Aπογοήτευσαν τα κέρδη που ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ για το 2022, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την αγορά με τη μετοχή να κλείνει με απώλειες 5,88% και σχετικά υψηλό όγκο 99.555 τεμαχίων.
Τα κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας παρουσίασαν μείωση κατά 84% και διαμορφώθηκαν σε 5 εκατ. ευρώ από 30,7 εκατ. ευρώ το 2021, με το περιθώριο καθαρού κέρδους από 8,5% να εξανεμίζεται στο 1,5%.
Αν δεν υπήρχε μάλιστα το κονδύλι των περίπου 9 εκατ. ευρώ από τόκους πελατών -είναι οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται στους λογαριασμούς σε καθυστέρηση, με αλμυρό επιτόκιο πάνω από 8,5%- η εταιρεία θα εμφάνιζε ζημιές. Το μέρισμα που θα μοιραστεί είναι 0,02 ευρώ ή 2,1 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση αποδίδει την πτώση των κερδών στη μείωση της κατανάλωσης και στο διπλασιασμό σχεδόν του ενεργειακού κόστους το 2022.
Ειδικότερα, η κατανάλωση νερού, σύμφωνα με τη διοίκηση, μειώθηκε κατά 4,8% πέρυσι για τρεις λόγους: Το 2021 η κατανάλωση λόγω Covid ήταν αυξημένη, ενώ η πληθωριστική κρίση οδήγησε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση του νερού. Επίσης, πέρυσι κατεγράφησαν και χαμηλές κατά μέσο όρο θερμοκρασίες.
Όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος, η εταιρεία πλήρωσε για ρεύμα 45,5 εκατ. ευρώ από 22,9 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 98%). Παράλληλα, διεγράφησαν και 8,7 εκατ. ως απομείωση απαιτήσεων που είναι δύσκολο να εισπραχθούν.
Ουσιαστικά, όπως υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης, «η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε όλο το κόστος της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης προς όφελος των πελατών και δεν προχώρησε σε ανατιμήσεις, διατηρώντας τα τιμολόγια του νερού αμετάβλητα για 13 στη σειρά έτη».
Επίσης, ούτε μέσα στο 2023 θα υπάρξουν ανατιμήσεις αφού τώρα συστάθηκε με νόμο η νέα ρυθμιστική αρχή που είναι μετεξέλιξη της ΡΑΕ, στην οποία ανατέθηκε η εποπτεία επί της παροχής των υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) θα ελέγχει μεταξύ άλλων το κόστος και την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος. Η νέα διευρυμένη ρυθμιστική αρχή έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και αναμένεται να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2023.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, με τη νέα αρχή επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδάτινης πολιτικής, ενώ μέσα από νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ του 2017 θα εξειδικευτεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Από την ΕΥΔΑΠ αναμένουν αν από την 1/1/2024 η Ρ.Α.Α.Ε.Υ δώσει το πράσινο φως για ανατιμήσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Σαχίνης, παραμένει αδιευκρίνιστο το Επιτρεπόμενο Εσοδο ή αλλιώς το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) που θα δώσει ο ρυθμιστής για την ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που ακολουθεί έως σήμερα η ΡΑΕ, καθορίζοντας το WACC των δικτύων ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ).
Τα νέα τιμολόγια και το «μαξιλάρι» των 157 εκατ. ευρώ
Όπως αναφέρει η εταιρεία: «Με τα νέα τιμολόγια για τα οποία θα γίνει προσπάθεια να ισχύσουν από 1/1/2024 με τη σύμφωνη γνώμη και αξιολόγηση των Γενικών Σχεδίων Υπηρεσιών Ύδατος από τη ΡΑΑΕΥ, αναμένεται ότι η εταιρεία θα ανακτήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ352462, ΦΕΚ 5830/14.12.2021, 157 εκατ. ευρώ που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013-2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπο-ανακτώμενο ποσό».
Έως τότε, η διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη εξίσωση: Χωρίς ανατιμήσεις για το 2023 θα πρέπει να βελτιώσει την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων και ταυτόχρονα να υλοποιήσει αυξημένες επενδύσεις κατά 50% σε σχέση με το 2022.
«Σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή είναι η πτώση του ενεργειακού κόστους από την αρχή του έτους, αλλά και οι προσπάθειες μετασχηματισμού της εταιρείας.
Για φέτος έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 46 εκατ. ευρώ έναντι 31 εκατ. ευρώ το 2021. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε ποσοστό 52% για έργα αποχέτευσης της ανατολικής Αττικής, το 28% για έργα ύδρευσης και το 15% για έργα αποχέτευσης. Σχεδόν το 50% των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Γενικότερα το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ τα επόμενα χρόνια προβλέπει μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 1,65 δισ. ευρώ. Ποσό 800 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, το 90% των οποίων χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Στην Ανατολική Αττική έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης με στόχο να κατασκευαστούν συνολικά 1.400 χιλιόμετρα αγωγών σε Μαραθώνα, Παλλήνη, Πικέρμι κ.α.
Ποσό 400 εκατ. ευρώ για το μετασχηματισμό της εταιρείας (αλλαγή συμβατικών μετρητών με «έξυπνους», ψηφιοποίηση δεδομένων, μεγαλύτερη συμμετοχή δικών της ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος με ιδιοκατανάλωση στο σταθμό της Ψυττάλειας).
Ποσό 200 εκατ. ευρώ για τη μείωση των διαρροών και ποσό 250 εκατ. ευρώ για νέες δραστηριότητες.