Την εκτίμηση ότι η δεκαετία που διανύουμε ίσως αποτελέσει δεκαετία θριάμβου για την Ελλάδα διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφιερωμένη στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου του ΙΟΒΕ, Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από το 1950 μέχρι και το 1970 η Ελλάδα πέτυχε ισχυρότατους ρυθμούς ανάπτυξης, τους δεύτερους υψηλότερους μετά την Ιαπωνία. «Με τα δεδομένα της εποχής και τις συνθήκες της εποχής και τη βιομηχανία της εποχής και το ρόλο του κράτους της εποχής, έκανε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό άλμα. Και οι προσδοκίες μας νομίζω σε ορίζοντα δεκαετίας ή εικοσαετίας θα είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε αντίστοιχα τώρα και να μην συμβιβαστούμε να είμαστε απλά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο», τόνισε. «Γιατί πραγματικά μπορούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο και κάτι πολύ περισσότερο». «Η δεκαετία του 2010 ήταν σχεδόν μια καταστροφή. Ευτυχώς όχι αυτό το οποίο θα μπορούσε να είναι, κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ιστορικά υπερήφανοι. Ίσως η επόμενη δεκαετία να είναι σχεδόν ένας θρίαμβος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης εμπνεόμενος από το βιβλίο του Στάθη Καλύβα (ο οποίος επίσης μετείχε στην εκδήλωση), «Καταστροφές και Θρίαμβοι - Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».
-- Την δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίων από τις τράπεζες στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής του διαδρομής εξομολογήθηκε ο επικεφαλής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εξομολόγηση που παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη. Μιλώντας επίσης στην εκδήλωση – αφιέρωμα του ΙΟΒΕ για τον Θ. Παπαλεξόπουλο, ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε μια αναδρομή στα πρώτα του βήματα σημειώνοντας ότι: «Σε εποχές που σαν νέος επιχειρηματίας ζητούσα λεφτά από τις τράπεζες, οι οποίες με κοιτάγανε περίεργα και φυσικά μου αρνούντο, ο Θ. Παπαλεξόπουλος, τότε στο Δ.Σ. της Alpha Bank, συχνά εισηγείτο υπέρ των δικών μου αιτημάτων, και της έγκρισης των δανείων, λέγοντας ότι αυτός ο νεαρός βλέπω θα πάει καλά στη ζωή του». Η ζωή τα έφερε έτσι, που ο τότε νεαρός επιχειρηματίας πέτυχε σήμερα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με την εξαγορά της Chipita από την αμερικανική πολυεθνική Mondelez International έναντι 2 δισ. δολαρίων!
-- Πέραν αυτής της ενδιαφέρουσας ιστορικής αναδρομής, ο κ. Θεοδωρόπουλος προχώρησε και σε μια δυσοίωνη εκτίμηση για την ακρίβεια. «Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα πια, και προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα γυρίσουν τόσο γρήγορα πίσω, που βλέπω ότι πιθανότατα τα νέα προβλήματα που θα παρουσιαστούν θα είναι επισιτιστικά. Είτε μιλάμε για ανθρώπους στην Αφρική που θεωρώ αδύνατο να πληρώσουν αυτές τις τιμές που έχουν φτάσει πια οι πρώτες ύλες, αλλά και σε πιο ανεπτυγμένες κοινωνίες φοβάμαι ότι θα έχουμε θέματα και λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα οποία θα μας έρθουν και πολύ γρήγορα». Στο ζήτημα του κόστους αναφέρθηκε αναλυτικά το Σαββατοκύριακο το Business Daily τόσο για την βιομηχανία όσο και τα τρόφιμα.
-- Και μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε στο σημείο που η ταπεινή βρώμη σύντομα θα αποτελεί είδος πολυτελείας που θα συνοδεύει το πρωινό μόνο των πλουσίων. Η τιμή των futures βρώμης έχει εκτοξευτεί από το επίπεδο των 290 δολαρίων που ήταν στις αρχές του έτους στα 647 δολάρια, που αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών.
-- Όσοι παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα στη Βουλγαρία γνωρίζουν ότι η χώρα ετοιμάζεται για νέα εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Νοέμβριο. Πρόκειται για τις τρίτες εθνικές εκλογές που πραγματοποιούνται το 2021, είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις τον περασμένο Απρίλιο και Ιούλιο, καθώς ο συσχετισμός των δυνάμεων, όπως διαμορφώνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το σχηματισμό κυβέρνησης. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης προφανώς και θα έχει πολλές επιπτώσεις στη διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ωστόσο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση είναι αυτή του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Βουλγαρία δεν έχει υποβάλει ακόμα το Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς καμία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Ο καιρός περνά και οι ελπίδες μεταφέρονται πλέον στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου για το σχηματισμό κυβέρνησης η οποία και θα πρέπει να καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο της Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι αν δεν κατατεθεί σχέδιο μέχρι τέλος του έτους τότε χάνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση – άντληση των ευρωπαϊκών πόρων. Ας ελπίσουμε να μπορέσουν να ρίξουν μια ματιά στο παράδειγμα της γειτονικής χώρας κάποιοι εγχώριοι πολιτικοί φωστήρες που θεωρούν ότι η απλή αναλογική δεν είναι κακή προοπτική για την Ελλάδα.
-- Πριν ακόμη έρθει ο χειμώνας στην Ευρώπη, απογειώθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Τι θα γίνει, άραγε, τώρα πού μπαίνει στα αλήθεια ο χειμώνας; Αυτό είναι το ερώτημα των πολλών εκατομμυρίων για τους traders φυσικού αερίου, καθώς το Bloomberg αναφέρει ότι έρχεται ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα ρίξει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ευρώπη και, παράλληλα, θα επικρατήσει νηνεμία που θα ρίξει την παραγωγή ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες. Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε νέο γύρο αναταραχής στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.