ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Προέλαση των ξένων στις ασφάλειες, έρχονται και άλλες εξαγορές

Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η χαμηλή σχέση ΑΕΠ/ασφαλίστρων καθιστούν την Ελλάδα Eλ Ντοράντο για τους ξένους ομίλους. Πώς επήλθε η συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου. Τα μεγέθη του κλάδου και οι πρωταγωνιστές.

Η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου 80% της Υδρόγειος Ασφαλιστική από τον ιταλικό όμιλο της Reale είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα εξαγορών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια στον κλάδο με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου, αφού όλες σχεδόν οι μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς ομίλους. 

Ο κλάδος επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς οι εργασίες του είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ως εκ τούτου είναι εύλογο ο κλάδος να επωφεληθεί από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα περιθώρια ανόδου των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλα, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής. 

Πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικές εταιρείες άντεξαν μέσα στη δεκαετή κρίση και πολλές από αυτές εμφάνιζαν και ικανοποιητική κερδοφορία, υποβοηθούμενη βεβαίως από τα κέρδη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι οι μικρές εταιρείες αδυνατούν να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους στο ύψος που απαιτούν οι εποπτικές αρχές, ενώ η ανάγκη για τη δημιουργία μεγάλων σχημάτων στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται είναι από τις βασικές αρχές των πολυεθνικών ομίλων.

Ο ρόλος των ξένων εταιρειών μέσα στην κρίση και οι ανακατατάξεις

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η συγκέντρωση του κλάδου στα χέρια των ξένων, δεν ήταν κατ’ ανάγκη αρνητική, αφού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μητρικοί όμιλοι του εξωτερικού κάλυψαν αυξήσεις κεφαλαίου και ο κλάδος δεν είχε «ατυχήματα» από λουκέτα και εξαπατημένους ασφαλισμένους όπως στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, απότοκο του αφελληνισμού των ασφαλιστικών είναι ότι διατηρούν, ακόμη και σήμερα που έχει εκλείψει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, πάνω από το 50% των διαθεσίμων τους, που ανέρχονται συνολικά σε 16 δισ. ευρώ, στο εξωτερικό. 

Οι εξαγορές στον κλάδο άρχισαν το 2001, όταν η Ιnteramerican  άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο της Eureko, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea. Ακολούθησαν οι μεγάλες θυγατρικές των τραπεζών: Η Alpha Aσφαλιστική εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ, η Aγροτική Ασφαλιστική από την Ergo, η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP.

Τα τελευταία τρία χρόνια ακολούθησαν οι παρακάτω εξαγορές: Η Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστική έναντι 165 εκατ. ευρώ, το CVC την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 330 εκατ. ευρώ (συν 120 εκατ. αν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι), το NN Group τις δραστηριότητες της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία, η Allianz την Ευρωπαϊκή Πίστη και τώρα η Reale την Υδρόγειο. Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Ασπίς Πρόνοια, η Commercial Value και η International Life.

Οι επιδόσεις του κλάδου το 2022 και οι πρωταγωνιστές

Την περασμένη χρονιά, τα ασφάλιστρα του κλάδου ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,2% σε σχέση με το 2021. Κατεγράφη μάλιστα ισόποση συμμετοχή του κλάδου ζωής και του κλάδου γενικών ασφαλίσεων με 2,4 δισ. ευρώ ο καθένας.

Οι εργασίες από τα ασφάλιστρα ζωής ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ, από επενδυτικά προγράμματα εισπράχθηκαν 857,8 εκατ. ευρώ και από ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα άλλα 342,9 εκατ. ευρώ.

Στα ασφάλιστρα των γενικών ασφαλίσεων, ο βασικότερος κλάδος της αστικής ευθύνης αυτοκινήτου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,7% στα 740,1 εκατ. ευρώ. Ανοδο 9,9% κατέγραψαν επίσης τα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας, που ανήλθαν σε 369,9 εκατ. ευρώ αν και η άνοδος προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις αυξήσεις που επέβαλαν οι εταιρείες και λιγότερο από την αύξηση του όγκου των συμβολαίων.

Ο κλάδος υγείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δραστηριότητα των γενικών ασφαλίσεων, μετά την ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ τρίτος είναι ο κλάδος πυρός, με ασφάλιστρα 345 εκατ. ευρώ πέρσι

Στις πρώτες θέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με την παραγωγή ασφαλίστρων βρίσκονται η NN Hellas λόγω και της συγχώνευσης με τη Metlife, η Eθνική Ασφαλιστική, η Εurolife, η Generali (μαζί με AXA), η Interamerican, η Allianz (μαζί με την Ευρωπαϊκή Πίστη) και η Εrgo Hellas. Ακολουθούν  η Alpha Life της Alpha Βank, η Ιντερσαλόνικα, η Υδρόγειος Ασσφαλιστική, η Interlife -που είναι και η μοναδική εισηγμένη του κλάδου- η Μινέττα Ασφαλιστική, η Ατλαντική Ενωση κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η Intracom «ποντάρει» στην εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική

Ο Σωκράτης Κόκκαλης στηρίζει πολλά στην είσοδο στον ασφαλιστικό κλάδο. Σημαντικές υπεραξίες από τις συμμετοχές σε Intralot, Intrakat και Optima. Οι πρώτες επενδύσεις της Intracom Ventures σε καζίνο και τουρισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κρυφές υπεραξίες στο ελαιόλαδο και πώς θα κατακτήσει τη διεθνή αγορά

Καραμούζης και Αντωνόπουλος βάζουν κεφάλαια και τεχνογνωσία για «να ξυπνήσουν τον κοιμώμενο γίγαντα». Η Ελλάδα έχει 10% της παγκόσμιας παραγωγής και μικρή εμπορική παρουσία. «Πάμε για τζίρο 50 εκατ. ευρώ», δηλώνει στο BD ο Κ. Αντωνόπουλος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετήσια κέρδη 30 εκατ. περιμένει η Intracom από το deal με Ευρώπη Ασφαλιστική

Νέα εποχή ανοίγει για τον όμιλο με την είσοδο στον ασφαλιστικό κλάδο. Για ελληνικό deal έκαναν λόγο Κόκκαλης και Μακρόπουλος. Γιατί επελέγη η Ευρώπη Ασφαλιστική. Οι συνέργειες με τα ακίνητα της Κλουκίνας και της Intracom Properties.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tην Ευρώπη Ασφαλιστική εξαγοράζει η Ιntracom Holdings

Η εξαγορά θα γίνει μέσω της Intracom Properties και το νέο σχήμα θα εισαχθεί στο ΧΑ μέσω της απορρόφησης από την Κλουκίνας Λαππας. Το τίμημα θα ανέλθει στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ στο σχήμα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου θα εισέλθουν και εφοπλιστικά κεφάλαια.