Σε διαδικασία ενίσχυσης του free float της μετοχής βρίσκεται η διοίκηση της Prodea Investments AEEAΠ, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πέρυσι το καλοκαίρι και η οποία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.
Η Invel, με τη στήριξη μεγάλων θεσμικών όπως Castlelake και Goldman Sachs, είχε αποκτήσει το 98% της εταιρείας (πρώην Πανγαία) από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σταδιακά στο 95% και σήμερα βρίσκεται στο 92,5%. Πωλητές σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τα συνεργαζόμενα με την Invel funds.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea κ. Αρης Καρυτινός κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων, στόχος της διοίκησης είναι η ελεύθερη διασπορά της μετοχής να φτάσει από 7,5% σήμερα στο 15% έως το τέλος του έτους. Το 15% είναι η ελάχιστη διασπορά που πρέπει να έχει μια εισηγμένη.
Εν δυνάμει πωλητές είναι τόσο η Ιnvel, όσο και ο ιδρυτής της Invel Real Estate και πρόεδρος του ΔΣ της Prodea, Xρ. Παπαχριστοφόρου, αλλά και οι θεσμικοί επενδυτές. Όπως εξήγησε ο κ. Καρυτινός, οι εκλογές έχουν φέρει τον σχεδιασμό πίσω, αλλά πρόθεση της διοίκησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το τέλος του έτους.
Δεν διευκρινίστηκε με ποιο τρόπο θα μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό των βασικών μετόχων. Αν δηλαδή θα πωληθούν τμηματικά μετοχές ή θα γίνει ένα συνολικό placement για το 7,5%. Το 7,5% της Prodea αφορά σε περίπου 19 εκατ. μετοχές και αποτιμάται σήμερα στο ΧΑ στα 146 εκατ. ευρώ.
Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά για την Prodea με αύξηση των ετήσιων μισθωμάτων στα 160 εκατ. ευρώ και των κερδών EBITDA στα 108 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση πρότεινε και η συνέλευση ενέκρινε τη διανομή υπόλοιπου μερίσματος για τη χρήση του 2022, ύψους 0,145 ευρώ (καθαρό), καθώς στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 είχε διανεμηθεί προμέρισμα 0,110 ευρώ. Συνολικά η εταιρεία θα μοιράσει για το 2022 μέρισμα 0,255 ευρώ (καθαρό) ή 65 εκατ. ευρώ. Το δικαίωμα θα αποκοπεί στις 17 Ιουνίου και η πληρωμή θα αρχίσει από τις 22 Ιουνίου. Από τα κέρδη της χρήσης θα διανεμηθούν 3,4 εκατ. ευρώ σε μέλη του ΔΣ και των επενδυτικών επιτροπών, καθώς και 1,05 εκατ. ευρώ στο προσωπικό.
Με premium 30% διαπραγματεύεται η μετοχή στο ΧΑ
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται 381 ακίνητα με αξία (GAV) 2,6 δισ ευρώ. Τα ακίνητα βρίσκονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η πληρότητα ανέρχεται στο 94% και η μεικτή μισθωτική απόδοση στο 6,8%. Το 48% του χαρτοφυλακίου είναι γραφεία, το 18% εμπορικά καταστήματα, το 16% τραπεζικά καταστήματα, το 10% ξενοδοχεία, το 3% logistics και 5% άλλες χρήσεις. Η καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στο 1,5 δισ. και η εσωτερική αξία της μετοχής στα 5,87 ευρώ. Διαπραγματεύεται με premium 30% στο ΧΑ (7,65 ευρώ η χρηματιστηριακή τιμή), λόγω της περιορισμένης διασποράς.
Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ με έμφαση εκτός από τα γραφεία, σε ξενοδοχεία και οικιστικά projects. Το 70% των επενδύσεων είναι συμβασιοποιημένες (υπό ανάπτυξη), ενώ πάνω από το 80% του pipeline (560 εκατ ευρώ) είναι «πράσινες» επενδύσεις, δηλαδή κτήρια με βιοκλιματικό χαρακτήρα. Ηδη στο χαρτοφυλάκιο των 2,6 δισ. η αξία των «πράσινων» κτηρίων ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση οι νέες επενδύσεις θα ενισχύσουν τα μισθώματα κατά 12,5 εκατ. ευρώ το 2022 και έως 26 εκατ. ευρώ το 2025. Παράλληλα, για φέτος η εταιρεία εκτιμά ότι θα εισπράξει 7,9 εκατ ευρώ επιπλέον μισθώματα από αναπροσαρμογές ενοικίων λόγω του πληθωρισμού.
Ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 1,36 δισ ευρώ με μέσο κόστος δανεισμού στο 5% και τα χρηματικά διαθέσιμα σε 189 εκατ. ευρώ.
Τα 300 εκατ. ευρώ του δανεισμού είναι ομολογιακό δάνειο που διαπραγματεύεται στο ΧΑ με επιτόκιο 2,3%. Επίσης, το 65% του δανεισμού καλύπτεται από συμβάσεις αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου. Όπως υποστήριξε η διοίκηση, ο δανεισμός μειώνεται με πωλήσεις ακινήτων κατά περιόδους. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος, αναφέρουν πως τα οικιστικά projects ουσιαστικά χρηματοδοτούνται με τις προκαταβολές, ενώ για το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης νέου δανεισμού.