Σε ένα μπαράζ επενδυτικών κινήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με σημαντικές και εστιασμένες εξαγορές που αναβαθμίζουν το επίπεδο του ομίλου και «απλώνουν» το αποτύπωμά του, αλλά και ένα κρεσέντο ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω συνάψεων πολλαπλών συμφωνιών δανεισμού και άλλων τρόπων χρηματοδότησης επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Sunlight, μέλος του Olympia Group.
Ο όμιλος τους τελευταίους μήνες έχει υλοποιήσει τρεις εξαγορές, μία στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό, ενώ έχει συνάψει πολλαπλές συμφωνίες χρηματοδότησης, έχοντας παράλληλα προχωρήσει και σε αύξηση κεφαλαίου 70 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε από τη μητρική. Συνολικά, η Sunlight δημιουργεί ένα «οπλοστάσιο» 600 εκατ. ευρώ, εάν εγκριθούν και οι αιτήσεις που έχει υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Sunlight Group έχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 560 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με στόχο να καταστεί παγκόσμια δύναμη στον χώρο των μπαταριών και της αποθήκευσης ενέργειας. Ουσιαστικά, η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την «καινούρια» γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning).
Το πενταετές πλάνο (2021-2026) στοχεύει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και στην ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού και του δικτύου πωλήσεών της. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις εκατομμυρίων στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σημειώνεται πως η βιομηχανική μονάδα στην Ξάνθη μετασχηματίζεται σε ένα giga-factory με πρόσθετες επενδύσεις 105 εκατ. ευρώ που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι, ενώ και οι δύο μονάδες στο εξωτερικό, σε Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα γίνονται κόμβοι για το «άπλωμα» σε διαφορετικές ηπείρους. Η εταιρεία προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά της σε Ξάνθη, Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε 7GWh έως το τέλος του 2022.
Εξ αυτών, 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα της βιομηχανικής μονάδας της Ξάνθης από 4GWh σε 5.3GWh. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου παγκοσμίως.
Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών σε ηλεκτρικές λύσεις, η διαθεσιμότητα μπαταριών είναι καθοριστικός παράγοντας. Η ανάγκη για αποδοτικές μπαταρίες – στις εφαρμογές μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας - αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Η αγορά των μπαταριών συνεχώς αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.
Οι εξαγορές
Σε συνέχεια της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας παραγωγής φορτιστών PBM S.R.L. τον περασμένο Απρίλιο και της εξαγοράς του 70% της ελληνικής startup Technoform από το Κιλκίς στο τέλος του 2021, χθες η εταιρεία του ομίλου Olympia ανακοίνωσε την εξαγορά του 51% της γερμανικής εταιρείας A. Müller GmbH Industriebatterien-Stromversorgungssysteme (A. Müller GmbH). Πρόκειται για μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία - ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.
Η A. Müller GmbH διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στο χονδρεμπόριο μπαταριών, συστημάτων τροφοδοσίας, τεχνολογιών φόρτισης και αξεσουάρ. Η μητρική εταιρεία δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί γραφεία πωλήσεων και διανομής σε Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 130 εργαζόμενους. Η A. Müller παρέχει επίσης υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης μπαταριών από εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και αποκομιδής μπαταριών με τρόπο επαγγελματικό και φιλικό στο περιβάλλον.
Στις αρχές Μαΐου, η Sunlight Group εξαγόρασε την Ιταλική εταιρεία παραγωγής φορτιστών PBM S.R.L., μια επίσης διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές. Η PBM S.R.L. διαθέτει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στην κατασκευή καινοτόμων φορτιστών για μπαταρίες και ηλεκτρονικά συστήματα. Εδρεύει στη Vignola της Ιταλίας, όπου λειτουργεί υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής, ενώ η ΙΕΝΕ, θυγατρική της PBM, λειτουργεί εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων στην περιοχή του San Giorgio di Piano, κοντά στη Bologna.
Η PBM εξυπηρετεί την παγκόσμια αγορά των σημαντικότερων παρόχων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και αρχικών κατασκευαστών εξοπλισμού (OEMs) με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνει φορτιστές μπαταριών για περονοφόρα, καθώς και φορτιστές και εκφορτιστές βιομηχανικών μπαταριών. Η Sunlight απέκτησε το 80% της εταιρείας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της PBM Maurizio Pelloni διατηρεί μερίδιο 20% και θα συνεχίσει να ηγείται.
Στις 5 Ιανουαρίου 2022 ανακοινώθηκε η εξαγορά του 70% της Technoform (Τεχνοφόρμ A.E.), η οποία ιδρύθηκε το 1998 στο Πεδινό Κιλκίς και έχει μια αξιοσημείωτη πορεία έκτοτε. Στόχος της εξαγοράς είναι να «παντρέψει» τεχνολογίες και να δώσει σημαντικές συνέργειες προς όφελος και των δύο μερών και εν τέλει προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα αυτής που εδρεύει στην ακριτική Ελλάδα και στο Κιλκίς.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Δοκουζγιάννη ο οποίος παραμένει επικεφαλής και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και την παραγωγή πλαστικών αντικειμένων. Με λίγα λόγια, κατασκευάζει τις θήκες για τις μπαταρίες. Η Sunlight ήδη ήταν πελάτης της Τεχνοφόρμ, αγοράζοντας συσκευασίες για να «ντύνει» τις μπαταρίες κάθε είδους και μεγέθους που δημιουργεί στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη, οπότε η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της περαιτέρω καθετοποίησης της λειτουργίας της.
Η Τεχνοφόρμ διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα σε έκταση 39 στρεμμάτων και κτιριακές εγκαταστάσεις 7.000 τετραγωνικών μέτρων όπου αναπτύσσει τεχνολογίες γύρω από τις σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους και επενδύει συστηματικά σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού και πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015, ενώ απασχολεί συνολικά 45 άτομα, έχοντας στο πελατολόγιό της εταιρείες όπως Reycap, ELVIAL, Fiblran, Oxygen, ALSE, Αλουμύλ, MTH, MONBAT Batteries, Venter, Kostis Πλαστικά κ.α.
Η άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων
Στις 20 Ιανουαρίου 2022 η Sunlight υπέβαλε αίτηση ένταξης στις στρατηγικές επενδύσεις του νέου Αναπτυξιακού για έργο συνολικού προϋπολογισμού 102,6 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας στοιχείων μολύβδου-οξέος και την αυτοματοποίηση γραμμών συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου στη μονάδα της Ξάνθης.
Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία κατέθεσε φάκελο για την υπαγωγή στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η αίτηση αφορά επενδυτικό σχέδιο ύψους 175 εκατ. ευρώ, για την επέκταση και εκσυγχρονισμό παραγωγικής δυναμικότητας.
Στις 25 Μαΐου 2022 ανακοινώθηκε η υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου ύψους 125 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank. Η Eurobank έχει το ρόλο του διοργανωτή και συντονιστή διοργάνωσης και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ ενώ η Alpha Bank διατηρεί τον έτερο ρόλο του διοργανωτή και συμμετέχει με 62,5 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της δανειακής σύμβασης ανέρχεται στα εφτά έτη και σκοπός της είναι η αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και η χρηματοδότηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight για το διάστημα 2021-2026.
Στις 23 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκε νέα δανειακή σύμβαση, αυτή τη φορά με την Εθνική Τράπεζα ύψους 150 εκατ. επταετούς διάρκειας.
Στα τέλη Ιουνίου ανακοινώθηκε πως η Sunlight Group ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου κατά 70 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε από το μητρικό όμιλο Olympia Group.
Στις 5 Ιουλίου ανακοινώθηκε πως ο όμιλος Olympia συμμετέχει σε γύρο χρηματοδότησης της Northvolt, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, μέσω δανείου με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές. H Northvolt, με έτος ίδρυσης το 2016 και έδρα τη Σουηδία, αποτελεί Ευρωπαίο προμηθευτή βιώσιμων, υψηλής ποιότητας στοιχείων και συστημάτων μπαταριών λιθίου.
Ο Όμιλος Olympia, μαζί με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, όπως, μεταξύ άλλων, οι Baillie Gifford, Goldman Sachs Asset Management και Volkswagen Group, συμμετέχει σε γύρο χρηματοδότησης μέσω δανείου με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της επέκτασης της Northvolt στον τομέα παραγωγής στοιχείων μπαταριών λιθίου και καθοδικών υλικών στην Ευρώπη.