Με φούρια έχει μπει στον προεκλογικό αγώνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΕΒ) η Ιουλία Τσέτη, παραχωρώντας αμέσως μετά το Πάσχα δύο συνεντεύξεις (Καθημερινή, mononews.gr) σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή, που θυμίζει κανονικό… πολιτικό, μάλλον είναι αναμενόμενη δεδομένης της από καιρό, και με διάφορες ευκαιρίες, προαναγγελίας της υποψηφιότητάς και μάλιστα πολύ πριν ο νυν πρόεδρος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το αν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία. Η κ. Τσέτη δούλευε το project ΣΕΒ εδώ και πολύ καιρό, οργανώνοντας την επικοινωνιακή ομάδα και τους συμβούλους της.
-- Τα βασικά μηνύματα που εκπέμπει είναι αυτό της ανανέωσης, της ανάδειξης της περιφέρειας και των μικρών επιχειρήσεων όλα αυτά αμπαλαρισμένα με έναν αέρα ανατροπής («δεν υπάρχουν Άρχοντες Δαχτυλιδιών στον ΣΕΒ», δήλωσε στην «Κ»). Αυτό η διάθεση ανατροπής δεν εμπόδισε την κ. Τσέτη από το να υπερασπιστεί με... συνδικαλιστικό πάθος τους συναδέλφους της επιχειρηματίες, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπίστωση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι ένα μέρος του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της μεγάλης διεύρυνσης των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων. Η κ. Τσέτη υπογράμμισε ότι διαφωνεί με την ΤτΕ αποδίδοντας στις απανωτές κρίσεις, την κλιματική αλλαγή, τη Θεσσαλία κ.ο.κ. την κατάσταση με τον πληθωρισμό. Βέβαια, όλα αυτά μικρή σχέση έχουν με τα περιθώρια κέρδους τα οποία διαμορφώνονται μετά την επίδραση όλων αυτών των λειτουργικών παραγόντων.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Στην Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για «επίσκεψη εργασίας» όπως την χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 15.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στα μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet, η οποία δημοσιεύτηκε χθες και στην οποία δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία». Συνέντευξη παραχώρησε και ο πρόεδρος της Τουρκίας, που δημοσιεύτηκε χθες στην Καθημερινή στην οποία ουσιαστικά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας. Ξεχώρισε ως χειρότερη στιγμή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την κάλυψη που προσέφερε η Ελλάδα, όπως σημείωσε, σε Τούρκους που είχαν εμπλοκή με το πραξικόπημα ανατροπής του. Εντύπωση προκάλεσε η μη αναφορά στη Μονή της Χώρας, ωστόσο όπως μαθαίνουμε η συνέντευξη είχε δοθεί πριν την ανακοίνωση της απόφασης για τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαμί.
-- Σε ότι αφορά την επίσκεψη, ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά και αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την Αθήνα σ’ αυτή την συγκυρία είναι να μην σημειωθεί κάποια παραφωνία, ειδικά όταν πραγματοποιηθούν οι δηλώσεις, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εντυπώσεις και ένταση.
Οι Έλληνες και η Μεταπολίτευση
Μια κοινωνία σε αρκετά έντονη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση και μάλλον απαισιόδοξη για το μέλλον αποκαλύπτει η έρευνα της Metron Analysis με αφορμή τις εκδηλώσεις του Κύκλου Ιδεών για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το 62% των ερωτηθέντων λένε ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης ήταν η καλύτερη της ελληνικής ιστορίας και το 89% έχουν θετική πεποίθηση για τη δημοκρατία. Υπάρχει, πάντως, και ένα 51% ερωτηθέντων που βλέπουν θετικά τον σοσιαλισμό, ενώ μόνο το 45% απαντούν ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες, δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, ούτε και από το πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης. Η απαισιοδοξία πρυτανεύει, όταν δίνεται απάντηση στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι/δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες από την οικονομική τους κατάσταση. Μόνο 40% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι, ενώ λίγο περισσότεροι, 41%, δηλώνουν πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι και υπάρχει ένα 19% που λένε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε και δυσαρεστημένοι. Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχει σπάσει για τις νεότερες ηλικίες (17 -43) ένας βασικός κρίκος του κοινωνικού συμβολαίου των τελευταίων δεκαετιών, που όριζε ότι κάθε γενιά θα ζούσε καλύτερα από την προηγούμενη -αυτό φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Σε ποσοστά 66% - 69%, οι πολίτες αυτών των δύο γενεών δηλώνουν ότι ζουν χειρότερα από τους γονείς τους.
-- Όσο για τα πρόσωπα και τα κόμματα που θεωρούν οι πολίτες ότι σφράγισαν τη Μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν τα πρωτεία, παρότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ΝΔ πρωταγωνίστησαν στη μετάβαση από τη χούντα στη δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου λαμβάνει 64% θετικών αξιολογήσεων έναντι 63% του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ το 63% δηλώνουν το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη μεταπολίτευση και μόνο 24% λένε το ίδιο για τη Νέα Δημοκρατία.
Τα οφέλη του Τιτάνα από τις ΗΠΑ
Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το γνωμικό αυτό ισχύει για τον Τιτάνα και την πρόθεση της διοίκησης να εισαγάγει τη θυγατρική Titan America στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από το 2018 είχε ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, με τη City τότε να είχε κληθεί να κάνει μια πρώτη αποτίμηση. Το εγχείρημα όμως «πάγωσε» μέχρι ο νέος πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Τιτάνα, Mαρσέλ Κομπούζ να δρομολογήσει εκ νέου τις διαδικασίες. Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ο ίδιος προέρχεται από τη Holcim η οποία πρώτη αποφάσισε να εισαγάγει τη θυγατρική της στις ΗΠΑ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το 2018 οι πολλαπλασιαστές EBITDA για τέτοιες περιπτώσεις εισαγωγής ήταν περίπου 14-15 φορές τα ετήσια EBITDA αλλά στην πορεία έχουν «διορθώσει». Σε κάθε όμως περίπτωση κινούνται πάνω από τους πολλαπλασιαστές της Ευρώπης, που κυμαίνονται μεταξύ 6-7 φορές τα ετήσια EBITDA.
-- Με 300 εκατ. ευρώ ετήσια EBITDA, η θυγατρική Titan America ενδεχομένως θα μπορούσε να πιάσει μια αποτίμηση πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και το 20% περίπου που θα διατεθεί να αποφέρει στη μητρική πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές της θυγατρικής στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα θετικές γιατί οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται εκτός από τις κρατικές δαπάνες για έργα υποδομής έχουν και πολλά ιδιωτικά έργα. Για παράδειγμα η Φλόριντα. Το 1980 είχε πληθυσμό 10 εκατ. ευρώ, όσο και η Ελλάδα και σήμερα έχει 25 εκατομμύρια. Είναι μια πολιτεία που ευνοείται από την εσωτερική μετανάστευση λόγω του κλίματος αλλά και των φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα οι ανάγκες στέγασης να είναι πάντα αυξημένες.
«Κόκκινη κάρτα» σε ανασφάλιστα ΙΧ
Αυτή τη φορά, στον ασφαλιστικό κλάδο επικρατεί αισιοδοξία ότι θα κλείσει επιτέλους η πληγή των ατελών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για ανασφάλιστα οχήματα, τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν ακόμη και σήμερα τα 500.000 και προκαλούν τεράστια προβλήματα όταν εμπλέκονται σε ατυχήματα και πρέπει να επιληφθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο για τις αποζημιώσεις. Το νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση ο Κωστής Χατζηδάκης προβλέπει κάτι απλό: για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των διαφορετικών καταχωρήσεων σε βάσεις δεδομένων, αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να συλλέγει όλα τα στοιχεία, να διενεργεί διασταυρώσεις δύο φορές τον χρόνο και να στέλνει τα πρόστιμα απευθείας στους αμελείς ιδιοκτήτες. Και όχι μόνο αυτό: μετά τον αρχικό έλεγχο, εντός τριών μηνών θα γίνεται επανέλεγχος και αν δεν έχει συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης θα του επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών: αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων.
-- Στην ελληνική δημόσια διοίκηση πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά και να χαλάσει ακόμη και τα πιο καλά σχέδια των υπουργών, αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά φαίνεται ότι κλείνουν όλα τα παράθυρα για τους μπαταξήδες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.