ΓΔ: 2334.66 -0.54% Τζίρος: 642.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:40
EYATH-ΕΥΑΘ
Φωτο: ΕΥΑΘ

Στα «πράσινα» PPAs στρέφεται η ΕΥΑΘ για φθηνότερη ενέργεια

Η εταιρεία διεξάγει διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), προκειμένου να μπει φρένο στη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας.

«Στον αέρα» είναι από σήμερα ο διαγωνισμός της ΕΥΑΘ Α.Ε. για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), προκειμένου να μπει φρένο στη ραγδαία αύξηση του κόστους ενέργειας των τελευταίων μηνών, να περιοριστεί η οικονομική αστάθεια και να μειωθεί ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Έτσι, η ΕΥΑΘ γίνεται η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου που προχωρά σε τέτοιον διαγωνισμό βάσει του Ν. 4412 για τις συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας (PPAs).

Συγκεκριμένα, η ΕΥΑΘ, κατόπιν μελέτης για τον προσδιορισμό του ενεργειακού προφίλ και των καταναλώσεών της, προκηρύσσει διαγωνισμό για την «Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματικό διακανονισμό (Financial/Virtual Corporate Power Purchase Agreement - PPA) και μεταβίβαση πιστοποιητικών».

Ο διαγωνισμός προβλέπει ενεργειακή κάλυψη έως 100 GWh ανά έτος και έως 8 χρόνια (με δυνατότητα προαίρεσης επιπλέον 4 ετών). Η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι κατά 50% από φωτοβολταϊκά και 50% από αιολικά πάρκα λόγω της σταθερής ζήτησης από την εταιρεία, με τιμή εκκίνησης βάσει των τιμών αγοράς στα 85€/MWh. Η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει κατά προτεραιότητα σε συμμετέχοντες που διαθέτουν υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ σε λειτουργία, με συνολική ελάχιστη δυναμικότητα 10 ΜW.

«Η ΕΥΑΘ, λοιπόν, στρέφεται στα PPAs και γίνεται η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου που διενεργεί έναν τέτοιο διαγωνισμό, ο οποίος εκτός από το σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα που θα μας αποφέρει, θα περιορίσει και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος.

Με τον διαγωνισμό αυτόν «ευελπιστούμε να ανοίξουμε τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου προς φθηνότερη και, κατά προτίμηση, "πράσινη" ενέργεια», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, επισημαίνοντας πως η δέσμευση της εταιρείας για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα, παραμένει ακλόνητη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο πολέμου

Η Ρωσία μετατρέπει τον χειμώνα σε όπλο, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας. Η ΕΕ ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας με γεννήτριες, χρηματοδότηση και ενεργειακό εξοπλισμό, ενώ στηρίζει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας με το Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία διαφοροποίησε τις προμήθειες φυσικού αερίου

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει διαφοροποιήσει σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας αξιόπιστο εφοδιασμό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΔΙΕΘΝΗ

Το μπρεντ ξεπέρασε τα 70 δολάρια μετά από μήνες λόγω Ιράν

Η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε τα 70 δολάρια λόγω των απειλών Τραμπ για επέμβαση στο Ιράν, που ίσως επηρεάσει την παραγωγή και την παγκόσμια προσφορά. Οι αναλυτές συνδέουν την άνοδο με την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.