ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Patelis_Bloomberg

Το διδακτορικό Πατέλη στην φλυαρία, ο MSCI και το «ήχος και θέαμα» των ΕΛΠΕ

Η υπερβολική έκθεση του Αλέξη Πατέλη στη δημοσιότητα, τα στοιχήματα της αγοράς στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα αργά αντανακλαστικά των ΕΛΠΕ και ο καταιγισμός συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.
  • Ήταν θέμα χρόνου να τρέχει και να μην φτάνει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Διότι όταν ένας σύμβουλος διεκδικεί ρόλο πρωτοκλασάτου υπουργού με ατελείωτες παρεμβάσεις σε μέσα ενημέρωσης, εκδηλώσεις και κοινωνικά δίκτυα, διατυπώνοντας απόψεις για τα πάντα, είναι θέμα χρόνου να του ξεφύγει κάποια ρουκέτα.
  • Έτσι η αναφορά του κ. Πατέλη on camera ότι «για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό, εγώ δηλαδή δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά, το διδακτορικό απαιτεί μια αφοσίωση, αν θέλεις να το κάνεις καλά, τέσσερα πέντε έξι χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου», προκάλεσε ένα μικρό τσουνάμι στα κοινωνικά δίκτυα.  Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το τι εννοούσε ή τι ήθελε να πει ή αν εννοούσε κάτι άλλο. Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν τον κ. Πατέλη σε μια απολογητική δήλωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν είναι πολιτικός. 
  • Περίεργη η δήλωση για τα διδακτορικά ακόμα και για μη πολιτικό, αν και στην περίπτωση του κ. Πατέλη και της έντονης πολιτικής δράσης που αναπτύσσει με κάθε ευκαιρία και αφορμή, το μη πολιτικός δεν μοιάζει και πολύ δόκιμο. Περίεργη δήλωση και για έναν ακόμα λόγο: ο κ. Πατέλης είναι κάτοχος διδακτορικού και μάλιστα από το πανεπιστήμιο Princeton, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο.
  • Εκτός βέβαια αν η δήλωση είναι κάτι σαν εξομολόγηση – αυτοκριτική: διότι, αν έχεις πάρει διδακτορικό από το Princeton και δουλεύεις ως σύμβουλος κυβέρνησης, τότε ίσως ξανασκέφτεσαι τα χρόνια που «έκαψες» για το διδακτορικό, στην πιο παραγωγική σου περίοδο, καθυστερώντας ουσιαστικά την εξέλιξη της καριέρας σου.
  • Πολύ «ήχο και θέαμα» είχαμε τις προηγούμενες ημέρες από τα Ελληνικά Πετρέλαια με αφορμή την παρουσίαση του Vision 2025, του σχεδίου για την πράσινη στροφή του ομίλου και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης στη νέα εποχή. Καλοδεχούμενη, και με το παραπάνω, η «πράσινη στροφή» της εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, ωστόσο δεν μπορεί να μην σχολιάσει κανείς τα αντανακλαστικά της διοίκησης: διότι δεν το λες και πρωτοπορία να ανακοινώνεις το 2021 επενδύσεις σε ΑΠΕ, σχέδιο για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την υιοθέτηση αρχών ESG. Ακόμα και η τόσο ταλαιπωρημένη ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την πράσινη στροφή από τα τέλη του 2019…
  • Στο παραπάνω απαντά έμμεσα η τοποθέτηση του κ. Ανδρέα Σιάμισιη, διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ, στη χθεσινή του συνέντευξη στην «Καθημερινή» για τις αλλαγές στην εταιρική δομή: «Η παρούσα διοικητή δομή είχε σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1990, στη σωστή κατεύθυνση για εκείνη την εποχή. Έκτοτε, παρά τις πολλές αλλαγές που υπήρξαν, δεν έγινε ποτέ μια ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να προσαρμόσει ουσιαστικά τη δομή αυτή στις απαιτήσεις του ομίλου. Θεωρούμε ότι, σχεδόν 25 χρόνια μετά και σε ένα νέο περιβάλλον, απαιτείται μια διαφορετική, πιο ευέλικτη δομή».
  • Όταν μια εταιρεία του μεγέθους και του στρατηγικού ρόλου των ΕΛΠΕ λειτουργούν το 2021 με μια εταιρική δομή της δεκαετίας του 1990, μπορούμε να αντλήσουμε πολλά ευρύτερα συμπεράσματα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αλλά και την γενικότερη κατάσταση της χώρας.
  • Τουλάχιστον βρίσκουμε παρηγοριά και φουσκώνουμε εθνική υπερηφάνεια όταν διαβάζουμε στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες για τους Έλληνες που κάνουν θαύματα στο εξωτερικό και νέους επιχειρηματίες που αντλούν εκατομμύρια, όταν στη χώρα τους δεν θα μπορούσαν να πάρουν ούτε πιστωτική κάρτα.
  • Πλησιάζει η ώρα του MSCI και της πολυαναμενόμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών, αναδιάρθρωση που θα προκαλέσει μετατοπίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το τι ακριβώς θα γίνει δεν το ξέρει κανείς, καθώς η μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής του MSCI δεν είναι δημόσια. Ωστόσο η στήλη θα επιχειρήσει μια μπακάλικη ανάλυση με βάση την εικόνα της αγοράς: η ορμή των τραπεζών, με πρώτη πρώτη τη μετοχή της Eurobank αλλά και της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς δείχνει ότι το έξυπνο χρήμα «ποντάρει» στις τράπεζες και στην ενίσχυση του ειδικού βάρους του κλάδου. Παράλληλα ολοφάνερη είναι η κόπωση μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo και δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν τη μείωση της βαρύτητάς τους στον MSCI. Η αγορά έχει προεξοφλήσει σε πρώτη φάση την είσοδο στον MSCI Greece της Eurobank, στις αλλαγές που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ δεν αποκλείεται και η ένταξη της Εθνικής. Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει και η μετοχή της Mytilineos.
  • Δεν είχε προηγούμενο ο συναλλακτικός καταιγισμός που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην μετοχή της Πειραιώς, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου. Από τις 12.00, οι αγορές πύκνωσαν και ακολούθησε καταιγισμός: περισσότερες από 4.000 εντολές αγοράς 757 τεμαχίων η κάθε μια, εκτελέστηκαν από τις 12.11 μέχρι τις 12.19. Δεκάδες αγορές 757 τεμαχίων περνούσαν στα τερματικά ανά κλάσματα του δευτερολέπτου και μέσα σε 8 λεπτά άλλαξαν χέρια περισσότερες από 3 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, καθηλώνοντας τους χρηματιστές στα τερματικά τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από των καταιγισμό των εντολών αγοράς 757 τεμαχίων ανά συναλλαγή βρίσκεται μεγάλη private bank που αγόραζε για λογαριασμό πελατών της μετοχές της Τρ. Πειραιώς.
  • Από τις 12:00 μέχρι τις 12.21 εκτελέστηκαν πάνω από 6.000 εντολές με τις οποίες «σκουπίστηκαν» από το limit down περίπου 17 εκατομμύρια μετοχές, ενώ στις 12:21:18 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναλλαγή που «έσπασε» το limit down στην τιμή των 1,545 ευρώ. 
  • Μετά τις 12.21 πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 43,9 εκατομμυρίων τεμαχίων της Τράπεζας Πειραιώς σε τιμές μεταξύ 1,545 ευρώ και 1,6670 ευρώ. Συνολικά άλλαξαν χέρια 85.6 εκατ. μετοχές της τράπεζας, αξίας 135 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και πακέτα 8,3 εκατομμυρίων τεμαχίων.

 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μεγαλοφειλέτες στον εξωδικαστικό, η χειραψία με ΜεΡΑ25 και η ανατροπή

Οι 3,9 χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη άνω του 1 εκατ. που θέλουν ρύθμιση με των εξωδικαστικό, η μεγάλη ανατροπή που περιέγραψε ο Φ. Καραβίας, τα ρεκόρ του τουρισμού και τα πέντε καταστήματα της Εθνικής που έγιναν ένα.
staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «αόρατος» Βαρουφάκης, το free float της Ελλάκτωρ και οι αλλαγές στον MSCI

Η λαμπερή απουσία του πρώην ΥΠΟΙΚ από το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φημολογία για Ελλάκτωρ, το μέρισμα της Eurobank, η επιμονή του επόπτη για τα MERL, ο «κόφτης» στην Epsilon Net και η αντίστροφη μέτρηση για τον MSCI.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τράπεζες σε άμυνα, τα μεγέθη της Eurobank, η εθελούσια στην Attica και η ΕΚΤ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε την αναπτυξιακή... αντεπίθεση των τραπεζών, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση Φ. Καραβία, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης από την Attica Bank που «τρέχει» την επόμενη εβδομάδα, τι έκοψε τη φόρα της ανάπτυξης το 2021 και τα διλήμματα της ΕΚΤ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.