Μια δύσκολη συζήτηση έχουν μπροστά τους οι servicers με την κυβέρνηση για ένα πρόβλημα που όση καλή θέληση και αν δείξει η κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, μέσα από τη διαδικασία ρευστοποίησης ακινήτων με πλειστηριασμούς και επειδή δεν βρίσκονται πάντα πλειοδότες (το αντίθετο...) καταλήγουν να παίρνουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά από τα ακίνητα που αποτελούσαν εξασφαλίσεις δανείων. Από αυτά τα ακίνητα, πολλά είναι δύσκολο να πουληθούν γιατί βαρύνονται με πολεοδομικά προβλήματα, που με την ελληνική γραφειοκρατία μπορεί να χρειάζονται πολύ καιρό για να διευθετηθούν. Ο αριθμός αυτών των κατοικιών είναι μεγάλος, ενδεχομένως και να ξεπερνά τις 50.000. Οι servicers προτείνουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση να νομοθετήσει για να μπορούν να πωλούν με έκπτωση αυτές τις κατοικίες και να αναλαμβάνει ο αγοραστής τις πολεοδομικές διευθετήσεις, έχοντας αποζημιωθεί εκ προτέρων για τον κόπο και τα έξοδά του με αυτή την έκπτωση. Έτσι, λένε οι servicers, δεν θα διευκολυνθεί μόνο η ανάκτηση δανείων, αλλά θα γυρίσουν και στην αγορά κατοικιών πολλά σπίτια, ώστε να μετριαστεί το κοινωνικό πρόβλημα με την έλλειψη κατοικιών, που ανεβάζει τις τιμές.
-- Όλα αυτά ακούγονται ωραία, λένε νομικοί που γνωρίζουν το θέμα, όμως πρόκειται για ένα σύνθετο νομικό θέμα που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Δεδομένο είναι ότι, αν γίνει τέτοια ρύθμιση, δεν μπορεί να καλύψει μόνο τους servicers, αλλά θα πρέπει να αφορά όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών, αλλιώς θα είναι αντισυνταγματική. Όμως, η φιλοσοφία της σχετικής νομοθεσίας είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανατραπεί: ο νομοθέτης ρίχνει στον ιδιοκτήτη το βάρος της διευθέτησης πολεοδομικών προβλημάτων και δεν του επιτρέπει να προχωρήσει σε πώληση του ακινήτου του πριν το «καθαρίσει», ακριβώς επειδή σκοπός είναι να ασκηθεί πίεση για να γίνουν οι διευθετήσεις. Αν αυτή η ευθύνη μεταφερθεί στον αγοραστή, θα πρέπει να είναι αρκούντως αυστηρές οι διατάξεις, ώστε αυτός να υποχρεώνεται να προχωρά στις σχετικές διευθετήσεις. Σίγουρα, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει προθεσμίες και κυρώσεις (πρόστιμα) σε περίπτωση καθυστέρησης. Αν όμως γίνει τόσο αυστηρός ο νόμος για τον αγοραστή, υπάρχει ο κίνδυνος να φοβηθούν τη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να ατονήσουν συνολικά οι αγοραπωλησίες ακινήτων με πολεοδομικά προβλήματα.
-- Πάντα ισχύει, βέβαια, το ρητό που λέει «όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται ο τρόπος». Σίγουρα, όμως, θα χρειαστεί μεγάλη νομική εφευρετικότητα για να μη λυθεί ένα πρόβλημα και δημιουργηθεί ένα εξίσου ή και περισσότερο σοβαρό.
Πώς η Μουζάκης έμπλεξε με τις τράπεζες
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Eλευθέριου Μουζάκη, ιδρυτή της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκη, με τις τελευταίες εξελίξεις στην εισηγμένη, όπως το περιστατικό με την Αlpha Bank που εισέπραξε απροειδοποίητα (όπως ανέφερε η Μουζάκης) από λογαριασμό της εταιρείας στην τράπεζα το ποσό των 409.000 ευρώ, έναντι οφειλών 2 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από δάνειο που είχε χορηγήσει η τράπεζα στη θυγατρική ΗΛΙΟΣ, το οποίο δεν εξυπηρετείται και η Μουζάκης ήταν εγγυήτρια. Αντίστοιχο δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς την ΗΛΙΟΣ είχε χορηγήσει και η Εθνική Τράπεζα με εγγυήτρια πάλι τη Μουζάκης. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές από πλευράς τραπεζών δεν φαίνεται να είναι και τόσο «απροειδοποίητες», καθώς για την αποπληρωμή του δανείου, το οποίο έχει καταγγελθεί, έχουν οχληθεί πολλές φορές από τις τράπεζες τόσο η Ήλιος Πλεκτική, όσο και η εγγυήτρια Μουζάκης.
-- Την εποχή του αείμνηστου Ελευθέριου Μουζάκη οι τράπεζες έκαναν ουρά έξω από το γραφείο του για να δανείσουν την επιχείρηση, αλλά ο ίδιος τους είχε στην αναμονή επί ώρες και μάλιστα το διασκέδαζε. Τώρα οι τράπεζες φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, με τους κληρονόμους του Ελ. Μουζάκη να μην μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της δανειοδότησης με την ΗΛΙΟΣ. Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Μουζάκης δεν έχει δανεισμό και η διοίκηση (αν και καθυστερημένα) προχώρησε σε προβλέψεις επί του δανείου της Εθνικής ωστόσο δεν έχει «ζεστά» αυτά τα 5 εκατ. ευρώ για να τα αποπληρώσει. Από την άλλη πλευρά η Μουζάκης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία φέρνει και τα μόνα έσοδα στην εταιρεία από ενοίκια, αφού η παραδοσιακή κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα είναι ζημιογόνος.
Ο Χατζηδάκης και ο Όμερ Σίμσον
Πολύ σίγουρος εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ότι τον επόμενο χρόνο όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους για τις φορολογικές δηλώσεις και θα τηρηθεί η προθεσμία υποβολής ανάμεσα στις 15 Μαρτίου και στις 15 Ιουλίου. Στο σύντομο βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok ο υπουργός, με την ελπίδα ότι θα ενημερωθούν και οι νέοι για τις εξελίξεις στο φορολογικό μας σύστημα, μίλησε για αλλαγή παραδείγματος στο Δημόσιο, αφού πλέον θα πέφτουν «καμπάνες» σε όσους αρμόδιους σε δημόσιες υπηρεσίες καθυστερούν την αποστολή στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις -στο βίντεο εμφανίστηκε για ένα δευτερόλεπτο και μια καμπάνα, ώστε να γίνει απολύτως σαφές το μήνυμα. Μακάρι να κερδίσει το στοίχημα ο υπουργός, γιατί αν κάτι δεν πάει καλά, το επόμενο καλοκαίρι θα έχει κι ίδιος τη δική του, προσωπική ευθύνη και πολλοί θα ανασύρουν το βίντεό του από το TikTok για να του επιτεθούν.
-- Στο καταληκτικό του σχόλιο, το λεγόμενο backstage, ο Κωστής Χατζηδάκης αστειεύτηκε με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καθιέρωση προσωπικής ευθύνης και προσωπικών προστίμων στη νοοτροπία ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων. «Τώρα», είπε, «μπορεί να μην υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, για να αναλάβει κανείς σημαντικά πόστα στο Δημόσιο». Και για να καταλάβει και το νεανικό ακροατήριο τι εννοούσε, επιστρατεύτηκε ο Όμερ Σίμσον, ο πατέρας της οικογένειας Σίμσον από τη γνωστή αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων, που εμφανίζεται να κρύβεται πίσω από ένα τοίχο από γκαζόν.
-- Ωραία όλα αυτά και άκρως ευρηματικά, αλλά προς το παρόν είμαστε ακόμη σε εξαγγελίες. Δεν έχουμε δει ακόμη ένα νομοσχέδιο, δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και δεν ξέρουμε με πόση επιτυχία θα εφαρμοστεί. Έχει την αξία του, πάντως, ότι ένας υπουργός «παίρνει πάνω του» και υποστηρίζει σθεναρά μια μεταρρύθμιση που δεν θα είναι δημοφιλής σε αρκετούς στο Δημόσιο.
Ο Χρυσοχοΐδης και το επίδομα στους αστυνομικούς
Χτες ήταν η γιορτή του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Αγίου Αρτεμίου, αλλά οι αστυνομικοί της χώρας πήραν το δώρο τους (για την ακρίβεια: μια υπόσχεση για δώρο) λίγο νωρίτερα, την Παρασκευή. Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ανακοίνωσε μέσω του fb ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει ένα χρόνιο αίτημα των αστυνομικών: «Με ενημέρωσε ότι είναι προτεραιότητα η αναγνώριση της εργασίας των αστυνομικών ως επικίνδυνης και η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σύντομα στη θεσμοθέτησή της, ανταποκρινόμενη στο δίκαιο αίτημα των αστυνομικών». Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αποφύγει με μεγάλη προσοχή σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του στο υπουργείο να πει οτιδήποτε για αυτό το θέμα και τώρα εμφανίζεται να κάνει ανακοινώσεις... δι' αντιπροσώπου. Αν ήθελε ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. να μεριμνήσει για την αναγνώριση του επαγγέλματος του αστυνομικού ως επικίνδυνου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των αποδοχών, γιατί να μην το πει ο ίδιος σε κάποια από τις -ουκ ολίγες- συνεντεύξεις που παραχωρεί στον Τύπο και στα ΜΜΕ;
-- Ο χρόνος θα δείξει αν πράγματι υπάρχει αυτή η βούληση από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι να δούμε αν υπάρχει τέτοια βούληση και από την πλευρά του υπουργείου που κρατάει το δημόσιο ταμείο. Γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα θέλει και θα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάποιο πρόσθετο επίδομα επικίνδυνης εργασίας, που θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με δεκάδες εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αν όχι περισσότερα.
-- Υπάρχει και μια άλλη λεπτομέρεια σε αυτή τη συζήτηση, που μπορεί να δημιουργήσει αρκετές περιπλοκές: Ποιοι από τους 60.000 αστυνομικούς της χώρας (ναι, τόσοι είναι, άσχετα αν δεν φαίνονται) θα αναγνωριστεί ότι κάνουν επικίνδυνη εργασία. Όλοι; Ακόμη και αυτοί που περνούν μια χαρά στην ασφάλεια κάποιων γραφείων; Και θα πρέπει να πάρουν όλοι το ίδιο επίδομα; Και αυτοί που κάθονται στα γραφεία και αυτοί που περιπολούν, για παράδειγμα, στις δυτικές συνοικίες της Αττικής; Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι μια εύκολη συζήτηση και πιθανόν κάποιοι να μείνουν δυσαρεστημένοι.
Πώς στριμώχτηκε η Intrum AB
Πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης δανείων της Ευρώπης, η σουηδική Intrum AB, έφθασε στο σημείο να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές με το άρθρο 11 της αμερικανικής πτωχευτικής νομοθεσίας, για να αναδιαρθρώσει το μεγάλο χρέος της (μεταξύ άλλων, και με «κούρεμα» μέρους του χρέους). Πραγματικά, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πώς μια εταιρεία που η δραστηριότητα της είναι αρκετά αποδοτική και σίγουρη (διαχείριση δανείων) βρίσκεται στριμωγμένη με τόσα πολλά χρέη. Η απάντηση είναι ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη διαχείριση δανείων, η οποία πάει πολύ καλά και αποδίδει τα αναμενόμενα στην Intrum. Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες διαχείρισης δανείων, η Intrum θέλησε να γίνει και η ίδια επενδυτής σε «κόκκινα» δάνεια, όχι μόνο να διαχειρίζεται δάνεια τρίτων. Και το έκανε με πολύ επιθετικό τρόπο: εξέδιδε ομόλογα υψηλών αποδόσεων για να δανείζεται και να αγοράζει χαρτοφυλάκια δανείων. Όλα πήγαιναν καλά για την Intrum όσο τα επιτόκια ήταν μηδενικά, αλλά το επιχειρηματικό μοντέλο «τσάκισε» όταν αυτά αυξήθηκαν και βρέθηκε σε δυσμενή θέση αδυναμίας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Το δίδαγμα, άλλη μια φορά, είναι ότι οι κερδοσκοπικές στρατηγικές δεν αποδίδουν πάντα.
-- Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναχρηματοδότησης του Ομίλου δεν επηρεάζει τη δραστηριότητα της Intrum στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.