ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΔΕΗ

ΔΕΗ: Το τριπλάσιο cash flow για το 2022 και οι προσδοκίες για το 2023

Οι ισχυρές ταμειακές ροές και η αποκλιμάκωση των δαπανών για αγορές υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα και να επανέλθει φέτος σε κέρδη.

Την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς υπογράμμισε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, υποστηρίζοντας πως το 2023 θα είναι έτος που θα αναδειχθεί η δυναμική της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ κατάφερε πέρυσι, παρά τη δραστική αύξηση κατά 4,9 δισ. ευρώ των δαπανών για αγορές υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου, δικαιωμάτων ρύπων CO2 κ.α. να εμφανίσει επαναλαμβανόμενα EBITDA 953 εκατ. ευρώ από 871 εκατ. ευρώ το 2021.

Παράλληλα, μείωσε τον καθαρό δανεισμό της, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Το μυστικό είναι η παραγωγή τριπλάσιου cash flow 851 εκατ. ευρώ, από 289 εκατ. ευρώ το 2021. Με τέτοιες ροές, η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει το φιλόδοξο επενδυτικό της πλάνο και να επανέλθει στην κερδοφορία το 2023, όταν θα εκλείψουν τα έκτακτα γεγονότα, όπως η έκτακτη εισφορά και κυρίως οι αυξημένες ανάγκες για αγορά καυσίμων και ενέργειας.

Η διοίκηση στάθηκε και στο κοινωνικό αποτύπωμα της επιχείρησης, καθώς το 2022 συνεισέφερε 1,8 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν η έκτακτη εισφορά, η στήριξη των πελατών μέσω των τιμολογίων και η χρηματοδότηση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της παρακράτησης των εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ μείωσε πέρυσι τον καθαρό δανεισμό της κατά 502 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Το καθαρό χρέος από 1,89 δισ. μειώθηκε στα 1,38 δισ. ευρώ και η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA υποχώρησε στο 1,46 από 2,17.

Η μείωση του καθαρού χρέους επήλθε παρά την αύξηση των επενδυτικών δαπανών. Η ΔΕΗ το 2022 επένδυσε 686 εκατ. ευρώ από 438 εκατ. ευρώ το 2021. Αναλυτικά, 176,5 εκατ. ευρώ απορρόφησε η συμβατική παραγωγή, 174,7 εκατ. ευρώ οι ΑΠΕ, 312 εκατ. ευρώ το δίκτυο διανομής, ενώ οι λοιπές επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 23 εκατ. ευρώ.

Μετά τις παραπάνω επενδύσεις η εταιρεία μετρά πάνω από 600MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ή σε φάση ολοκλήρωσης της κατασκευής στην Ελλάδα με στόχο να φτάσει  το 1GW περίπου μέχρι το τέλος του 2023.

Η διοίκηση επανέλαβε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει τη διανομή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη του 2023 και εκτίμησε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της Enel Ρουμανίας, ώστε αμέσως μετά να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο συνολικό στρατηγικό σχέδιο στους επενδυτές. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται εκπλήξεις από τη διοίκηση που θα αφορούν στην αγορά της Ρουμανίας, για αυτό και μετατέθηκε και το Investor Day.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Μερισματική απόδοση 20% και μεγάλα μπόνους στα στελέχη

Συναλλαγές αξίας 3,3 δισ. έκαναν οι Ολλανδοί την τελευταία τριετία, πουλώντας συμμετοχές και σβήνοντας χρέος. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις συμμετέχει σε διαγωνισμούς αξίας 6 δισ. ευρώ. Πολλά τα σενάρια για την επόμενη μέρα αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι «κρυμμένες» αξίες στο deal της ΔΕΗ και το άλμα κερδών στα 1,2 δισ.

Για ιστορική στιγμή στον μετασχηματισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγορά της Enel Ρουμανίας θα φέρει πρόσθετα λειτουργικά κέρδη 300 εκατ. Με έκπτωση 12% η αγορά του δικτύου, έρχονται έργα ΑΠΕ 5,4GW.
cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη τα περιθώρια κέρδους της Cenergy, ισχυρή η διεθνής ζήτηση

Αυξημένα περιθώρια κέρδους για καλώδια και χαλύβδινους σωλήνες, στα 3,5 δισ. το ανεκτέλεστο. Μικρότεροι τόκοι στο 9μηνο. Η ολοκλήρωση των επενδύσεων θα ενισχύσει τις ταμειακές ροές. Ταλαιπωρία για τη μετοχή.