Σε νέα φάση μπαίνει η υλοποίηση του επόμενου δορυφόρου Hellas Sat, με τον Hellas Sat 5 να είναι ένας από τους πιο καινοτόμους δορυφόρους παγκοσμίως όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευκρινίζοντας πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος Hellas Sat 5 αναμένεται να εκτοξευτεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026 το αργότερο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104.9FM», ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως η πρόταση που έχει κατατεθεί προς την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για τη χρήση οπτικών τηλεπικοινωνιών στο Διάστημα σε συνδυασμό με μια σειρά από νέες τεχνολογίες, που θα φέρει το διαστημικό όχημα του επόμενου Hellas Sat, όπως πρόσθεσε, «θα τον καταστήσουν τεχνολογικά κορυφαίο», ικανό για ταχύτατη μετάδοση δεδομένων.
«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα πρόγραμμα ειδικά για τις οπτικές επικοινωνίες και τις επόμενες ημέρες θα λάβει χώρα η συνάντηση Ministerial Conference της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, όπου θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σε συγκεκριμένο πρόγραμμα οπτικών τηλεπικοινωνιών, πρόγραμμα που φιλοδοξούμε πως θα προχωρήσει. Εάν αυτό γίνει θα το κάνουμε σε συνεργασία με τον ESA, εάν όμως δεν προχωρήσει θα επενδύσουμε σε συνεργασία με κατασκευαστές σε αυτή την τεχνολογία για τον Hellas Sat 5 μόνοι μας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν νέο καινοτόμο δορυφόρο, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει της αρχικής εκτίμησης», εξήγησε ο κ.Πρωτοπαπάς που τόνισε πως η Hellas Sat βρίσκεται σε πάρα πολύ στενή και αρμονική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την εξέλιξη της νέας κατασκευής και λειτουργίας του επόμενου δορυφόρου.
Στην τελική ευθεία για εκτόξευση του Hellas Sat 5
Ο κ. Πρωτοπαπάς εξήγησε πως από τη στιγμή που, μέσα στο επόμενο διάστημα, θαληφθεί η απόφαση είτε για την συνεργασία με τον ESA, είτε για την αυτόνομη κατασκευή του νέου δορυφόρου από την Hellas Sat, θα χρειαστούν «περί τους 25 με 30 μήνες για την κατασκευή του δορυφόρου, κατασκευή που θα γίνεται με εργασία 24 ώρες το 24ωρο». Η εκτόξευση θα γίνει με ευρωπαϊκό πυραυλικό φορέα, τον νέο Ariane 6, μέχρι τις αρχές του 2026, ενώ και ο ίδιος ο δορυφόρος θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη.
«Φιλοδοξούμε μόλις τεθεί σε λειτουργία να χρησιμοποιεί αυτές τις πάρα πολύ γρήγορες τηλεπικοινωνίες με λέιζερ. Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή στην οποία θα υπάρχει παντελής καταστροφή των τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαμε να ενώσουμε δύο σημεία στη γη με πολύ υψηλές ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200Gbit» εξήγησε ο κ.Πρωτοπαπάς. Ο ίδιος ανάφερε πως ήδη σήμερα οι δορυφορικές επικοινωνίες με τους Hellas Sat 3 και 4 δίνουν στην Ελλάδα τέτοιες λύσεις, αφού εδώ και μερικά χρόνια το σύστημα Governmental Satellite Communications (GOVSATCOM), «που διαθέτει η Ελλάδα νωρίτερα από πολλές χώρες της Ευρώπης», δίνει σε κρίσιμες ώρες μεγάλες δυνατότητες ασφαλούς δορυφορικής επικοινωνίας για κρατικές, κυβερνητικές ανάγκες.