- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της Microsoft, Brad Smith, θα ανακοινώσουν σήμερα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακροπόλεως τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη με γεωπολιτικές προεκτάσεις το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρία επέλεξε τη χώρα μας για να υλοποιήσει μια στρατηγική επένδυση. Η επένδυση της Microsoft δεν θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, εκτιμώνται συνολικά σε 150 (υψηλής εξειδίκευσης δυναμικό), ωστόσο περιλαμβάνει εξαιρετικά προηγμένο και υψηλού κόστους τεχνολογικό εξοπλισμό.
- Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ο πτωχευτικός που σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάποιες ημέρες ακόμα για να κατατεθεί στη Βουλή και ακόμα περισσότερες για να ψηφιστεί (πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα).
- Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, άσκησε και πάλι κριτική στο νέο πλαίσιο σημειώνοντας ότι «η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι ένας νόμος που απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή του είναι πιθανό στη μεταβατική περίοδο να επηρεάσει τη συμπεριφορά του οφειλέτη».
- «Τα μεγαλεπήβολα “μεταρρυθμιστικά" σχέδια που προωθούνται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και προπαγανδίζονται από τον Τύπο όχι απλά κρύβουν τα πραγματικά προβλήματα (σ.σ. της Δικαιοσύνης) αλλά επιχειρούν να προσδώσουν σε έναν κορυφαίο κρατικό θεσμό τον ρόλο της θεραπαινίδας των επενδυτικών συμφερόντων»… «ίδρυση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για επενδυτικές διαφορές με υποχρεωτική αποψίλωση των υπολοίπων τμημάτων»…«παρουσιάστηκε ως καινοτομία από το υπουργείο Δικαιοσύνης η λεγόμενη “τεχνητή νοημοσύνη” για την οποία έγκαιρα επισημάναμε σε όρθρο μας ότι συνιστά ένα επικίνδυνο εργαλείο με πολλαπλές χρήσεις στα χέρια ιδιωτικών εταιριών»…«ιδιωτικές εταιρείες και κράτη που θέλουν να υποκαταστήσουν την ανεξάρτητη, απρόβλεπτη και άρα επικίνδυνη ανθρώπινη σκέψη με ελεγχόμενες ψηφιακές πλατφόρμες και λογισμικά που οδηγούν σε δεδομένα αποτελέσματα»…«προτάσεις για δημιουργία δικαστών managers οι οποίοι “θα ικανοποιούν τους φιλόδοξους στόχους που θα τεθούν” από την κυβέρνηση!»…«οι απαιτήσεις των αγορών για λιγότερο κράτος, που ξεκίνησαν με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της δημόσιας διοίκησης, αμφισβητούν πλέον φανερά τον σκληρό πυρήνα της κρατικής λειτουργίας»… «κατάργηση της τυπικής της ουδετερότητας (σ.σ. της Δικαιοσύνης) και της αξιοποίησής της ως χρήσιμου εργαλείου για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και του μεγάλου ιδιωτικού κέρδους».
- Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, υποστήριξε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» χθες ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, Δ.Ν. – Εφέτης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ασφαλώς ο καθένας μας, και οι δικαστές, έχουν ιδεολογικές προτιμήσεις και δεν έχω κανένα πρόβλημα όποιες κι αν είναι αυτές.
- Αλλά, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και το θεσμικό ρόλο του κ. Σεβαστίδη, καλό θα ήταν να ασχοληθεί κανείς και με την πραγματικότητα. Με αυτόν τον έρμο ιδιωτικό τομέα που πασχίζει να επιβιώνει στη χώρα του και να ανταποκριθεί στην υπερφορολόγηση. Να δώσει κάποιος λίγη προσοχή στον έρμο επενδυτή, που για να βγάλει άκρη με το τι ισχύει και τι δεν ισχύει στη χώρα θέλει μια δεκαετία. Και να είμαστε λίγο πιο ήπιοι στους χαρακτηρισμούς για αυτή την έρμη την τεχνολογία, ένα λαμπρό επίτευγμα της ανθρωπότητας, που έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τη ζωή μας, από κάθε πλευρά.
- Καιρός είναι ο καθένας μας να αφήσει λίγο τα μεγάλα και να καταπιαστεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας – ειδικά όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης.
- Όλο και μεγαλώνει η απόσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέντευξη του πρώην υπ. Οικονομικών χθες, στην εφημερίδα «Το Βήμα», στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «τα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να πείσουν τον Αλέξη να συμπεριφέρεται σαν τους άλλους. Αγνοούν ότι στις αποσκευές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει έντονα η κριτική στην “προσωπολατρία” και κυρίως στις συνέπειές της. Δεν θυμούνται ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και ότι στον χώρο μας η “προσωπολατρία” δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος. Φυσικά δεν υποτιμώ τη συμβολή των προσωπικοτήτων, για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στον Αλέξη την έννοια της κυβερνώσας Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχηγικό κόμμα – που άλλωστε δεν είναι και στις προθέσεις του Αλέξη – είναι στα αζήτητα της Ιστορίας».
- Στην ίδια ερώτηση ένα σημείο της απάντησης του Ευκλ. Τσακαλώτου έκανε πολλούς να ανατριχιάσουν, καθώς κάτω από την ομπρέλα «μεγάλοι ηγέτες» ο κ. Τσακαλώτος χώρεσε τον Τσόρτσιλ, τον Στάλιν και τον Ρούζβελτ!
- Να ένα σημείο στο οποίο θα συμφωνούσε απόλυτα και ο κ. Τσίπρας!
- Ξεχάστε το παραδοσιακό λογότυπο της ΔΕΗ. Αυτό με την λέξη ΔΕΗ μέσα σε ένα κύκλο, τον κεραυνό και τη διχρωμία μπλε - κόκκινο. Το νέο της logo, που παρουσιάζεται επίσημα σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού, θα έχει σήμα τις ΑΠΕ. Τελευταία σενάρια ήθελαν το νέο logo να απεικονίζει ανεμογεννήτριες και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ με φόντο πράσινο και ροζ. Κάποιοι ήδη αντιδρούν. Τα logo των εταιρειών, λένε, δεν αλλάζουν. Οι αλλαγές επιφέρουν σύγχυση στους πελάτες και έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Θα αλλάξουν τα μηνύματα που περνά με συνέπεια να αλλάξει και η συμπεριφορά του κοινού. Μα, αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας, απαντούν πηγές της επιχείρησης. Να αντιληφθεί το κοινό ότι έχει απέναντι του μια νέα ΔΕΗ. Απαλλαγμένη από το παρελθόν, την εποχή των φουγάρων και του λιγνίτη, και ενταγμένη σε ένα νέο περιβάλλον ΑΠΕ. Τυχαίο δεν είναι ότι στην εκδήλωση της Δευτέρας μαζί με τo logo θα παρουσιαστεί και η νέα εικόνα της ΔΕΗ. Μιας επιχείρησης έτοιμης να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ, που αποσκοπεί στο να έχει ως το 2022-2023 ένα χαρτοφυλάκιο 2 -3 GW και η οποία τρέχει ένα ολιστικό πλάνο μετασχηματισμού, με νέες και έξυπνες εμπορικές υπηρεσίες.
- Όσο για την παρουσία Μητσοτάκη στην εκδήλωση της Δευτέρας, απόλυτα εύλογη. Η εταιρεία θεωρείται ένα success story για την κυβέρνηση. Ένα από τα λίγα, για να είμαστε ειλικρινείς, που έχει να παρουσιάσει.
Η εξέγερση του Ευκλείδη, οι τεχνοφοβικοί δικαστές και το νέο logo της ΔΕΗ
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.