Η ζήτηση για υποβρύχια καλώδια το τρίτο τρίμηνο παρέμεινε ισχυρή, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα πέρασε στην κερδοφορία, καθώς εισήλθαν στην παραγωγική διαδικασία έργα με καλύτερα περιθώρια κέρδους. Το αποτέλεσμα ήταν η Cenergy (Eλληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου) που ανήκει στον όμιλο Viohalco να καταγράψει το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της.
Παράλληλα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανήλθε στα 1,75 δισ ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες όχι μόνο για το σύνολο της χρήσης αλλά και για τη συνέχεια. Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου είναι αρκετά φιλόδοξο και περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά projects τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα καταστήσουν τον όμιλο από τους βασικούς παίκτες παγκοσμίως στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.
Ο τζίρος της Cenergy στο 9μηνο ανήλθε στα 1,04 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 36% σε σχέση με το 9μηνο του 2021. Τα προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς την επίδραση από τις τιμές των μετάλλων) ανήλθαν στα 94,7 εκατ. ευρώ (+16%) και τα καθαρά κέρδη στα 44,1 εκατ. ευρώ (+44%).
Οι επιδόσεις του τρίτου τριμήνου σε σχέση με το περσινό διάστημα ήταν εντυπωσιακές: αύξηση τζίρου 8%, μικτών κερδών 64%, EBITDA 48%, κερδών προ φόρων 259% και καθαρών κερδών 191%. Οι παραπάνω επιδόσεις αποδίδονται στην αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας όλων των εργοστασίων του ομίλου που οδήγησαν σε ρεκόρ πωλήσεων. Ο ισχυρός κύκλος εργασιών συνδυάστηκε με σταθερά περιθώρια κέρδους, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας σε ετήσια βάση.
Είναι χαρακτηριστική η προοδευτική βελτίωση πωλήσεων και ebitda τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους. Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα 300 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο τρίμηνο στα 359 εκατ. ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο στα 387 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα τα κέρδη EBITDA ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο στα 22,6 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο τρίμηνο στα 29 εκατ. ευρώ και στο τρίτο τρίμηνο στα 43,1 εκατ. ευρώ.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 1,75 δισ. και οι προοπτικές σε καλώδια και σωλήνες
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των 1,75 δισ. ευρώ είναι και αυτό ιστορικό υψηλό και είναι ενισχυμένο κατά 59% σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Μεταξύ των έργων που κέρδισε ο όμιλος αυτό το διάστημα είναι: ο αγωγός FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, από την Saipem, η σύμβαση «με το κλειδί στο χέρι» από την 50Hertz (τον διαχειριστή συστήματος της Γερμανίας) για σύστημα export καλωδίων στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο Ostwind 3 και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή, από την TotalEnergies.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, στον τομέα των καλωδίων η ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη και η αποδεδειγμένη δυναμική της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να τροφοδοτήσουν έτι περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Ο τομέας σωλήνων χάλυβα αφήνει πίσω το πρώτο δύσκολο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εστίασε στην εξασφάλιση της αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας και πλέον προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τους τελευταίους μήνες διαμόρφωσε ένα σταθερό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που συνδυάζεται με ένα μείγμα έργων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.
Επενδυτικός οργασμός σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα
Ο όμιλος αυτή την περίοδο υλοποιεί και σχεδιάζει τέσσερις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική του ικανότητα, θα διεθνοποιήσουν περαιτέρω τις εργασίες του και θα συμβάλλουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση:
- Η πρώτη επένδυση αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά περίπου 33% στη μονάδα της Κορίνθου (υποβρύχια καλώδια), το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ.
- Η δεύτερη επένδυση αφορά στην απόκτηση βιομηχανικής έκτασης (πρώην εργοστάσιο Πετζετάκι) που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα. Η αποκτηθείσα έκταση προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και καλωδίων τηλεπικοινωνιών καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.
- Η τρίτη επένδυση αφορά στη συνεργασία με τη δανέζικη Ørsted για τη συνεργασία στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο διοικήσεων για τους όρους της συνεργασίας συνεχίζονται αλλά ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Η Ørsted έχει αναλάβει μεγάλα έργα στις ΗΠΑ στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών έργων και διεκδικεί ακόμη περισσότερα για αυτό και σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ. Στην προσπάθεια αυτή επιδιώκει τη συμμαχία με τα Ελληνικά Καλώδια που έχουν αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα.
- Το τέταρτο project αφορά σε μια μεγάλη επένδυση στις εγκαταστάσεις της Sovel του ομίλου Viohalco στο Βόλο για την κατασκευή πυλώνων και πλωτών βάσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η επένδυση ύψους 70-100 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει μόνο αν ενταχθεί στις εμβληματικές επενδύσεις και χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο. H επένδυση θα συνδυάσει την τεχνογνωσία και των δύο τομέων της Cenergy αφού μέσα στους πυλώνες που θα φτιάχνουν τα Σωληνουργεία θα τοποθετούνται καλώδια από το εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων. Το μόνο μέρος μιας πλωτής ανεμογεννήτριας που δεν θα κατασκευάζεται στο Βόλο θα είναι τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.