Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της. Ο σχεδιασμός της ΤτΕ προχωρά, αλλά με μικρά βήματα και καθυστερήσεις. Υπαίτια της φτωχής αυτής προόδου φαίνεται ότι είναι η τακτική των απευθείας συνεννοήσεων με φορείς του Δημοσίου για την διάθεση κτηρίων της ΤτΕ. Μήνες επί μηνών σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, αλλά και ανατροπές με πιο χαρακτηριστικό το "stop" που έβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά των δύο ακινήτων της ΤτΕ που βρίσκονται στην Οδό Ακαδημίας και «αγκαλιάζουν» την Εθνική Λυρική Σκηνή. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2022 είχε ανακοινωθεί συμφωνία για την αγορά των δύο ακινήτων έναντι 9,5 εκατ. από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με στόχο να μεταφερθεί στο νέο κτήριο, ενώ το σχέδιο προέβλεπε να εγκατασταθούν και άλλες ανεξάρτητες αρχές αλλά και η ΔΙΜΕΑ. Τελικώς, το σχέδιο ναυάγησε, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Ανάπτυξης δεν ενέκρινε την αγορά του ακινήτου.
-- Οι μακρόσυρτες αυτές συνεννοήσεις με τους φορείς του Δημοσίου και τα φτωχά αποτέλεσμα των προσπαθειών οδήγησαν την ΤτΕ σε αλλαγή πολιτικής, προκρίνοντας για τις από εδώ και πέρα κινήσεις ανοιχτούς διαγωνισμούς και διαφανείς διαδικασίες.
Ο Μαντζούφας, η Sunlight και ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος
Στη Sunlight του Ομίλου Olympia (του Πάνου Γερμανού) συνεχίζει τη σταδιοδρομία του ο Νίκος Μαντζούφας, με τον «βαρύ» τίτλο του Chief Funding and Institutional Affairs Officer για το έργο της κατασκευής του gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου. Αναμενόμενο ήταν να βρει και στον ιδιωτικό τομέα μια καλή θέση ο κ. Μαντζούφας, που είχε άλλωστε πολύ καλό όνομα στην αγορά. Ορισμένοι, όμως, που έχουν ευαισθησία σε… θεσμικές υποθέσεις (Institutional Affairs) αναρωτιούνται αν και πώς μπορεί να εφαρμόζεται στην περίπτωση του κ. Μαντζούφα ο νόμος – σημαία των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, δηλαδή ο νόμος 4622/2019 για το Επιτελικό Κράτος. Διότι ο Νίκος Μαντζούφας μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 είχε τη θέση του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης. Και ο νόμος ορίζει ότι «μετά τη λήξη των καθηκόντων τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οφείλουν για ένα (1) έτος μετά από την αποχώρηση από τη θέση τους για οποιονδήποτε λόγο, να λαμβάνουν άδεια για οποιαδήποτε επαγγελματική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, που σχετίζεται με τη δραστηριότητα του φορέα στον οποίο διορίστηκαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων». Στην προκειμένη περίπτωση, γνωστό είναι ότι η Sunlight έχει λάβει ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 87,5 εκατ. ευρώ και ένα ακόμη, ύψους 37,8 εκατ. ευρώ (συνολικά, 125,3 εκατ.). Νομικοί δεν είμαστε, ούτε βεβαίως γνωρίζουμε αν ο κ. Μαντζούφας έχει πάρει την άδεια που αναφέρεται στον νόμο για να αρχίσει τη συνεργασία του με τη Sunlight. Εκ των πραγμάτων, όμως, τίθενται ορισμένα ερωτήματα που καλό είναι να απαντηθούν.
Ισχυρή ανάπτυξη και το 2024 για τη Mytilineos
Μετά την εντυπωσιακή πορεία των μεγεθών της Mytilineos δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν κάποιες αμφιβολίες για το πόσο ψηλότερα μπορούν να φτάσουν τα μεγέθη του ομίλου. Σε όλους αυτούς έδωσε έμμεσα την απάντηση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κατά την οποία ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου σήμερα η Mytilineos παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4%. Και το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ανάπτυξη αυτή επιτυγχάνεται κυρίως στο εξωτερικό, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «ήδη το 70% των πωλήσεών μας κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές».
Τα σενάρια για νέο ΑΓΕΕΘΑ
Σε ρυθμούς κρίσεων κινούνται τα πάντα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς φτάνει η ημέρα της …κρίσεως αρχικά για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που έχει ολοκληρώσει την θητεία του, αλλά και για τους άλλους αρχηγούς των γενικών επιτελείων που θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή θα αποστρατευθούν. Τα σενάρια είναι πολλά με επικρατέστερα δύο. Το πρώτο θέλει τη θέση του ΑΓΕΕΘΑ να καταλαμβάνει ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Τη θέση του Α/ΓΕΑ να αναλαμβάνει ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης νυν Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ). Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και Αρχηγός ΓΕΝ ο σημερινός Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Το δεύτερο σενάριο είναι «ριζικής αλλαγής». Αφορά τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με επικρατέστερους τον νυν επικεφαλής της ΔΕΠ Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη ή τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα. Αρχηγό ΓΕΣ τον Αντιστράτηγο Δημήτρη Κωστίδη και Αρχηγό ΓΕΑ τον Αντιπτέραρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη. Και οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χούπης και Κατάρας έχουν το κοινό σημείο ότι διετέλεσαν άκρως επιτυχημένοι Διοικητές ο μεν την Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο δε της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων την ίδια χρονική περίοδο. Άνθρωποι που έφεραν μία νέα πνοή στις δύο ανώτατες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Όσον αφορά τον χρόνο των κρίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.
Τα δικαστήρια και η Folli Follie
Στις 23 Ιανουαρίου κρίνεται η τύχη της Folli Follie, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης σε ό,τι αφορά το σκέλος της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του άλλοτε κραταιού ομίλου, συνολικής αξίας περί τα 31 εκατ ευρώ. Ωστόσο, παραμένει ασαφές το πώς θα επηρεάσει η απεργία των δικηγόρων -η οποία μέχρι στιγμής έχει παραταθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2024- τη ροή της εκδίκασης. Κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται μία νέα αναβολή της δίκης, δεδομένου ότι πιθανολογείται ότι η εκδίκαση των υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα θα συνεχιστεί από εκεί που διεκόπη, στην έναρξη της απεργίας. Σε ό,τι αφορά τη δίκη που είναι προγραμματισμένη για σήμερα (10/1), άγνωστο παρέμενε μέχρι χθες το κατά πόσο θα δινόταν άδεια κατ’ εξαίρεση στους δικηγόρους των δύο πλευρών να παραστούν και το πιθανότερο σενάριο είναι η εκ νέου αναβολή. Η συγκεκριμένη δίκη, ωστόσο, αφορά την διαχείριση της οικογένειας Κουτσολιούτσου μέχρι το 2018 και δεν έχει ευθεία επιρροή στο μέλλον του ομίλου στην παρούσα φάση.
Αφορολόγητοι εφοπλιστές
Ακόμη και στις κοινοτικές οδηγίες, τα «ψιλά γράμματα» έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους. Στην Οδηγία 2022/2523 για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στα εισοδήματα των πολυεθνικών, που σύντομα θα ενσωματωθεί και στο δίκαιο της Ελλάδας (το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο), ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο 17. Δεν έχει αξία να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, αφού και μόνο από τον τίτλο του άρθρου μπορεί κανείς να καταλάβει περί τίνος πρόκειται: «Εξαίρεση του διεθνούς ναυτιλιακού εισοδήματος». Ναι, ακόμη και σε φορολογικές πρωτοβουλίες παγκόσμιας εμβέλειας (εν προκειμένω, η πρωτοβουλία άρχισε από τον ΟΟΣΑ και ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση), με κάποιο τρόπο οι εφοπλιστές καταφέρνουν να βάλουν έναν κρίσιμο «αστερίσκο» για να εξασφαλίζουν εξαίρεση. Δεν είναι βέβαια κάτι απροσδόκητο: Από την εποχή του Ωνάση οι Έλληνες εφοπλιστές παραδίδουν μαθήματα φοροαποφυγής.
Το τίμημα για την Άνεμος
Αύριο θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ για να δοθεί η έγκριση μεταβίβασης του υπολοίπου 25% της Άνεμος στη Motor Oil. Το τίμημα για το 25% έχει καθοριστεί στα 123,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση της KPMG η εύλογη αγοραία αξία του 25% της Άνεμος εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 119 εκατ. ευρώ και 132,7 εκατ. ευρώ με κεντρική τιμή (midpoint) τα 125,7 εκατ. ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.