ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
LabrosPapakonstantinou
Ο πρόεδρος του ομίλου IDEAL, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Τι δίνει η Ideal στους μετόχους της Byte για να προχωρήσει η εξαγορά

Για κάθε 10 μετοχές, θα δοθούν 21 ευρώ και σχεδόν 4 μετοχές της Ideal, τόνισε χθες ο Λ. Παπακωνσταντίνου. Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Ideal, αναμένεται άμεσα και η έγκριση του ενημερωτικού από την Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Μέχρι την άλλη εβδομάδα αναμένεται να έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Ideal Holdings για το 100% των μετοχών της Byte Computers.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Αντικείμενο της συνέλευσης ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Ideal έως το ποσό των 2.515.317,20 ευρώ με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη.

Η αύξηση θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με εισφορά σε είδος και συγκεκριμένα με την εισφορά των μετοχών της εταιρείας Byte Computers κατόπιν αποδοχής της υποβληθείσας προαιρετική δημόσιας πρότασης της Ideal Holdings από τους μετόχους της Byte.

Υπενθυμίζεται πως το τίμημα που προσφέρει η Ideal στη δημόσια πρόταση είναι για κάθε μία μετοχή της Byte 2,1 ευρώ σε μετρητά και 0,397560 μετοχές της Ideal.

Πώς βγήκαν οι αποτιμήσεις για Ideal Ηoldings και Byte

O κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε πώς βγήκε αυτή η σχέση: «Εμείς αποτιμήσαμε την Βyte στα 60 εκατ. ευρώ ή σε 3,75 ευρώ ανά μετοχή. Για αυτό και προσφέρουμε 2,1 ευρώ σε μετρητά και 0,397560 δικές μας μετοχές. Η Ελληνική Ελεγκτική διενήργησε αποτίμηση και για εμάς και έβγαλε τιμή 4,15 ευρώ. Έτσι, προέκυψε ότι η διαφορά μεταξύ 3,75 ευρώ της Βyte και 2,1 που δίνουμε σε μετρητά είναι 1,65 ευρώ ή 0,397560 μετοχές της Ideal. Ουσιαστικά μέτοχος - κάτοχος 10 μετοχών της Byte που θα αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση και θα παραδώσει τις μετοχές του θα λάβει μετρητά 21 ευρώ (2,1χ10) και σχεδόν 4 μετοχές Ideal Holdings (0,397560x10=3,97560)».

Για να λάβουν όμως μετοχές της Ideal Holdings οι μέτοχοι της Byte έπρεπε να αποφασιστεί η αύξηση κεφαλαίου και η έκδοση νέων μετοχών της Ideal. Η έκδοση 6.288.293 μετοχών θα γίνει στην περίπτωση που το σύνολο των μετόχων της Byte αποδεχθεί τη δημόσια πρόταση. Αν την αποδεχτούν λιγότεροι, θα προσαρμοστεί ανάλογα και ο αριθμός των μετοχών που θα εκδοθεί.

Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης, ούτε και με προσαρμογή τιμής, καθώς πρόκεiται για εισφορά σε είδος.

Η συνέλευση με απαρτία 78,53% ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου αλλά και τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των ιδίων μετοχών που κατέχει η Ideal Holdings (περίπου 224.000 μετοχές). Αντί να ακυρωθούν ή να δοθούν σε στελέχη να υπάρχει η δυνατότητα να αποκτηθούν από μετόχους της Byte στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης, ώστε η Ideal να εκδώσει λιγότερες μετοχές με την αύξηση κεφαλαίου. Την τελική απόφαση όμως θα την λάβει το ΔΣ. 

«Η Byte πληροί όλες τις προδιαγραφές που θέλουμε σε μια εταιρεία»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε το σκεπτικό που ο όμιλος Ideal διεκδικεί την Byte: «Η Ιdeal είχε ήδη την Adacom και εξαγόρασε και τη Netbull, δημιουργώντας ένα ισχυρό σχήμα που δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια. Θέλαμε όμως να επεκταθούμε στην αγορά της πληροφορικής. Η Βyte πληρούσε τις προδιαγραφές που εμείς ψάχνουμε, ήτοι καλή διοίκηση, υγιής ισολογισμός και ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο».

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι αν πετύχει η δημόσια πρόταση θα ζητηθεί από τον κ. Σπ. Βυζάντιο, νυν πρόεδρο, CEO και βασικό μέτοχο της Byte, να παραμείνει στη διοίκηση της εταιρείας. «Εμείς υποβάλαμε τη δημόσια πρόταση λόγω του κ. Βυζάντιου. Αυτός είναι η Byte», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα μεγέθη της Netbull και της Coleus θα ενσωματωθούν στο εξάμηνο

Ερωτώμενος, σχετικά με τις επιδόσεις της Ideal στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αναφέρει νούμερα, λόγω της υποβολής της δημόσιας πρότασης, αλλά παρέπεμψε στα δημοσιοποιημένα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Ideal.

Υπενθυμίζεται ότι τo πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος Ideal (Adacom, Astir Vitogiannis και Three Cents) είχε τζίρο 24,12 εκατ. ευρώ από 14,34 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,08 εκατ. ευρώ έναντι 2,29 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,11 εκατ. ευρώ έναντι 1,51 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Ideal Holdings προχώρησε τον Απρίλιο 2022 σε δύο επιπλέον επενδύσεις: την εξαγορά του 74,99% της Coleus Packaging μέσω της Astir Vitogiannis και την εξαγορά του 100% της Netbull μέσω της Adacom.

Αν είχαν συμπεριληφθεί και τα μεγέθη των δύο εταιρειών στο πρώτο τρίμηνο, τότε ο κύκλος εργασιών θα ανερχόταν σε 34,8 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 6,85 εκατ. ευρώ.

Οι νέες εξαγορές θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2022 με την ολοκλήρωση των σχετικών οικονομικών συναλλαγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Υπεραξία 106 εκατ. από την πώληση Αstir και Τhree Cents

Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις για την Μπάρμπα Στάθης. Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης σε πληροφορική και λιανικό εμπόριο. Γιατί πιέστηκε η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων. Πώς κερδίζουν μερίδια αγοράς τα Attica Stores.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Έρχεται νέα εξαγορά, «δύναμη πυρός» 180 εκατ. ευρώ

Η εξαγορά θα προχωρήσει ως το τέλος του έτους, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στην αγορά. Μετά το δυνατό πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός ανόδου των μεγεθών θα »φρενάρει» στο δεύτερο. Τι λέει η διοίκηση για την αποτίμηση της μετοχής
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτική βάση 50 εκατ. για εξαγορές αποκτά η Ideal με το νέο ομόλογο

Με το retail bond των 100 εκατ, ευρώ η εισηγμένη επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά που έως τώρα δεν είχε παρουσία και να προσελκύσει νέους επενδυτές. Τι προβλέπει η στρατηγική των εξαγορών.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έχει μετατραπεί η Ideal Holdings σε μηχανή παραγωγής υπεραξιών

Μέσα σε δύο χρόνια, ο επενδυτικός φορέας, μέσω των εξαγορών με «χαρτιά», αύξησε τον αριθμό των μετοχών του κατά 50%, αλλά ταυτόχρονα αύξησε την κεφαλαιοποίηση κατά 300% και τα κέρδη ανά μετοχή κατά 200%.