ΓΔ: 1835.4 -1.06% Τζίρος: 284.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Ο σεφ του Στουρνάρα, οι Ισραηλινοί στην IDE και οι αμοιβές στην Καρέλιας

Ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας δυσκολεύεται να βρει ένα σεφ, τι σχεδιάζουν οι Ισραηλινοί για την IDE, η επιστροφή του Τσαμάζ, το μήνυμα Μανουσάκη για τις ΑΠΕ και η λιτότητα αμοιβών στη διοίκηση της Καρέλιας.

Πότε καταλαβαίνει κανείς ότι η στενότητα στην αγορά εργασίας έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο; Μια απάντηση είναι ότι μπορείς να το καταλάβεις, όταν ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος, που φημίζεται για το άριστο εργασιακό της περιβάλλον, δυσκολεύεται να βρει ένα σεφ.

Θέλοντας να εξηγήσει πόσο δύσκολη έχει γίνει πλέον η κάλυψη κενών θέσεων στην αγορά εργασίας, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του OT Forum, μίλησε για τη δική του εμπειρία, όταν χρειάστηκε να προσληφθεί ένας σεφ στην ΤτΕ, μετά τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου.

«Ψάχναμε μήνες ολόκληρους για να βρούμε σεφ στην Τράπεζα της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά. «Ερχόντουσαν και έφευγαν», όπως είπε, προφανώς επειδή έβρισκαν άλλες δουλειές με υψηλότερες αμοιβές.

Το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς η ελληνική τουριστική βιομηχανία διανύει μια περίοδο εξαιρετικής άνθησης, αλλά ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης ετοιμάζονται για τη σεζόν με δεκάδες χιλιάδες κενά προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Guardian, όπου τονίζεται ότι υπάρχουν 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό και η Ελλάδα στρέφεται για την κάλυψή τους σε αιτούντες άσυλο και στο εξωτερικό. 

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην Ακρόπολη, η αναζήτηση προσωπικού είναι ολοένα και δυσκολότερη, με τους Έλληνες να προτιμούν δουλειές γραφείου με σταθερό ωράριο 09:00 – 17:00 αντί για θέσεις απασχόλησης με νυχτερινές βάρδιες ή εργασία το Σαββατοκύριακο. Πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν από τον τουριστικό κλάδο στη διάρκεια της πανδημίας και δεν ξαναγύρισαν, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.


Ο ΕΝΦΙΑ ήλθε για να μείνει

Η κοινή λογική λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους λίγους φόρους που κάθε υπουργός Οικονομικών θα... λάτρευε: έχει ευρύτατη φορολογική βάση και είναι πρακτικά αδύνατο να τον αποφύγει κάποιος. 

Είναι, με άλλα λόγια, μια άριστη και σταθερή πηγή φορολογικών εσόδων, που δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά καθιερώθηκε στη χειρότερη στιγμή των μνημονίων (ως τέλος που πληρωνόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), αλλά στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε και έγινε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φόρους του ελληνικού κράτους.

Ίσως επισημαίνουμε αυτονόητα πράγματα, όμως τις τελευταίες ημέρες, μέσα στον γενικό οίστρο για τις φοροελαφρύνσεις, κάποιοι άφησαν να διαρρεύσει στον Τύπο ότι εξετάζεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κάτι που θα έκανε ένας υπουργός Οικονομικών μόνο αν του άρεσε να πυροβολεί τα πόδια του.

Το θέμα τέθηκε χθες στον Κυριάκο Πιερρακάκη σε συζήτηση στο OT Forum και, φυσικά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έπραξε το αυτονόητο: διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας πάντως ότι ήδη έχει μειωθεί κατά 35%.

Τώρα που κλείνει αυτό το θέμα, μαντεύουμε ποιο θα είναι το επόμενο: τα σενάρια για κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.


Ρωσικό αέριο, τέλος

Μέχρι το τέλος του 2027 θα έχει εξαφανιστεί από την ευρωπαϊκή αγορά το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύφθηκε από το Bloomberg. 

Τον επόμενο μήνα θα υιοθετηθούν μέτρα για να σταματήσουν ως το τέλος του 2027 όσες εισαγωγές συνεχίζονται μέσω αγωγού (του Turkstream), αλλά και οι εισαγωγές LNG, που διέπονται από μακροχρόνια συμβόλαια. Τον Ιούνιο, η Κομισιόν θα προτείνει απαγόρευση αγορών ρωσικού αερίου με νέες συμφωνίες και με υφιστάμενες συμφωνίες στην αγορά spot -αυτά τα μέτρα θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στις Βρυξέλλες βλέπουν ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία του Τραμπ πέφτει στο κενό και επιδιώκουν να εντείνουν την ασφυξία στη ρωσική οικονομία, ενώ παράλληλα η Ευρώπη «κλείνει το μάτι» στον Αμερικανό πρόεδρο, αφού οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα σταματήσουν να έρχονται από τη Ρωσία θα υποκατασταθούν με αμερικανικό LNG.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα, που είναι μια από τις πλέον εξαρτημένες χώρες από το ρωσικό φυσικό αέριο; Η πολυετής συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom λήγει, ούτως ή άλλως, το 2026, ενώ η ΔΕΠΑ έχει μεγάλες διαφορές με τον ρωσικό κολοσσό για θέματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας και από τον Νοέμβριο έχει αρχίσει διαδικασία διαιτησίας.

Οι κινήσεις των Βρυξελλών δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα επανέλθουν οι "business as usual" με τους Ρώσους για το φυσικό αέριο. Και πάντως όχι πριν να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.


Οι αμοιβές στην Καρέλιας

Από τις πιο χαμηλές αμοιβές ΔΣ μεταξύ των εισηγμένων έχει η Καρέλιας, αφού και το 2024 δεν ξεπερνούν για όλα τα μέλη του ΔΣ τα 700.000 μικτά. Και μιλάμε για μια εταιρεία με καθαρή κερδοφορία 112 εκατ. ευρώ, μηδενικό δανεισμό, η οποία στο τέλος του 2024 διέθετε σε μετρητά, καταθέσεις και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία 792,7 εκατ. ευρώ (!). 

Επίσης, σπάνιο είναι το γεγονός ότι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ που είναι και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν χαμηλότερους μισθούς από τα μη εκτελεστικά μέλη. Ο Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος και ο αδερφός του Στάθης, αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας αθροιστικά θα λάβουν 205.356 μικτά. 

Αντιθέτως τα τρία μη εκτελεστικά μέλη: η κυρία Ευη Χριστοφιλοπούλου (πρώην βουλευτής και υπουργός), ο κ. Ι. Τσουκαρίδης και ο κ. Robin Derlwyn θα λάβουν από 150.000 μικτά ο καθένας. Βεβαίως, τα δύο αδέρφια μαζί με τη μητέρα τους Βικτωρία που ελέγχουν το 50,3% του μετοχικού κεφαλαίου θα λάβουν ως μέρισμα το ποσό των 19,4 εκατ. ευρώ.


Το μήνυμα Μανουσάκη για τις ΑΠΕ

Μην δαιμονοποιείτε τις ΑΠΕ, είναι το μήνυμα του Μάνου Μανουσάκη, προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στυην εφημερίδα Το Βήμα, ο κ. Μανουσάκης προτείνει τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή μπλακάουτ στην Ελλάδα, μετά το συμβάν στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Αναφέρεται στις ΑΠΕ οι οποίες αποτελούν την πιο φθηνή και βιώσιμη πηγή ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και είναι η βάση για την ενεργειακή μας αυτονομία και τη μετατροπή της Ελλάδας σε εξαγωγέα ενέργειας. Σημειώνεται ότι σήμερα στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν συνολικά περί τα 15,8 GW ΑΠΕ, 7,4 GW στον ΑΔΜΗΕ και 8,4 GW στον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και διαδικασίες για να διαχειρίζεται τους σταθμούς ΑΠΕ, τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ο διαχειριστής έχει εισηγηθεί τη δημιουργία διαδικασίας που προβλέπει τη διακοπή έγχυσης ισχύος πολλών πάρκων του δικτύου διανομής από τους ίδιους τους παραγωγούς. Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι διασυνδετικές γραμμές της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες πρέπει να ενισχυθούν.

«Το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο και φιλικό προς τα δίκτυα προκειμένου να διευκολυνθούν οι απαραίτητες επενδύσεις. Η εμπειρία από την πρόσφατη κατάρρευση στην Ιβηρική Χερσόνησο αποτελεί αφορμή αναστοχασμού για τη σημασία της αδιάλειπτης ηλεκτροδότησης», συμπληρώνει ο ίδιος.


Οι Ισραηλινοί έχουν σχέδια για την IDE

Τα σχέδια της Israel Aerospace Industry (IAI) για την Intracom Defense παρουσίασε ο Guy Bar Lev, Executive VP Systems, Missile & Space Group. Στο πλαίσιο εκδήλωσης της IDE που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Systems, Missile & Space Group της IAI τόνισε ότι η συνεργασία που αποφάσισαν να κάνουν πριν δύο χρόνια με την IDE, έχει αποδώσει καρπούς.

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα είναι η στρατηγική άγκυρα της IAI στην Ευρώπη.  Η IDΕ είναι η αιχμή του δόρατος της IAI στην Ελλάδα». Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η IDE μέσα σε δύο χρόνια τριπλασίασε το ανεκτέλεστο των παραγγελιών της, αύξησε συνεχώς τις πωλήσεις της, παρέδωσε εγκαίρως στους πιστούς πελάτες της. Και αυτή η επιτυχία οφείλεται στους άριστους και επαγγελματίες εργαζόμενους και στη διοίκηση της IDΕ.

Στη συνέχεια, το στέλεχος της IAI αποκάλυψε, ότι το σύστημα Barak-MX θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και η ραχοκοκαλιά των μελλοντικών δυνατοτήτων που θα οικοδομηθούν από την IDΕ και άλλους Έλληνες εταίρους για την ελληνική άμυνα.

«Είναι επιχειρησιακό σε εννέα χώρες σε τέσσερις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων δύο στην Ευρώπη, και πιο πρόσφατα, η Σλοβακία επέλεξε το Barak-MX», τόνισε.

«Η IAI δεσμεύεται έναντι της IDΕ και των άλλων εταίρων για το έργο αυτό» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «ανοίγουμε την πόρτα σε στρατηγικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και όχι μόνο». 


Η επιστροφή του Μ. Τσαμάζ

Στη χθεσινή εκδήλωση της IDE επέστρεψε στο προσκήνιο ο Μιχάλης Τσαμάζ, που έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου διοικητικού συμβουλίου στην αμυντική βιομηχανία, μετά την αποχώρησή του από τον ΟΤΕ.

Ο κ. Τσαμάζ φάνηκε αρκετά ορεξάτος στη νέα του θέση, σε έναν εντελώς νέο, για τον ίδιο, επιχειρηματικό κλάδο. Αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, που με την υποστήριξη της Israel Aerospace Industries, θα επεκτείνει τις δυνατότητες καινοτομίας, παραγωγής και εξαγωγής, φέρνοντας ακόμη περισσότερο την παγκόσμια τεχνογνωσία και τις επενδύσεις για την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. 

«Η IDE συμμετέχει πλήρως στη διαμόρφωση του μέλλοντος της άμυνας. Ως βασικός παίκτης στην πλήρη βιομηχανική επανάσταση, προχωράμε μπροστά με επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα αυτόνομα συστήματα και τις προηγμένες υβριδικές ενεργειακές πλατφόρμες», τόνισε ο πρόεδρος της IDE.


Κολοσσοί της άμυνας στην Αθήνα

Η «καρδιά» της αμυντικής βιομηχανίας, θα χτυπάει στην Αθήνα, για τρεις ημέρες καθώς πραγματοποιείται η μεγάλη αμυντική έκθεση DEFEA 2025, που ξεκινάει σήμερα. Κολοσσοί της αμυντικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο δίνουν το παρόν, ενώ οι εκδηλώσεις των εταιρειών τόσο ελληνικών όσο και ξένων είναι πάρα πολλές.

Ελληνικές, ευρωπαϊκές, αμερικανικές, αλλά και ασιατικές εταιρείες δίνουν το παρόν και έχουν έρθει αποφασισμένες στην Αθήνα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να κερδίσουν νέες αγορές, σε μια αμυντική έκθεση που είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ReArm Europe.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία δηλώνει έτοιμη να κερδίσει το στοίχημα και να αδράξει την ευκαιρία, που ανοίγεται τόσο με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα ανοίξουν, όσο και με το ελληνικό 12ετες εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 28 δισ.. Για πρώτη φορά συνοδοιπόρος της είναι η κυβέρνηση, που όπως έχει δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βασική και διακηρυγμένη επιδίωξη είναι η συμμετοχή του εγχώριου οικοσυστήματος με ποσοστό 25%, στον εξοπλιστικό σχεδιασμό. 


Σχόλια και πράξεις για τη βία στα πανεπιστήμια

Σκληρή γλώσσα για τους τραμπούκους των πανεπιστημίων χρησιμοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι όσοι προβαίνουν σε πράξεις βίας θα αποβάλλονται από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, στον απόηχο των επεισοδίων βίας των τελευταίων ημερών, είπε αυτό που μοιάζει αυτονόητο: ότι είναι επιβεβλημένο τα πανεπιστήμια να εκκινήσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας, να μην μένουν επί χάρτου, και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προειδοποιώντας για κυρώσεις όσους θα μείνουν αδρανείς. 

«Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες πειθαρχικές συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές που έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία. Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στο πλαίσιο ενός ιδρύματος που ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης και άλλο να νομίζεις ότι μπορείς να τραμπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου. Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Μέχρι εδώ, όλα καλά. Πώς περνάμε, όμως, από τον σχολιασμό στην πραγματοποίηση αυτών των πολύ αυστηρών μέτρων. Ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλά να πει γι' αυτό. Είπε μόνο ότι «θα επιμείνουμε πολύ και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που ο νόμος μας δίνει».

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι οι αυστηρές παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια εύκολα εξαγγέλλονται, αλλά δύσκολα πραγματοποιούνται. Και αν υπάρχει αμφιβόλια γι' αυτό, ας ρωτήσει κάποιος από το Μαξίμου αυτούς που προσλήφθηκαν για την πανεπιστημιακή αστυνομία που έμεινε στα χαρτιά...


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πιο ψηλά τον πήχη η Πειραιώς, από αντίδικοι... κουμπάροι, η ζέστη και ο ΑΔΜΗΕ

Η αναθεώρηση στόχων για τα κέρδη της Πειραιώς, η απρόβλεπτη τροπή στην αντιπαράθεση των δημάρχων Γλυφάδας και Ελληνικού, γιατί το ΑΔΜΗΕ θέλει ζέστες, ο SSM άναψε «πράσινο» για μερίσματα και οι μετακομίσεις των ΕΑΣ.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ροζολής: Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία

Ο ΣΕΚΠΥ, μέσω άρθρου του προέδρου κ. Α. Ροζολή, επαναφέρει την πρόταση για Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής και τεχνολογικής αυτάρκειας για την εθνική άμυνα.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Συνάντηση στον ΣΕΒ για την άμυνα, το κρίσιμο τεστ του IRIS και η επιτυχία της Ideal

Η σύσκεψη αμυντικών βιομηχανιών στα γραφεία του ΣΕΒ, το τεστ του IRIS στο εμπόριο, ο Μητσοτάκης στο γήπεδο του Πούτιν, πώς πέτυχε η αύξηση της Ideal, η επόμενη γενιά τεχνικών έργων, τα «χρυσά» σπίτια της Orilina και το μέρισμα της ΕΧΑΕ.