- Λίγοι θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θαυμάζουν περισσότερο από κάθε άλλον επιχειρηματία στον κόσμο των ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς (8,6%). Ακόμη και οι επικριτές του, άλλωστε, αναγνωρίζουν ότι το μυαλό του Γκέιτς αποτελεί ένα σπάνιο συνδυασμό επιχειρηματικής ευφυίας και τεχνικής διάνοιας.
- Τι απαντούν, όμως, οι επιχειρηματίες, όταν τους ρωτούν ποιον Έλληνα επιχειρηματία θαυμάζουν περισσότερο; Ποιόν θεωρούν επιχειρηματία - πρότυπο; Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ και της MRB «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», στην οποία συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά ερώτηση με ελεύθερη απάντηση σχετικά με το ποιοι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες συνδυάζουν χαρακτηριστικά επιτυχίας και θαυμασμού, την πρώτη θέση στις απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη των επιχειρήσεων κατέλαβε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μάλιστα το ποσοστό ερωτώμενων που ξεχώρισαν τον Ευ. Μυτιληναίο (8,3%) ήταν υπερδιπλάσιο του δεύτερου στην κατάταξη αείμνηστου Παπαστράτου (3,9%).
- Ποιο είναι, άραγε, το στοιχείο της επιχειρηματικής πορείας του Ευ. Μυτιληναίου που προκαλεί τόσο θαυμασμό στους άλλους επιχειρηματίες; Με κίνδυνο να υποπέσουμε στο αμάρτημα της υπεροψίας (αυθαίρετης ερμηνείας της ψήφου στη δημοσκόπηση), θα λέγαμε ότι αυτό που έκανε την διαφορά ήταν ότι όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει μια μικρή επιχείρηση (κοντεύουν να χαθούν στη λήθη τα χρόνια της Παράλληλης Αγοράς στα μέσα της δεκαετίας του 1990...) σε ένα κορυφαίο και πολυδιάστατο βιομηχανικό όμιλο, αλλά και ότι η ανάπτυξη του ομίλου του ήταν... παντός καιρού: σε καλές, αλλά και στις πιο δύσκολες εποχές.
- Ανοιχτά, μέχρι πολύ αργά το βράδυ, παρέμεναν τα φώτα στο κτίριο διοίκησης της Alpha Bank τις τελευταίες εβδομάδες. Η διοίκηση και ανώτατα στελέχη εργάζονταν υπερεντατικά για την ολοκλήρωση του νέου στρατηγικού σχεδίου του ομίλου κύριος στόχος του οποίου θα είναι η... εξολόθρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απελευθέρωση της τράπεζας από την κληρονομία της κρίσης. Και σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα καθώς η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε αναλυτές και επενδυτές τις λεπτομέρειες του business plan για τα «κόκκινα» δάνεια, την μεγάλη συναλλαγή πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Galaxy), την νέα διοικητική και οργανωτική δομή ενώ θα δώσει και μια καλή γεύση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της τράπεζας.
- Πολλά σενάρια ακούγονταν στην αγορά για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς. Το χειρότερο, βέβαια, για τους μετόχους θα ήταν αν μετατρέπονταν αυτοί οι υβριδικοί τίτλοι σε μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η HSBC, πάντως, ενώ ήταν απαισιόδοξη για το θέμα, άλλαξε το δικό της σενάριο. Πλέον, προβλέπει ότι τα CoCos θα αποπληρωθούν σταδιακά μέσα σε δέκα χρόνια, χωρίς να υποστούν «χτύπημα» οι μέτοχοι της τράπεζας από μια μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο οίκος, ούτε το ΤΧΣ θέλει πια να αυξήσει τις συμμετοχές που έχει σε τράπεζες. Αν πεισθεί η αγορά ότι αυτό είναι πλέον το κυρίαρχο σενάριο, ένα πολύ μεγάλο «βαρίδι» για τη μετοχή θα έχει βγει από τη μέση…
- Πολύ συζήτηση για την Praxia Bank και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Attica Bank. Δεν είναι μυστικό ότι μια από τις αποστολές - στόχους του διευθύνοντα συμβούλου της Attica Bank, Θεόδωρου Πανταλάκη, ήταν και παραμένει η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή καθώς μόνον έτσι η Attica θα γίνει κανονική τράπεζα, άποψη που συμμερίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Από την άλλη και η Praxia Bank φαίνεται ότι αναζητά leverage στην αγορά. Έτσι θεωρητικά οι δυο τράπεζες θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά, ωστόσο, μεταξύ θεωρίας και πράξης βρίσκεται η άβυσσος.
- Το Business Daily σας είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις μεγάλες μειώσεις που έρχονται στο κόστος των υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία. Τώρα μαθαίνουμε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα και μάλιστα σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο. Το κόστος των data στην Ελλάδα, με τη συνδρομή και της ανελέητης φορολογίας, ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και η μείωσή του περιλαμβανόταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο Ευ. Μυτιληναίος, ο Μπ. Γκέιτς και τα αναμμένα φώτα στην Alpha Bank
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.