Μοιάζει σαν θαύμα: Για πρώτη φορά, η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου έπεσε, έστω και λίγο, χαμηλότερα από την αντίστοιχη του γαλλικού -2,502% για το ελληνικό, 2,510% για το γαλλικό. Στα 10ετή ομόλογα, βέβαια, η Γαλλία εξακολουθεί να έχει χαμηλότερη απόδοση (2,966% έναντι 3,171%) και δεν προβλέπεται, στο ορατό μέλλον τουλάχιστον, να δούμε τη μοναδική ανατροπή, όπου ένα κράτος της περιφέρειας της ευρωζώνης (και μάλιστα με το παρελθόν της Ελλάδας) θα έχει χαμηλότερη απόδοση στα 10ετή από μια χώρα του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, όπως είναι η Γαλλία.
-- Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 23 Ιουνίου, όπου και τα δύο 5ετή ομόλογα είχαν καταγράψει την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων μηνών, το ελληνικό έχει κάνει μια «βουτιά» από το 3,26% στο 2,502%, ενώ αντίστοιχα η απόδοση του γαλλικού έχει υποχωρήσει με αρκετά βραδύτερο ρυθμό, από 3,01% στο 2,51%. Έτσι φθάσαμε στο χθεσινό θαύμα.
-- Η μοναδική στην ιστορία της ευρωζώνης αυτή εξέλιξη εξηγείται από τη… συναστρία: από τη μια, η Ελλάδα πάει πολύ καλά, με μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, σχετικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πολιτική σταθερότητα και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Από την άλλη, η Γαλλία βρίσκεται σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αναταραχής, με ενισχυμένες τις δυνάμεις των δύο πολιτικών άκρων, τα δημοσιονομικά της πάνε άσχημα (είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος) και οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη για υποβαθμίσεις.
-- Σε κάθε περίπτωση, αυτά που «έγραψαν» χθες τα τερματικά όσων παρακολουθούν την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε σταθερά καλή πορεία και, μάλιστα, την ώρα που ακόμη και μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Δεν είναι λίγο...
Το «σεντούκι» της ΔΕΗ με μετοχές
Στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ιδίων μετοχών προχωρεί η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στην τελευταία ενημέρωση προς τους αναλυτές. Η εταιρεία έχει μια τεράστια «δεξαμενή» ιδίων μετοχών που ανέρχεται σε 26,7 εκατ. μετοχές και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% του μετοχικού κεφαλαίου.
-- Χθες έγιναν δύο κινήσεις για την αξιοποίηση αυτών των μετοχών: Η πρώτη ήταν η πρωτοβουλία της διοίκησης να προχωρήσει στην ακύρωση 12.730.000 μετοχών της ΔΕΗ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,33% του μετοχικού κεφαλαίου με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται σε γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για αυτό το σκοπό. Με την ακύρωση αυτών των μετοχών ενισχύεται η απόδοση για τους μετόχους της ΔΕΗ οι οποίοι θα μοιραστούν μεγαλύτερο μέρισμα αλλά θα ενισχύσουν και τη θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Παράλληλα, η εταιρεία βελτιώνει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, τα κέρδη ανά μετοχή αλλά και το P/E.
-- Η δεύτερη πρωτοβουλία αξιοποίησης των ιδίων μετοχών είναι η μετατροπή των μετοχών σε... νόμισμα για το deal εξαγοράς από τη ΔΕΗ αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και την ενίσχυση της θέσης της σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ για την εξαγορά θα πληρώσει μετρητά 106 εκατ. ευρώ και άλλα 70 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους πωλητές μέσω ιδίων μετοχών της επιχείρησης. Ειδικότερα, οι πωλητές θα λάβουν περί τα 5,73 εκατ. ίδιες μετοχές της επιχείρησης. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Αύγουστο «τρέχει» και νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της επιχείρησης έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου που λήγει τον Αύγουστο του 2026 με ανώτατη τιμή αγοράς τα 29 ευρώ.
Η νέα τηλεφωνική απάτη
Εμπλουτίζουν συνεχώς την γκάμα των απατηλών μεθόδων τους τα κυκλώματα που προσπαθούν να κλέβουν προσωπικά στοιχεία για να τα χρησιμοποιούν σε τραπεζικές συναλλαγές. Εσχάτως φαίνεται ότι κάποιοι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα που έχει δημιουργήσει η υποχρεωτική σύνδεση επιχειρήσεων στο σύστημα πληρωμών IRIS, ώστε να «πιάσουν στον ύπνο» επιχειρηματίες και να τους αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία. Συνηθίζουν να καλούν τα υποψήφια θύματα λέγοντας ότι δήθεν είναι συνεργάτες του λογιστή της επιχείρησης και χρειάζονται στοιχεία για να ολοκληρώσουν τη σύνδεση στο IRIS. Αν κάποιος δεν πονηρευτεί και δεν προσπαθήσει να τσεκάρει ποιος πραγματικά τον καλεί και αν όντως είναι συνεργάτης του λογιστή, μπορεί να δώσει στοιχεία που θα χρησιμεύσουν στους επιτήδειους για να κάνουν πληρωμές μέσω του IRIS από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Η βιομηχανία χάρτου
Την ολοένα αυξανόμενη συνεισφορά του κλάδου παραγωγής προϊόντων χάρτου στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του σε χθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας. Επεσήμανε την αύξηση του τζίρου του συγκεκριμένου κλάδου σε 2,1 δισ ευρώ το 2023, από 1,5 δισ ευρώ το 2019, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αύξηση των εξαγωγών του κατά 9,4% αλλά και την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο κατά 7% στο ίδιο διάστημα Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στην διάθεση των Βιομηχάνων Χάρτου για την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, όπως η διαθεσιμότητα χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, που μας φέρνουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
-- Η βομηχανία χάρτου στην χώρα μας γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο των περιορισμών της πανδημίας, οπότε εκτοξεύτηκε η ζήτηση για χάρτινες συσκευασίες, ενώ επιδεικνύει υψηλή εξωστρέφεια κι ανθεκτικότητα. Αγκάθι παραμένει ωστόσο το ενεργειακό κόστος, το οποίο αν και έχει εκλογικευτεί το τελευταίο έτος, παραμένει μακριά από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Οι εξαγωγές του κλάδου άγγιξαν τα 800 εκατ ευρώ το 2023, ενισχυμένες κατά 9,4% σε σχέση με το 2022, ενώ η συμβολή του στο εγχώριο ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 1,74 δισ ευρώ την χρονιά που πέρασε και η συνεισφορά του στα δημόσια έσοδα άγγιξε τα 509 εκατ ευρώ. Παρά ταύτα, η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την ανάγκη αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού συνιστούν τις βασικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος ο κλάδος.
Ο μάγος... Χατζηδάκης
Με ένα χαμόγελο αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην προτροπή της συντονίστριας της εκδήλωσης της Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας, ότι θα ήταν καλό να ανακοινώσει ένα μέτρο για την ανακούφιση των εταιρειών του κλάδου από το ενεργειακό κόστος. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε σκωπτικά ότι, αν ανακοίνωνε ένα μέτρο σε κάθε εκδήλωση που μιλούσε τότε θα είχαμε... τινάξει την μπάνκα στον αέρα εδώ και πολύ καιρό. Πραγματικά. Και μάγος να ήταν ο κ. Χατζηδάκης πάλι δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη τις ελληνικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου για μια ακόμα κρατική ενίσχυση.
-- Όπως και αν το δει κανείς πάντως, για τη βιομηχανία το ενεργειακό κόστος είναι ένα πρόβλημα που μπορεί ακόμη και να τις οδηγήσει και στο λουκέτο, όπως είδαμε σχετικά πρόσφατα να συμβαίνει στην υαλουργία Γιούλα. Η βιομηχανία χάρτου, όπως φαίνεται στα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ, στηρίζεται στο ρεύμα για το 51% των ενεργειακών της αναγκών και η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 76% την περίοδο 2021 - 2023. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, μέσω της ΕΒΙΚΕΝ, μπορεί να μη ζητούν επιδοτήσεις, αλλά λένε εδώ και πολύ καιρό στην κυβέρνηση -και πιο πρόσφατα το μετέφεραν και στην Κομισιόν- ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για να μην αυξάνεται υπέρογκα και το κόστος για τη βιομηχανία. Άρα, δεν χρειάζονται πολλά μαγικά, μάλλον χρειάζεται σοβαρή δουλειά για να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς.
Η ξεχασμένη μνημονιακή υποχρέωση
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας ήταν πολλές και ως επί το πλείστον εφαρμόστηκαν. Μία σίγουρα έχει ξεχαστεί, όπως υπενθυμίζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα στα πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν στις θυελλώδεις ολονύχτιες συνεδριάσεις του κοινοβουλίου υπήρχε και μια υποχρέωση να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας και να μειωθεί το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ στο 50%. Ωστόσο, εννέα χρόνια μετά τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου η ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό που ξεπερνάει το 70% στο οικιακούς χρήστες, υπογραμμίζουν οι πάροχοι με νόημα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ κινείται ανοδικά τους τελευταίους μήνες χάρη στην τιμολογιακή πολιτική της, με την οποία απορροφώνται σε μεγάλο ποσοστό οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος.
-- Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σχολίασε το ζήτημα. «Το υπό διαβούλευση νέο ΕΣΕΚ δεν προβλέπει κανένα απολύτως μέτρο πολιτικής για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά, η οποία δεν πληροί σε καμία περίπτωση τα αντικειμενικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ως μια "ανταγωνιστική αγορά"», εξηγεί. Στη συνέχεια αναφέρεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022 για την Ελλάδα που διευκρινίζει ότι «στη λιανική αγορά, το μερίδιο αγοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι κοντά στο 65%, το οποίο είναι σημαντικά πάνω από τον στόχο του 50% που ορίζει η εθνική νομοθεσία».
Ρύθμιση στη Βουλή για τη διασύνδεση με Κύπρο
Ίσως και σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, εξίσου (50%-50%), μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το Great Sea Interconnector. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη προστέθηκε στη διακρατική συμφωνία έπειτα από ελληνική πρόταση ώστε να ξεκλειδώσει το έργο ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική υποχώρηση της Ελλάδας, δεδομένουν ότι η ανάκτηση του κόστους του έργου επιμερίζεται κατά 37% στους Έλληνες καταναλωτές και κατά 63% στους Κύπριους (που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι από το έργο). Σε περίπτωση ωστόσο που προκύψει το απευκταίο σενάριο και το έργο μπλοκάρει για λόγους ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα του φορέα υλοποίησης (ΑΔΜΗΕ) ο τελευταίος δύναται να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες, ισόποσα, 50%-50% μεταξύ των καταναλωτών των δύο χωρών.
Έτσι, μετά από καθυστερήσεις μηνών διευθετούνται οι προβλέψεις του Πλαισίου Κατανόησης που υπέγραψαν Αθήνα και Λευκωσία την προηγούμενη εβδομάδα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ακούγεται ότι ενδιαφέρον έδειξε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Καθώς ξεπερνιούνται τα εμπόδια, ανοίγει και ο δρόμος για να δώσει ο ΑΔΜΗΕ το Full Notice to Proceed στη γαλλική Nexans, για την έναρξη κατασκευής του καλωδίου.
Η Βίκος και το brain gain
Παράδειγμα προς μίμηση για την ανθρωποκεντρική πολιτική της είναι η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος), καθώς έχει βάλει στοίχημα να «επενδύσει» στους ανθρώπους της, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει μόνο το brain drain αλλά και το brain gain. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα ανέφερε χθες ο Ρηγ. Σεπετάς, Project & Strategy Director της Βίκος. Η εταιρεία προσλαμβάνει και εκπαιδεύει σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενους όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων αλλά από όλη την Ελλάδα, ακόμα και από το εξωτερικό. Η Βίκος φέρνει πίσω στη χώρα εργαζόμενους που είχαν φύγει για οικονομικούς λόγους, προκειμένου να δουλέψουν και να ζήσουν με τις οικογένειές τους στην Ήπειρο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και καινοτομίας για όλους.
Το Πεκίνο… μοιράζει μετρητά
Έχει αρχίζει να χάνει όλο και περισσότερο τη λάμψη του το μοντέλο... κομμουνιστικού καπιταλισμού της Κίνας και το Πεκίνο ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να στηρίξει την οικονομία. Μερικοί εξ αυτών πιθανώς να είναι και αρκετά ευφάνταστοι. Μετά τη μείωση επιτοκίων, τον περιορισμό των υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες, τη στήριξη στεγαστικών δανείων αλλά και την παροχή ρευστότητας στη χρηματαγορά, σειρά έχουν... τα μετρητά. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα δώσει επιδόματα στους πολίτες που απειλούνται από ακραία φτώχεια, με τα κεφάλαια να προέρχονται από το υπ. Οικονομικών και το υπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών. Αν και δεν δημοσιοποιήθηκε το ακριβές ποσό των επιδομάτων, τα χρήματα πρέπει να δοθούν από τις τοπικές αρχές στοχευμένα και αυτό να γίνει πριν από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή την ημέρα όπου εορτάζεται η δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στόχος, όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, να δοθεί μια απτή απόδειξη ότι το κομμουνιστικό κόμμα και η κυβέρνηση νοιάζεται για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη…
-- Βέβαια, ένας οικονομολόγος θα έλεγε ότι ο στόχος των μετρητών δεν είναι μόνο πολιτικός -να κατευνάσει το Πεκίνο τους φτωχότερους Κινέζους. Είναι και οικονομικός. Όσα πάρουν ως επίδομα, οι φτωχοί θα τα επιστρέψουν
Ελβετία, η χώρα που παράγει και αξιοποιεί ταλέντα
Στην κορυφή της κατάταξης, για 11η διαδοχική χρονιά, ως η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα ταλέντα αναρριχήθηκε η Ελβετία, βάσει της έρευνας της εταιρείας IMD, μεταξύ 67 κρατών της υφηλίου. Η IMD εξετάζει δεδομένα όπως η επένδυση και η ανάπτυξη εγχώριων ταλέντων, η ελκυστικότητα (ο βαθμός στον οποίο μια χώρα αξιοποιεί τη δεξαμενή ταλέντων του εξωτερικού) και η ετοιμότητα (η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δεξαμενή ταλέντων). Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν Σιγκαπούρη και Λουξεμβούργο. Όσο για την Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση, με την Κύπρο να έχει καλύτερη εικόνα και να κατατάσσεται στην 29η.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.