Το περίεργο δεν είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ σκορπά τώρα στους πέντε ανέμους. Το περίεργο ήταν πως μια χούφτα ιδεοληπτικών αριστερών, πλήρως αποκομμένων από την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα και χωρίς αντίληψη των οικονομικών καταστάσεων και ισορροπιών κατάφεραν να παραμυθιάσουν τόσους πολλούς με ένα σωρό ανοησίες: δεν χρωστάμε αλλά μας χρωστάνε, ότι θα διαγράψουν το χρέος, ότι θα κάνουν Σεισάχθεια, ότι θα βαράνε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν, ότι θα διαγράψουν τα μνημόνια με ένα νόμο, ότι δεν τους συμφέρει να χρεοκοπήσουμε και άλλα ωραία. Και πως τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στάθηκαν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την παλαβομάρα.
-- Πολλά έχουν ειπωθεί για το τι κόστισαν στη χώρα η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και τα χρόνια διακυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστεράς, με κάποιους αναλυτές να μιλούν για συνολική επίπτωση 200 δισ. ευρώ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να απαξιώσουν τις εκτιμήσεις αυτές και υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της διαπραγμάτευσης ήταν μικρές. Ωστόσο ένα διάγραμμα που δημοσιεύτηκε χθες στο BD αποτυπώνει ανάγλυφα το κόστος για τη χώρα και το τεράστιο πισωγύρισμα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την εξέλιξη του ELA, της έκτακτης διαδικασίας ρευστότητας προς τις τράπεζες, που προσομοιάζει με τη μηχανική υποστήριξη ασθενούς. Η εξέλιξη του ELA στην περίοδο 2010 – 2019 αποτυπώνει ανάγλυφα το δράμα της ελληνικής κρίσης και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Πηγή: "Greece: Emergency Liquidity Assistance", Corey N. Runkel, Yale School of Management
Το νέο Δ.Σ. της Intrakat και οι επόμενες κινήσεις με Άκτωρ
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΑΚΤΩΡ μετά την εξαγορά από την Intrakat. To ΔΣ είναι επταμελές και τα περισσότερα μέλη του (πέντε) προέρχονται, όπως ήταν αναμενόμενο, από την Ιntrakat. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ θα είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου (αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat), αντιπρόεδρος ο Λουκάς Καραλής (επικεφαλής στρατηγικής και επενδυτικών σχέσεων της Ιntrakat) και μέλη ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος (CFO της Intrakat), ο Παναγιώτης Αντιβαλίδης (μέλος ΔΣ Intrakat), η Αντιγόνη Γιόκαρη (μέλος ΔΣ Ιntrakat), o Αντώνης Διαματάρης, εκδότης της εφημερίδας της ομογένειας στις ΗΠΑ «Εθνικός Κήρυκας» και για μόλις πέντε μήνες υφυπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 και ο Λουκάς Παπάζογλου που έχει διατελέσει στο παρελθόν γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, πρόεδρος του ΔΑΑ, CEO της Apivita κ.α.
-- Με την Άκτωρ, σχέση από το παρελθόν έχει ο κ. Εξάρχου που διατέλεσε CEO την περίοδο 2018-2021 και η κυρία Αντιγόνη Γιόκαρη που υπηρέτησε από πολλές θέσεις τον κατασκευαστικό όμιλο. Βασικό μέλημα της νέας διοίκησης θα είναι η όσο δυνατόν ταχύτερη ανάκαμψη των μεγεθών της ΑΚΤΩΡ. Μόνο όταν εξυγιανθεί η ΑΚΤΩΡ θα εξεταστούν τα σενάρια συγχώνευσης με την Intrakat. Προς το παρόν θα λειτουργούν ως μητρική και θυγατρική. Μια συνένωση θα είχε νόημα όταν και οι δύο εταιρείες θα ήταν οικονομικά εύρωστες. Αλλιώς, λόγω του μεγέθους της ΑΚΤΩΡ, θα υπήρχε ο κίνδυνος να «παρασυρθεί» και η Intrakat που βρίσκεται πλέον σε φάση ισοσκελισμένων ισολογισμών.
Τα 19 «όχι» στον Σπ. Θεοδωρόπουλο
Μια αρχή του μάνατζμεντ που γνωρίζουν καλά οι Αμερικανοί λέει ότι συχνά μια επιτυχία αρχίζει από μια αποτυχία. Τέτοια ιστορία αποτυχίας, που μετατράπηκε σε επιτυχία, ήταν και τα κρουασάν Chipita, που σήμερα αποτελούν προϊόν με παγκόσμια αναγνώριση. Όπως λέει, όμως, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε συνέντευξη στην Οικονομική Επιθεώρηση, όταν έκανε τις πρώτες του προσπάθειες για να βγει στην αγορά το νέο προϊόν και αναζήτησε συνεργασίες με μεγάλες βιομηχανίες, έφαγε… πόρτα 19 φορές. «Την είχα διαμορφώσει την ιδέα και πήγα και έκανα 19 παρουσιάσεις, γιατί δεν είχα λεφτά να το κάνω, και με πέταγαν όλοι έξω. Έπαιρνα κάτι κρουασάν από την Πατησίων, έβαζα σοκολάτα μέσα και πήγαινα και έλεγα: “Κάπως έτσι θα ’ναι το προϊόν”. Μου έλεγαν όλοι: “Καλά, πώς σου ήρθε αγόρι μου, μακράς διάρκειας κρουασάν; Πώς σου ήρθε αυτό;”. Πήγα σε όλους τους μεγάλους της εποχής, Κυριάκο Φιλίππου, Δασκαλόπουλο πατέρα, Γιώτη, Παπαδοπούλου, στον Μιτζάλη της Tasty Foods. Άρνηση!».
-- Η συνέχεια είναι γνωστή, το κρουασάν έγινε προϊόν παγκόσμιας εμβέλειας, μια επιτυχία μοναδική στα χρονικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Και όσοι είχαν απορρίψει την ιδέα μάλλον κατέληξαν να αισθάνονται σαν τους υπεύθυνους της δισκογραφικής εταιρείας Decca που είχε απορρίψει τους Beatles…
Το καρφί του Παντελιάδη
Σε μία τοποθέτηση του για τη διαφάνεια, στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn, ο πρόεδρος του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης παρουσίασε μία λίστα από πράξεις και κινήσεις που ο όμιλος κάνει προς την κατεύθυνση αυτή. «Δημοσιεύουμε τις οικονομικές μας καταστάσεις μέσα στον Ιούνιο, μερικούς μήνες πριν τη νόμιμη προθεσμία», είναι η κίνηση που επέλεξε να βάλει στην κορυφή της λίστας διαφάνειας ο κ. Παντελιάδης. Αν και ο ίδιος δεν αφήνει κάποια αιχμή, μερικοί μπορεί να εκλάβουν την κίνηση αυτή ως καρφί με πολλούς αποδέκτες. Μπορεί να είναι συνάδελφοι του στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, που έχουμε φτάσει δύο εβδομάδες πριν από την λήξη της περιόδου δημοσίευσης μεγεθών του 2022 και ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιήσει ισολογισμό, κρατώντας στο σκοτάδι την αγορά. Μπορεί και το ίδιο το κράτος, που παρόλο ότι η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα σχεδόν τα πάντα να γίνονται online έχει αυξήσει το περιθώριο δημοσίευσης μεγεθών από τις 20 Ιουνίου που ήταν παλιά στα τέλη Νοεμβρίου. Μπορεί ακόμη το καρφί να πηγαίνει και προς τους προμηθευτές, που στο παρελθόν είχαν «καεί» από τη Μαρινόπουλος η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμούς για χρόνια, όταν είχε εισέλθει στο καθοδικό της σπιράλ.
Η «μαρίδα» των crypto
Όσοι θυμούνται την εποχή 1998 – 2000 στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα θυμούνται ότι τα μεγάλα πορτοφόλια ήταν οι κερδισμένοι, έναντι της λεγόμενης «μαρίδας», των μικροεπενδυτών που κατέληξαν να χάσουν ακόμη και σπίτια. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που παραθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα: «Ακριβώς λίγο πριν την κλιμάκωση της απώλειας της αξίας του UST/Luna και της κατάρρευσης της FTX υπήρξε σημαντική αύξηση των συναλλαγών μεταξύ των δύο κατηγοριών επενδυτών, με μεγάλους και έμπειρους επενδυτές να πωλούν και ιδιώτες μικροεπενδυτές να αγοράζουν. Τα στοιχεία της μελέτης αποκαλύπτουν ότι οι ιδιοκτήτες πορτοφολιών με σημαντικά ποσά κρυπτοστοιχείων, κατάφεραν να μειώσουν εγκαίρως την έκθεσή τους σε δημοφιλή κρυπτοστοιχεία. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτές κατάφεραν να επωφεληθούν εις βάρος των μικρότερων». Κοινώς, η μαρίδα έμεινε με τον μουτζούρη, όπως θα λέγαμε το ’99.
Η ΦΑΓΕ υποκλίνεται στο private label
Για πρώτη φορά στα χρονικά η ΦΑΓΕ, η οποία πριν από μερικές δεκαετίες σχεδόν μονοπωλούσε την αγορά γιαουρτιού, βρέθηκε στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά το μερίδιο της σε όγκους. Σύμφωνα με στοιχεία μετρήσεων, τα γιαούρτια private label πλέον είναι ο νέος βασιλιάς καθώς εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 5% σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας τους το μερίδιο τους από 18% σε 23%. Αντίθετα η ΦΑΓΕ έχασε περίπου 2% και έπεσε για πρώτη φορά κάτω το κάστρο του 20% με το ποσοστό της να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 19%. Στα επίπεδα του 20% κινείται και σε ότι αφορά τα μερίδια σε αξία καθώς η ΦΑΓΕ έχει πάψει να είναι το ακριβότερο γιαούρτι στην ελληνική αγορά μιας και έχει μπει στο παιχνίδι των προσφορών και των εκπτώσεων τα τελευταία χρόνια.
Η χρέωση συναλλαγών στο payzy pro
Λύθηκε η απορία της στήλης και των επιχειρηματιών που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφαρμογή του ΟΤΕ payzy pro για το ύψος των προμηθειών ανά συναλλαγή που δεν αναφερόταν στην αρχική ανακοίνωση του ομίλου. Τελικά, η προμήθεια στις συναλλαγές μετά τους πρώτους έξι μήνες, όπου και θα είναι μηδενική, θα είναι 0,4% ανά συναλλαγή. Δηλαδή, αρκετά χαμηλότερα από το 1% που αναμένεται ότι θα ανέρχεται η προμήθεια στο IRIS για επαγγελματίες από το 2024.
Νέος σχεδιασμός για την εγγυοδοσία πλαστικών συσκευασιών
Επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τα συστήματα εγγυοδοσίας ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών. Το πρόγραμμα που πηγαίνει από παράταση σε παράταση μεταφέρεται για το 2024 και… βλέπουμε, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς πλαστικών, ενώ αναμένεται να έρθει με αρκετές αλλαγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ΥΠΕΝ δείχνει πως θέλει να ασχοληθεί με το ζήτημα, και εξετάζει τρόπους για την εφαρμογή του. Όσον αναφορά τις πλαστικές συσκευασίες, στην αρχή θα ξεκινήσει με τις PET συσκευασίες νερού, ενώ εξετάζεται να υπάρχει άλλου είδους ανταμοιβή για τους καταναλωτές, αντί για χρήματα που θα λάμβαναν. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι καταναλωτές θα επιβαρύνονταν με ένα ποσό της τάξης των 0,10 ευρώ για τις συσκευασίες 0,5 lt και 0,20 ευρώ για τις συσκευασίες 1,5 lt, και θα λάμβαναν πίσω αυτό το ποσό με την επιστροφή της συσκευασίας στα σημεία ανακύκλωσης.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.