Με παρέμβασή του το Δημόσιο που είναι και ο βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ ζήτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, την αναβολή της συζήτησης των θεμάτων 4 και 5 της ημερήσιας διάταξης για εκλογή 9 μελών του ΔΣ από τον μέτοχο πλειοψηφίας και τον ορισμό ανεξάρτητων μελών. Η συζήτηση των δύο θεμάτων θα επαναληφθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η θητεία του υφιστάμενου ΔΣ λήγει τις επόμενες ημέρες και ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης έκανε έναν πρώτο απολογισμό της διοίκησης. Όπως τόνισε, η εταιρεία ανανέωσε το αποκλειστικό δικαίωμα για υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αττική για 20 χρόνια, έκλεισε εκκρεμότητες 300 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο, διατηρεί ταμείο 320 εκατ. ευρώ και προχωρεί σε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και τον μετασχηματισμό της επιχείρησης.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 2,13 εκατ. ευρώ) γα τη χρήση του 2022. Την περασμένη χρήση τα κέρδη της εταιρείας πιέστηκαν λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους (από 22,9 εκατ. σε 45 εκατ. ευρώ) και της μείωσης της κατανάλωσης κατά 4,8%.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ από 30,7 εκατ. ευρώ το 2021. Ουσιαστικά, όπως υποστήριξε ο κ. Σαχίνης, «η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε όλο το κόστος της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης προς όφελος των πελατών και δεν προχώρησε σε ανατιμήσεις, διατηρώντας τα τιμολόγια του νερού αμετάβλητα για 13 στη σειρά έτη». Όπως επισήμανε, «η ΕΥΔΑΠ έχει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο νερού στον κόσμο». Το δικαίωμα επί του μερίσματος θα αποκοπεί στις 13 Σεπτεμβρίου και η πληρωμή θα αρχίσει από τις 20 Σεπτεμβρίου.
Το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα 10 χρόνια χρόνια προβλέπει μεγάλες επενδύσεις στους εξής τομείς: Ποσό περίπου 900 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για επενδύσεις σε έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, το 90% των οποίων χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.
Ποσό 400 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για το μετασχηματισμό της εταιρείας (αλλαγή συμβατικών μετρητών με «έξυπνους», ψηφιοποίηση δεδομένων, μεγαλύτερη συμμετοχή δικών της ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος με ιδιοκατανάλωση στο σταθμό της Ψυττάλειας), ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ για τη μείωση των διαρροών και για νέα έργα αποχέτευσης.
Στη συνέλευση δεν έγινε κάποια αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική για το 2024. Η εταιρεία αναμένει από τη νέα ρυθμιστική αρχή Ρ.Α.Α.Ε.Υ να προσδιορίσει το επιτρεπόμενο έσοδο (WACC) για τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ της νέας χρονιάς.