ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Οι δύσκολες εξετάσεις του 2020 για τις τραπεζικές διοικήσεις

Η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των φιλόδοξων επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της αγοράς το νέο έτος. Υψηλός βαθμός δυσκολίας στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

Μπορεί το 2019 να σηματοδότησε την δυναμική επιστροφή των τραπεζών στο προσκήνιο, αφήνοντας πίσω τις μεγάλες ανησυχίες και αβεβαιότητες, και το +101% των τραπεζικών μετοχών να δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια, ωστόσο η νέα χρονιά μόνο περίπατος δεν θα είναι.

Τη νέα χρονιά θα κριθεί από τους επενδυτές η αποτελεσματικότητα των διοικήσεων στην υλοποίηση των φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν παρουσιάσει αλλά και η επάρκεια των σχεδίων αυτών για την επάνοδο των τραπεζών σε τροχιά κανονικότητας.

Το ξεκίνημα του 2019 είχε βρει τις τράπεζες υπό μεγάλη πίεση και πολλούς να αμφισβητούν το αν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Οι διοικήσεις των τραπεζών κατάφεραν να γυρίσουν το κλίμα και να βάλουν τέλος στη συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίων παρουσιάζοντας μια σειρά φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων με κεντρικό άξονα την δυναμική και οριστική του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο τέλος του 2018 η διοίκηση της Eurobank παρουσίασε το Σχέδιο Επιτάχυνση, τον Μάιο του 2019 η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παρουσίασε 4ετές business plan, η διοίκηση του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου 2019 παρουσίασε το 5ετές πλάνο "Agenda 2023", ενώ τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της Alpha Bank παρουσίασε το φιλόδοξο Στρατηγικό Σχέδιο 2020 – 2023.

Τα σχέδια αυτά, σε συνδυασμό με την σημαντική επιτάχυνση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, βοήθησαν τις τράπεζες να αναχαιτίσουν τις αμφισβητήσεις, να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν προσδοκίες για την έξοδο από την κρίση, προσδοκίες που οδήγησαν στο +101% τον τραπεζικό δείκτη το 2019.

Τα business plan στο μικροσκόπιο

Το 2020 τα σχέδια των τραπεζών θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επενδυτών και των αναλυτών τόσο σε ότι αφορά την πρόοδό τους όσο και το αν θα αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την μετάβαση των τραπεζών στην μετά κρίση εποχή.

Την εφετινή χρονιά αναμένεται να κριθεί ποια σχέδια είναι τα πιο αποτελεσματικά, ποιες διοικήσεις καταφέρνουν να προχωρούν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των σχεδίων και ποιες τράπεζες θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για επάνοδο στην κανονικότητα. Αξιολόγηση που θα αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Οι προκλήσεις του 2020

Σημαντική πρόκληση για το νέο έτος θα αποτελέσει η υλοποίηση των μεγάλων συναλλαγών πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα πραγματοποιηθούν μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Πολλοί αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι πρόκειται για σύνθετο εγχείρημα που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους. Η αποτελεσματική και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα αποτελέσει κλειδί για την επιτυχία των business plan των τραπεζών.

Μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες την νέα χρονιά, αποτελούν επίσης η περαιτέρω περικοπή του λειτουργικού κόστους, η διατήρηση της κερδοφορίας χωρίς τα έκτακτα έσοδα του 2019 (κυρίως από τα ομόλογα), η διεύρυνση των «καλών» τραπεζικών εργασιών και η καλή συνεργασία με τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων οι οποίες θα επωμιστούν το δύσκολο έργο της διαχείρισης του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μείωση -32% στα «κόκκινα» δάνεια ως το 2025, πλησιάζουμε την ευρωζώνη

Οι επιχειρησιακοί στόχοι των τεσσάρων συστημικών προβλέπουν την μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 6,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025 από 9,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022. Προβλέπονται αποπληρωμές δανείων 1,9 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων και η «ακτινογραφία» των servicers

Παρά τον μεγάλο αριθμό εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων η αγορά των NPL κυριαρχείται από τέσσερις εταιρίες. Η σύνδεση doValue, Intrum, Cepal με τις συστημικές τράπεζες και η ξεχωριστή περίπτωση της Quant.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα επόμενα deal των τραπεζών για τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων

Τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά μέσω του Σχεδίου Ηρακλής. Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με μονοψήφιο δείκτη NPEs το σύνολο των συστημικών τραπεζών το 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Η φυγή προς τα εμπρός και το ρίσκο της κρίσης στην Ουκρανία

Η νέα κρίση θέτει εν αμφιβόλω τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί για την πορεία των τραπεζών. Φόβοι για εξασθένηση της ανάπτυξης και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κίνδυνος ντόμινο στις τιτλοποιήσεις από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών

Επιστολές από τράπεζες και servicers στην κυβέρνηση. Προειδοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι ανακτήσεων και ζητούν παράταση της προθεσμίας στους 36 μήνες.