ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Η ουρά για το Galaxy, οι διακοπές της Μέρκελ και το ατυχές «φλερτ» με τον Μυστακίδη

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • «Όλοι θα θέλαμε να κάνουμε διακοπές στη Μαγιόρκα ή την Ελλάδα ωστόσο καλό είναι να συγχρονίσουμε τις προσδοκίες με την πραγματικότητα». Αυτό σημείωσε, μεταξύ πολλών άλλων, για την τεράστια κάμψη της γερμανικής οικονομίας και το βουνό δουλειάς που υπάρχει μπροστά, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της, προσγειώνοντας ανώμαλα και στην Αθήνα όσους ακόμα ελπίζουν για ριμπάουντ του τουρισμού.
  • Αυτό που είναι, πέρα για πέρα, βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξουν καλοκαιρινές διακοπές για την διοίκηση της Alpha Bank το εφετινό καλοκαίρι, όχι λόγω κορονοϊού αλλά λόγω Galaxy. Η τράπεζα «τρέχει με 1.000» για την υλοποίηση τιτλοποίησης ύψους 7,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του project Galaxy και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και πέντε αμερικανικά funds: Cerberus, PIMCO, Bain Capital Credit, Apollo, Centerbridge. Ωστόσο, εκτός αυτών υπάρχουν και άλλα μεγάλα επενδυτικά «ονόματα», και από την Ευρώπη, προς μεγάλη ικανοποίηση της Alpha. Η τράπεζα έχει ζητήσει την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τέλος του μήνα και, δεδομένου του ενδιαφέροντος και της τεχνικής προετοιμασίας που έχει προηγηθεί, δεν αποκλείεται το deal να κλείσει νωρίτερα από το τέλος του χρόνου που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση.
  • Όλο και πιο πολύπλοκο γίνεται το παιχνίδι για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία θα δώσουν σκληρή μάχη όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοινοπραξία Ελληνικά Πετρέλαια - EDISON INTERNATIONAL HOLDING, κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ – ΔΕΗ, ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίος. Τα παραπάνω ονόματα με το καλημέρα δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη δυναμική και πολλοί εκτιμούν ότι όταν φτάσει η ώρα των προσφορών μπορεί να υπάρξουν συνασπισμοί μεταξύ των επτά διεκδικητών. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ «παίζει μπάλα» και καθημερινά κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην αγορά, κάτι που δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί και στην αποτίμηση. 
  • Πόση ρευστότητα χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την κρίση του κορονοϊού; Έρευνα της Oliver Wyman, που αποτελεί και οδηγό πολιτικής για την κυβέρνηση και έγινε σε δείγμα που αντιστοιχεί στο 1% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (θεωρείται αντιπροσωπευτικό του συνόλου), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 65% - 70% των επιχειρήσεων δεν χρειάζονται πρόσθετη ρευστότητα. Ένα ποσοστό περίπου 20% χρειάζονται ρευστότητα και μπορούν να «σηκώσουν» τον πρόσθετο δανεισμό χωρίς προβλήματα. Το 10% χρειάζονται ρευστό, μπορούν να πληρώσουν τους τόκους, αλλά θα έχουν κάποιες δυσκολίες στη συνέχεια. Υπάρχει και ένα 5% επιχειρήσεων που βρίσκονται πολύ κοντά στην αφερεγγυότητα και θα χρειαστούν κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνολική, πρόσθετη ανάγκη ρευστότητας που έχουν οι μικρομεσαίες για να ξεπεράσουν την κρίση είναι 6 -8 δισ. ευρώ. Αν θυμηθούμε ότι έχουν ενεργοποιηθεί κρατικά προγράμματα εγγυημένων δανείων (μέχρι 7 δισ.) και δανείων με επιδότηση επιτοκίου (2 δισ. ευρώ), καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι λεφτά για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων… υπάρχουν και είναι αρκετά. Αρκεί, βέβαια, να έχει πέσει μέσα η Oliver Wyman στις εκτιμήσεις της και να μην ισχύουν όσα λένε οι περισσότεροι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου: ότι οι μικρομεσαίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες για ρευστότητα .
  • Το όνομα του Έλληνα δισεκατομμυριούχου, Αριστοτέλη Μυστακίδη, βρέθηκε στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, με αφορμή την επένδυσή του στην Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία κατατάχθηκε στη λίστα των σημαντικών μετόχων, με ποσοστό άνω του 5%. Σε πιο στενό κύκλο προσώπων, όμως, είναι γνωστό ότι πολύ πρόσφατα πλησίασαν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον Μυστακίδη και, ειδικότερα, άνθρωπος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συζήτηση που έγινε, όπως πληροφορούμαι, αφορούσε την ΛΑΡΚΟ. Ο αξιωματούχος της ιστορίας ζήτησε από τον άλλοτε πανίσχυρο διευθυντή του τομέα χαλκού της Glencore να διερευνήσει αν ο διεθνής όμιλος διατηρεί κάποιο ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ. Κάπου εκεί, η συζήτηση χάλασε, γιατί ο αξιωματούχος μας είχε μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τη σημερινή κατάσταση του Μυστακίδη, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το 2018 από την Glencore και μάλιστα δεν μπορεί να πει κανείς ότι διατηρεί καλή σχέση με τη διοίκησή της (ας το πούμε κομψά...). Έτσι, η συνομιλία τέλειωσε άδοξα, με τον Μυστακίδη να παραπέμπει τον Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο σε άλλο πρόσωπο, πιο σχετικό με αυτή την υπόθεση. Αν έτσι γίνεται η αναζήτηση επενδυτών, δηλαδή από κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν έχουν στοιχειώδη ενημέρωση για τους συνομιλητές τους, δεν βλέπω να πηγαίνουμε πολύ μακριά. Για την ιστορία, πάντως, η Glencore τελικά απέκλεισε στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο να εκδηλώσει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ και τα περιουσιακά της στοιχεία. Περίεργο...
  • Τα τρία «Κ» της 3K Investment Partners έγιναν δύο: Στους Γιώργο Κουφόπουλο και Τάκη Κανελλόπουλο πέρασε το ποσοστό που κατείχε στην εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ο Γιάννης Καματάκης, βασικός μέτοχος της MLS. Όπως ανέφεραν οι δυο μεγαλομέτοχοι της 3K, εξηγώντας την αποχώρηση Καματάκη, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Καματάκη. Μετά από επικοινωνία που υπήρξε, συμφωνήθηκε πως θα ήταν καλύτερο να επικεντρωθεί στην εταιρεία του και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει». Αναφερόμενοι στο γνωστό θέμα με τον ισολογισμό της MLS για το 2018, εξαιτίας του οποίου τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή και το ομόλογο της εταιρείας, οι δύο βασικοί συντελεστές της 3K Investment Partners σημείωσαν ότι «δεν έχουμε δει κάτι το μεμπτό στα στοιχεία της MLS».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα της ABBank, οι απειλές του τσάρου και μετρό σε διπλή τιμή

Η πρόκληση για τον Μυστακίδη, οι αγορές δεν παίρνουν στα σοβαρά τον Πούτιν, πώς πήγε στα 3 δισ. το κόστος του μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ερντογάν τάραξε τα «ήρεμα νερά» και η φιέστα για την απανθρακοποίηση των νησιών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Προϋπολογισμός υπεροχής, η πίεση στις τράπεζες και οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού που αφήνουν πίσω την Ευρώπη, γιατί δεν κερδίζουν έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, η «μάχη» του Στουρνάρα για το QE, οι απλήρωτοι του ΣΥΡΙΖΑ στο debate και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μνηστήρες του Τειρεσία, το στρατόπεδο - φούρνος και το πριβέ δείπνο Ανδρουλάκη

Οι ενδιαφερόμενοι για τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στον Τειρεσία, το σχέδιο για τα στρατόπεδα και το συντηρητικό μανιφέστο Δένδια, ο Μ. Γουλφ διαβάζει Όμηρο, δυσλειτουργίες στο πόθεν έσχες και ΒΙΠΕ χωρίς συγκοινωνίες.
Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
businessdaily-Manousakis-ADMHE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Γκάζια» για την Αττική Οδό, η επιμονή Μανουσάκη και ένα ρεκόρ των τραπεζών

Σπεύδει η κυβέρνηση να παραδώσει την Αττική Οδό στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πώς ο Μ. Μανουσάκης «πρέσαρε» τους Κυπρίους, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν μαθήματα λιτής διαχείρισης, οι φήμες για μεταγραφή Σαλμά, το μακιγιάζ στο ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ και η Betshop.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.