μπορεί κανείς να εκδώσει διαβατήριο και να ταξιδέψει ελεύθερα παντού στην Ευρώπη.  

-- Ενδιαφέρουσες προεκτάσεις αλλά και ένα μικρό μυστικό περιλαμβάνουν οι μεγάλες επενδύσεις που προωθούνται από τη Microsoft και την Amazon Web Services (AWS) για τη δημιουργία σε data centers στη χώρα μας. Η Microsoft σχεδιάζει επένδυση 400 εκατ. ευρώ η οποία μπορεί και να υπερδιπλασιαστεί και να αγγίξει το 1 δις. αν αποφασίσει να επεκτείνει την υποδομή που θα στήσει στην Ελλάδα. Η επένδυση της AWS ξεκινά από τα 200 εκατ. ευρώ. Ποιο είναι το μυστικό; Ότι και οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν στα data centers που στήνουν τις υπηρεσίες cloud του ελληνικού Δημοσίου. Και το ποιος θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί από την έκβαση μιας σκληρής μάχης, για τα cloud του ελληνικού Δημοσίου, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στην επόμενη διετία.

-- Έχουν βρει ένα ωραίο κόλπο πολλοί δήμοι της χώρας για να προχωρούν σε αναθέσεις τεχνικών έργων χωρίς πραγματικό ανταγωνισμό στους διαγωνισμούς: «βαφτίζουν» τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων ως διαγωνισμούς προμηθειών. Για παράδειγμα, σε ένα έργο οδοποιίας υποβαθμίζουν τη σημασία των κατασκευαστικών εργασιών και προχωρούν σε διαγωνισμό σαν να επρόκειτο για μια προμήθεια... ασφάλτου. Έτσι, δεν γίνεται ένας πραγματικός διαγωνισμός με ανταγωνισμό μεταξύ των τεχνικών εταιρειών και η διαδικασία ανάθεσης υποβαθμίζεται σε μια επιλογή προμηθευτή ασφάλτου. Με αφορμή έργο 5,9 εκατ. ευρώ στον δήμο Νέστου, η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων θίγει αυτό το θέμα με επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Ανάπτυξης και στους προέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητώντας μια παρέμβαση για να σταματήσουν οι εξόφθαλμες καταχρήσεις του ν. 4412/2016, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Megaro Maximou, Maximou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κυβέρνηση σε θύελλα, η Alpha ανεβάζει στροφές και οι κρίσιμες πρώτες ύλες

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κυβέρνηση, η νέα διεθνής συνεργασία για τον όμιλο της Alpha Bank, το νομοσχέδιο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και το νέο fund που θα επενδύσει στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
karavias fokion, eurobank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ασφάλεια αλά Γκρέκα, τα καμπανάκια Καραβία, το λιμάνι της Ραφήνας και οι ΑΠΕ

Αστυνομία που δεν παίρνει αποτυπώματα, ποιους κινδύνους «βλέπει» ο Φ. Καραβίας, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει ένα βήμα πίσω για το λιμάνι της Ραφήνας, οι ιδεοληψίες για τις ΑΠΕ και τα πρόστιμα για τα data.