ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Ρεκόρ κερδών στο 9μηνο αλλά το «βλέμμα» στρέφεται στο 2023

Ισχυρές επιδόσεις ανακοινώνουν οι τράπεζες εντός της εβδομάδας, σημαντικές οι προκλήσεις για τον επόμενο χρόνο. «Αιχμή του δόρατος» η αύξηση των δανείων. Πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ από κάθε αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25%.

Επιδόσεις ρεκόρ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσουν οι τράπεζες, λαμβάνοντας ώθηση από την εξαιρετική πορεία της οικονομίας και την συνεπακόλουθη αύξηση των τραπεζικών εργασιών αλλά και από την άνοδο των επιτοκίων. Παράλληλα, δεν υφίσταται τις επιπτώσεις της ανόδου του κόστους του χρήματος, τουλάχιστον όχι ακόμα, με τις επισφάλειες να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, παρά τις πολύ καλές επιδόσεις το 2022, οι τράπεζες θα εμφανιστούν συγκρατημένες και συντηρητικές αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία του υψηλού πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων για τη χρήση του 2023. Επιπλέον εστία προβληματισμού για τις τράπεζες αποτελεί το γεγονός ότι η επόμενη χρονιά θα είναι έτος εκλογών γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε κρίσιμα μέτωπα για το τραπεζικό σύστημα όπως οι πλειστηριασμοί. 

Αύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου ανοίγει η αυλαία των αποτελεσμάτων των τραπεζών με την Alpha Bank να δημοσιοποιεί τις επιδόσεις της για το τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρόνιας και ακολουθούν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ενώ την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Τράπεζα Πειραιώς.

Με αιχμή την ισχυρή πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η αύξηση χορηγήσεων προς επιχειρήσεις «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό +12,5%, οι τράπεζες πετυχαίνουν ισχυρή βελτίωση μεγεθών. Καθοριστική είναι η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην επιτάχυνση των επενδύσεων εξασφαλίζοντας ελκυστικούς όρους χρηματοδότησης σε μεγάλα, αλλά δευτερεύοντος και μικρότερα, επενδυτικά έργα. Μάλιστα η βαρύτητα και η ελκυστικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω της συγκυρίας και της απότομης αύξησης των επιτοκίων.

Πού οφείλεται η «πτήση» των μεγεθών

Η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η αύξηση των συναλλαγών και η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών προϊόντων οδηγούν σε επίπεδα ρεκόρ τα έσοδα προμηθειών το 2022 κάτι που αποτυπώνεται από τρίμηνο σε τρίμηνο και θα επιβεβαιωθεί και στο τρίτο τρίμηνο της εφετινής χρήσης. Σημειώνεται ότι παρά την κριτική που διατυπώνεται στις τράπεζες για τις χρεώσεις προμηθειών για διάφορες εργασίες το ποσοστό συμβολής των προμηθειών στην κερδοφορία του κλάδου παραμένει πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η θετική πορεία των τραπεζών είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής πορείας της οικονομίας, που παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία η πορεία της ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις. Με οδηγό τον τουρισμό αλλά και τις επενδύσεις η Ελλάδα καταφέρνει μέχρι στιγμής να καταγράφει επιδόσεις σημαντικά καλύτερες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος, ιδιαίτερα θετική είναι η επίδραση, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα συνολικά έσοδα από τόκους δανείων θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ το 2023, λόγω των αυξήσεων επιτοκίων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η ΕΚΤ και της μιας ακόμα αύξησης που προγραμματίζεται τον προσεχή Δεκέμβριο. Όπως επισημαίνουν στο Business Daily, κάθε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προσθέτει έσοδα 200 εκατ. ευρώ στις εγχώριες τράπεζες. Έτσι, και για τη χρήση του 2022 αναμένονται σημαντικά πρόσθετα έσοδα από την αύξηση των επιτοκίων.

Ο κίνδυνος για νέα «κόκκινα» δάνεια

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί και μια σειρά επιπτώσεων. Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, περίπου τα μισά από τα πρόσθετα επιτοκιακά έσοδα θα «καούν» σε κόστη που θα προκύψουν από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων αλλά και των προβλέψεων λόγω της αύξησης των NPEs. Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν αρνητικά τις τράπεζες: α) η πίεση που θα υπάρξει στα spreads, β) το ύψος της επιβάρυνσης του κόστους καταθέσεων και γ) το κόστος προβλέψεων λόγω της επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων.

Όπως εκτιμάται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τα πρόσθετα επιτοκιακά έσοδα θα απορροφηθούν από τους παραπάνω αρνητικούς παράγοντες. 

Την προηγούμενη εβδομάδα η JP Morgan με ανάλυσή της υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν ισχυρές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο με ώθηση από τα επιτοκιακά έσοδα και την πιστωτική επέκταση. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε σύσταση «overweight» και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ τοποθετεί την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,4 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ.

Η ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας θα ανοίξει το δρόμο για τη διανομή μερισμάτων από τις εγχώριες τράπεζες, με την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα να έχουν στόχο τη διανομή μερίσματος από την εφετινή χρονιά ενώ Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς από τη χρήση του 2023. Η διανομή μερίσματος ωστόσο περνά και μέσα από τις εποπτικές αρχές οι οποίες διατυπώνουν επιφυλάξεις. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η τρέχουσα κατάσταση και η επιδείνωση των συνθηκών για τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκυμονεί κινδύνους για τις τράπεζες ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγαλύτερες προκλήσεις.

Σε ότι αφορά τον κίνδυνο δημιουργίας νέων NPEs οι τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες. Το κεντρικό σενάριο εργασίας υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, κυρίως στα νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν υπό πίεση, ωστόσο οι πιέσεις θα είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Οι φιλοδοξίες του 5ου πυλώνα και η πραγματικότητα των αριθμών

Η συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας δημιουργεί ένα σχήμα με αξιόλογο αποτύπωμα, ωστόσο η απόσταση που το χωρίζει από τις συστημικές τράπεζες παραμένει χαώδης. Πού μπορεί να κάνει τη διαφορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση «κόκκινων» δανείων κατά 1,2 δισ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο 2016

Το «κοκκίνισμα» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου και η πίεση σε δάνεια μικρών επιχειρήσεων, οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των NPEs το α ‘τρίμηνο στα 11,1 δισ. από 9,94 δις. τον Δεκέμβριο. Γιατί δεν ανησυχούν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σεπτέμβριο η αύξηση της Attica Bank και ακολουθεί το placement της ΕΤΕ

Συμφωνία των μετόχων της Attica για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ που θα φτάσει τα 600 εκατ. Κυβέρνηση και ΤΧΣ μεταθέτουν τη διάθεση των μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα για μετά την ολοκλήρωση της αύξησης της Attica. 
Trapeza, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άγνωστος «Χ» οι χορηγήσεις νέων δανείων το 2024, αισιόδοξες οι τράπεζες

Η μείωση των επιτοκίων και η ωρίμανση πολλών project του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στις δανειοδοτήσεις την εφετινή χρονιά. Πού οφείλεται η χαμηλή πτήση των χορηγήσεων το 2023.
Βασίλης Ψάλτης, CEO, Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το deal της Alpha Bank: Τι σηματοδοτεί η έλευση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας

Η πρώτη στρατηγική επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα από τραπεζικό ίδρυμα μετά από 17 χρόνια. Θερμή υποδοχή της συμφωνίας από κυβέρνηση, ΤτΕ και αναλυτές. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της συμφωνίας και τα οφέλη για την Alpha.