Να εξελιχθεί σε περιφερειακό, ηγετικό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που άντλησε με τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 2021, επιδιώκει η ΔΕΗ, μέσα από ένα μεγάλο deal με την ιταλική Enel για όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρουμανία, μια συναλλαγή που, εφόσον προχωρήσει, εκτιμάται ότι θα έχει αξία άνω των 1,3 δισ. ευρώ.
Με τη σχεδιαζόμενη εξαγορά, η ΔΕΗ θα διευρύνει εντυπωσιακά το αποτύπωμά της, καθώς θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό συγκρότημα στην πολυπληθέστερη χώρα της ευρύτερης περιοχής, με παρουσία στη διανομή και προμήθεια ρεύματος, αλλά και με αρκετά ανεπτυγμένη παραγωγική βάση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό της ΔΕΗ, όπως τον είχε σκιαγραφήσει πέρυσι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης: να γίνει, έως το 2030, η ΔΕΗ μια σύγχρονη επιχείρηση με ηγετική θέση στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ πρόσφατα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα επόμενα βήματα προς την εξαγορά
Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ η ΔΕΗ, με την Enel έχει συμφωνήσει σε διεξαγωγή αποκλειστικών διαπραγματεύσεων ως τα τέλη Ιανουαρίου, που αφορούν μια συμφωνία για το σύνολο του ενεργητικού του ιταλικού ομίλου στη Ρουμανία. Στη συνέχεια, θα αποφασισθεί αν θα υποβάλει η ΔΕΗ οικονομική προσφορά.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας (Exclusivity Agreement) με την Enel S.p.A. για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στην Ρουμανία (“Target Assets”).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕH θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets και με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕH θα καθορίσει αν η ΔΕH θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.
Τα μέρη, καταλήγει η ανακοίνωση, θα ενημερώσουν την επενδυτική κοινότητα σε περίπτωση που εισέλθουν σε δεσμευτική συμφωνία για την συναλλαγή.
Το «μπουκέτο» δραστηριοτήτων στη Ρουμανία
Στην αγορά της Ρουμανίας η Enel έχει διεισδύσει από το 2005 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους παίκτες στην ενέργεια. Σημειώνεται ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται έντονα από πέρυσι, καθώς η ρουμανική αγορά απελευθερώθηκε από το 2021.
Η Enel διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς και χαρτοφυλάκιο πελατών τόσο στις ρυθμιζόμενες όσο και στις ελεύθερες αγορές ενέργειας, μέσω των εταιρειών Enel Energie και Enel Energie Muntenia. Είναι ο ηγέτης της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρουμανία, με δύο εκατομμύρια οικιακούς πελάτες στην ανταγωνιστική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία έχει επίσης επικεντρωθεί στον τομέα των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, στην ηλεκτρική ενέργεια και στο φυσικό αέριο, προσφέροντας πακέτα τεχνικής βοήθειας στους πελάτες της.
Σε ό,τι αφορά τη διανομή, διαθέτει τρεις εταιρείες που λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας.
Στον τομέα της παραγωγής, ο Όμιλος Enel λειτουργεί μέσω της Enel Green Power Romania, της τοπικής θυγατρικής της Enel Green Power, που ασχολείται με την ανάπτυξη και τη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλο τον κόσμο.
Στη Ρουμανία, η Enel Green Power Romania είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε δύο περιοχές της χώρας. Η Enel έχει εγκατεστημένη ισχύ 534 MW σε 12 αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μια δυναμικότητα που αντιστοιχεί στο 2% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας.