Οι συζητήσεις με τη δανέζικη Orsted για τη δημιουργία από κοινού εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ βρίσκονται σε ώριμο στάδιο, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cenergy (Eλληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) που ανήκει στη Viohalco, κ. Αλέξης Αλεξίου, κατά τη παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, όλη η διαδικασία είναι περίπλοκη (αδειοδοτήσεις κ.λπ) και οι καθυστερήσεις είναι φυσιολογικές. Άλλωστε πρώτα πρέπει να πάρει τα έργα ΑΠΕ που διεκδικεί η Orsted στις ΗΠΑ και μετά θα γίνει και το εργοστάσιο. Δεν μπορεί να προηγηθεί η επένδυση χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί τα έργα, όπως τόνισε.
Επισήμανε όμως ότι αυτή η καθυστέρηση ευνοεί τον όμιλο και ειδικότερα τα Ελληνικά Καλώδια που επενδύουν τη διετία 2023-2024 το ποσό των 80 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Fulgor στην Κόρινθο για να καλύψουν τη ζήτηση στην Ευρώπη.
«Η ζήτηση παραμένει ισχυρή στον κλάδο των καλωδίων και θα ενισχύσει την κερδοφορία και φέτος», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Κωνσταντίνος Σαββάκης και πρόσθεσε πως «με τα 80 εκατ. ευρώ του επενδυτικού προγράμματος θα υπερδιπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στην Κόρινθο».
Τα Ελληνικά Καλώδια δεν επενδύουν μόνο στα υποβρύχια καλώδια αλλά και στα υπόγεια καλώδια. Για αυτό εξαγόρασαν το παλιό εργοστάσιο του Πετζετάκι στη Θήβα για να μετατραπεί σε εργοστάσιο παραγωγής υπογείων καλωδίων. Αυτή την περίοδο βελτιώνονται οι υποδομές και σιγά-σιγά θα μεταφερθούν και τα μηχανήματα ώστε τέλος του 2023 να ξεκινήσει η παραγωγή και το 2024 το εργοστάσιο να παράγει σε φουλ ρυθμούς.
Έτσι, με την επένδυση στη μονάδα της Πετζετάκις η Ελληνικά Καλώδια θα έχει τρία εργοστάσια παραγωγής υπόγειων καλωδίων: Δύο στη Θήβα και ένα στη Ρουμανία.
Το come back των Σωληνουργείων Κορίνθου
Σε ό,τι αφορά στα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Ηλίας Μπεκίρος ανέφερε πως μετά από δύο δύσκολα χρόνια η εταιρεία επανήλθε δυναμικά γιατί επανήλθε και η ζήτηση για αγωγούς σε ενεργειακά έργα. Όπως τόνισε ο κ. Μπεκίρος η «ζήτηση για αγωγούς φυσικού αερίου και υδρογόνου έχει ανακάμψει». Πρόσθεσε πως «είμαστε παγκόσμια παίκτης μετά τις μεγάλες επενδύσεις του 2015 και οι παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο μας ωφελούν».
Ο όμιλος Cenergy εμφάνισε στο τέλος του 2022 υψηλό ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ (1,35 δισ από τα Ελληνικά Καλώδια και 650 εκατ. από τα Σωληνουργεία Κορίνθου) που εκτείνεται σε βάθος πενταετίας. Στο ανεκτέλεστο όπως επισήμαναν τα στελέχη της Cenergy δεν περιλαμβάνονται οι παραγγελίες που παίρνουν κάθε χρόνο οι δύο εταιρείες για τα προϊόντα τους από χονδρέμπορους.
Τα Ελληνικά Καλώδια έχουν συμβάσεις μεταξύ άλλων με τον γερμανικό ΑΔΜΗΕ και μια μεγάλη διασύνδεση αιολικών πάρκων στην Ταϊβάν ενώ τα Σωληνουργεία Κορίνθου συνεργάζονται με τη Cevron στο Ισραήλ και έχουν υπογράψει έργα για αγωγούς στην Αργεντινή και τη Χιλή.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Cenergy, τα Ελληνικά Καλώδια έχουν παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 52% στα υποβρύχια καλώδια που συνδέουν μεταξύ τους τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, στα καλώδια που συνδέουν τα αιολικά πάρκα με τη στεριά ελέγχουν μερίδιο αγοράς 22%. Και στις δύο περιπτώσεις στις μετρήσεις δεν περιλαμβάνεται η Κίνα για την οποία δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία. Αντίστοιχα, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στον τομέα των υποθαλάσσιων αγωγών -εκτός Κίνας και Ρωσίας- συγκαταλέγονται μέσα στους 5 μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως.
Έργα σε πολλές γεωγραφικές περιοχές
Η Cenergy το 2022 αύξησε το τζίρο της κατά 35% στα 1,43 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 964 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα Ελληνικά Καλώδια και τα 462 εκατ. ευρώ από τα Σωληνουργεία Κορίνθου. Από τον τζίρο των 964 εκατ. των Ελληνικών Καλωδίων τα 289 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα έργα υποδομών και τα 568 εκατ. ευρώ από τα προϊόντα. Αντίστοιχα από τα 462 εκατ. ευρώ του τζίρου της Σωληνουργείας Κορίνθου τα 376 εκατ. προήλθαν από τα έργα υποδομών και μόλις τα 57 εκατ. ευρώ από τα προϊόντα.
Το 30% των εσόδων της Cenergy προήλθε από την Ελλάδα, το μερίδιο της Αμερικής έφτασε στο 18%, ενώ για πρώτη φορά τα Καλώδια πήραν έργο στην Ασία (Ταϊβάν) κα τα Σωληνουργεία Κορίνθου στην Αυστραλία.
Όπως δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Αλέξανδρος Μπένος, «στόχος μας είναι η υψηλή λειτουργική κερδοφορία για αυτό και επιδιώκουμε να κερδίζουμε έργα με υψηλά περιθώρια κέρδους. Δεν είναι αυτοσκοπός η αύξηση του τζίρου χωρίς να αποδίδει σε κέρδη. Έχουμε επενδύσει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και για αυτό μας προτιμούν. Το 2022 είχαμε απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 15% και λειτουργική κερδοφορία αυξημένη κατά 31% στα 137 εκατ. ευρώ προερχόμενη κατά 108 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά Καλώδια και κατά 28 εκατ. ευρώ από τα Σωληνουργεία Κορίνθου».
Για την τρέχουσα χρήση, ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ. Τα 40 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις στο εργοστάσιο της Fulgor, αλλά 35 εκατ. ευρώ είναι οι πάγιες επενδύσεις στα Καλώδια και 15 εκατ. ευρώ είναι οι επενδύσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου.
Ο όμιλος κάλυψε με ίδια κεφάλαια τις επενδύσεις του 2022 αλλά οι απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης αύξησαν το δανεισμό κατά 174 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA βρίσκεται στο 3,3.
Η Cenergy θα διανείμει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 2016 μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή. «Ήταν ένα σήμα προς τους μετόχους για την καλή πορεία της εταιρείας και πως στο μέλλον θα συνεχίσουμε να εμφανίζουμε υψηλή κερδοφορία», τόνισε ο κ. Μπένος
Τέλος, έγινε αναφορά και στην επένδυση που σχεδιάζεται να γίνει στις εγκαταστάσεις της Sovel του ομίλου Viohalco στο Βόλο. Πρόκειται για επένδυση κατασκευής πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η επένδυση ύψους 70-100 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει μόνο αν ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις και χρηματοδοτηθεί από αναπτυξιακά κονδύλια.
Η επένδυση θα συνδυάσει την τεχνογνωσία και των δύο τομέων της Cenergy, αφού μέσα στους πυλώνες που θα φτιάχνουν τα Σωληνουργεία θα τοποθετούνται καλώδια από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων. Όπως τόνισε ο κ. Αλεξίου, η επένδυση στο Βόλο είναι μακροπρόθεσμη. Αν θα γίνει, θα υλοποιηθεί τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. «Ο λόγος είναι ότι τα έργα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων αργούν. Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, να ωριμάσουν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και μετά να γίνει το εργοστάσιο», υποστήριξε ο κ. Αλεξίου.