Πολλοί φίλοι της στήλης εξέλαβαν ως χιουμοριστικό το χθεσινό σχόλιο ότι η άνοδος της μετοχής της Attica Bank θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο αν έχει βρεθεί φλέβα χρυσού ή κοίτασμα πετρελαίου κάτω από τα γραφεία της. Όμως το σχόλιο δεν ήταν χιουμοριστικό. Απλά επιχείρησε να εξηγήσει ορθολογικά μια συμπεριφορά εντελώς ανορθολογική, δηλαδή την αγορά ενός χρηματοοικονομικού μέσου σε παράλογη τιμή. Ίσως αυτοί που αγόραζαν προχθές αλλά και χθες κάτι να ξέρουν. Διότι στη ζωή είναι άφθονα τα παραδείγματα θεαματικών ανατροπών. Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι το όχι ιδιαίτερα φημισμένο ακαδημαϊκά Πανεπιστήμιο του Τέξας είναι το πλουσιότερο δημόσιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ; Πώς τα κατάφερε; Όταν οι Τεξανοί αποφάσισαν το 1883 να δημιουργήσουν πανεπιστήμιο στην πολιτεία τους, απουσία πόρων για τη χρηματοδότησή του, παραχώρησαν στο πανεπιστήμιο τεράστιες εκτάσεις γης, προκειμένου από την εκμετάλλευση των εκτάσεων με ζώα και καλλιέργειες να εξασφαλίζει κάποια έσοδα. Και κάπως έτσι μίζερα κυλούσαν τα χρόνια για το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Μέχρι που το 1923 κάτω από κάποιες πέτρες σε μια από τις ξερές εκτάσεις του πανεπιστημίου βρέθηκε πετρέλαιο! Κάπως έτσι ξημέρωσε μια νέα ημέρα για το Πανεπιστήμιο του Τέξας που σήμερα φιγουράρει ως το πιο πλούσιο δημόσιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
-- Οπότε, ποιος ξέρει; Μια τέτοια τύχη ίσως περιμένει και την Attica Bank και όσους αγόρασαν μετοχές χθες και προχθές.
-- Πάντως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραμένει δύσπιστη. Χθες, με επιστολή που απέστειλε σε τράπεζες και χρηματιστηριακές για τα καμώματα της μετοχής της Attica Bank, «εφιστά την προσοχή σε όλα τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην κατάρτιση ή εκτέλεση συναλλαγών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια αναφορικά με τις τιμές των εντολών που καταχωρούνται, ιδιαίτερα στις περιόδους που υπάρχει αναπροσαρμογή της τιμής λόγω εταιρικής πράξης και τα όρια διαπραγμάτευσης είναι διευρυμένα». Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Attica έκλεισε στο -30%, τιμή όμως που εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε παράλογη, άνευ πετρελαιοπηγής, αποτίμηση της τράπεζας.
-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις και αυτό που αποκαλούμε πραγματική οικονομία. Ωστόσο με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και σε πολλές χώρες σε αρνητικό έδαφος, ποιες είναι οι εναλλακτικές στην παρούσα συγκυρία;
-- Συνηθίζεται σε αυτή τη χώρα να κλαιγόμαστε για τα οικονομικά μας, ακόμη και όταν όλα πηγαίνουν καλά -ίσως για να αποφεύγουμε το… κακό μάτι. Στο λιανικό εμπόριο, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα μέτρα για είσοδο των ανεμβολίαστων με rapid test στα καταστήματα, αρχίσαμε να ακούμε δυσοίωνες προβλέψεις των εμπόρων για πτώση του τζίρου έως και κατά 40%. Προβλέψεις που συνοδεύονταν, βέβαια, από αιτήματα προς την κυβέρνηση για νέα μέτρα στήριξης. Στην πραγματικότητα, πάντως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ως τώρα ότι ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο ήταν το γ’ τρίμηνο του έτους αρκετά υψηλότερος από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο τζίρος του Σεπτεμβρίου 2021 ήταν, για παράδειγμα, 12% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2019. Υψηλότερος ήταν ο τζίρος και το β’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 και μόνο το α’ τρίμηνο υπήρχε μια μικρή, αρνητική διαφορά. Με άλλα λόγια, το εμπόριο είχε ένα πολύ καλό εξάμηνο, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα των πωλήσεων, ενώ το 2020 είχε προηγηθεί μια μεγάλη πτώση του τζίρου μεν, που όμως «θεραπεύθηκε» σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, με τα πλουσιοπάροχα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη, κάθε φορά που θα ακούμε εμπόρους και εκπροσώπους τους να κλαίγονται.
-- Σε κενό αέρος βρέθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν άτακτα. Απώλειες άνω του -2% σημείωσαν Alpha, Eurobank και Πειραιώς, ενώ πτώση άνω του -3% κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank θα παρουσιάσει τα μεγέθη 9μήνου την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα.
-- Από την χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Business Daily, η στήλη ξεχωρίζει αρκετά σημεία. Το πρώτο είναι η ακινησία στον επιχειρηματικό χάρτη. «Εάν δείτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις πρώτες δέκα ελληνικές επιχειρήσεις τη δεκαετία του 1980, με αυτές που είναι σήμερα δεν έχουν αλλάξει», τόνισε ο κ. Λιανός, ακινησία που αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το δεύτερο ήταν η επισήμανση ότι υπάρχει «μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για τη δημιουργία καρτέλ» αλλά και η αναφορά του σε κοινωνικές σχέσεις διαφόρων επιχειρηματιών που οδηγούν σε μια αφωνία σε ότι αφορά τα κακώς κείμενα. Το τρίτο σημείο ήταν για τις τράπεζες όπου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν σύντομα ενώ έκανε λόγο για χιλιάδες e-mail και έγγραφα που εξετάζονται. Το τέταρτο σημείο ήταν η αναφορά του στον κατασκευαστικό τομέα και την παρέμβαση της Επιτροπής για την «παρουσία ενός fund στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις», δηλαδή της Reggeborgh στην ΓΕΚ Τέρνα και την Ελλάκτωρ, παρέμβαση που προφανώς οδήγησε στην αποχώρηση των Ολλανδών από την ΓΕΚ Τέρνα.
-- Όσο δε για τις αρμοδιότητες εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Λιανός είπε ότι «η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα τόσο της ρύθμισης του ανταγωνισμού εκ των προτέρων, δηλαδή το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, όσο και της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού εκ των υστέρων, όπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Αυτό είναι ένα ιδιότυπο, ιδιόμορφο καθεστώς σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στον ΟΟΣΑ μάλιστα είμαστε εμείς και το Μεξικό που έχουμε αυτή την ιδιομορφία». Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτή την ελάχιστα κολακευτική για την Ελλάδα σύγκριση με το Μεξικό, αρκεί να αναφερθεί ότι εκεί οι τηλεπικοινωνίες δεν ελέγχονται στο ελάχιστο για θέματα ανταγωνισμού, επειδή βασιλεύει στον κλάδο ο μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ, που για μερικά χρόνια ήταν και πρώτος στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes και διαφεντεύει με τις επιχειρήσεις του τη μισή οικονομία της χώρας.
-- Όπως τα κατάφερε ο Ερντογάν στην οικονομία, σύντομα θα γίνει σουλτάνος... επαίτης για να εξασφαλίσει δολάρια και να αποτρέψει πλήρη κατάρρευση της λίρας και της οικονομίας. Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Wells Fargo, συναλλαγματικά αποθέματα για να στηριχθεί η λίρα δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος για να τα εξασφαλίσει η Τουρκία είναι να κλείσει συμφωνίες για swap συναλλάγματος με το Κατάρ, την Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, ή ακόμη και τη Ρωσία. Πάντως, ακόμη και αν κλείσουν τέτοιες συμφωνίες οι Τούρκοι, η καθοδική πορεία της λίρας δεν θα σταματήσει, όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, καθώς η δυναμική που αναπτύσσεται στην αγορά είναι ισχυρότερη από τις συμφωνίες για swap.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.