ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA

Πώς απογείωσε η Cosco το λιμάνι του Πειραιά

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έναρξη της εμπλοκής του κινεζικού ομίλου της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και η σύγκριση του τότε με το σήμερα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτική.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έναρξη της εμπλοκής του κινεζικού ομίλου της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και η σύγκριση του τότε με το σήμερα, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτική για το πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να έχουν κυλήσει τα πράγματα για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Χάρη στην επένδυση κινεζικών κεφαλαίων της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2009 μέχρι και σήμερα, ο Πειραιάς, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση που μεσολάβησε, αλλά αντιθέτως, έχει κατορθώσει να αναρριχηθεί στην έκτη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης (και δεύτερη στη Μεσόγειο, με ελάχιστη διαφορά από το ισπανικό λιμάνι της Βαλένθια) με βάση την διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων, έναντι της 37ης που βρισκόταν το 2008.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2018, είχαν διακινηθεί συνολικά 4,9 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από τις τρεις προβλήτες του ΟΛΠ. Φέτος δε, με το πέρας του πρώτου τετραμήνου, καταγράφεται περαιτέρω αύξηση της τάξεως του 23,2%, με αποτέλεσμα να κρίνεται απόλυτα εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί από την διοίκηση του λιμανιού, για κατάληψη της πέμπτης θέσης στην Ευρώπη με το τέλος του 2019.

Στο όχι και τόσο μακρινό 2009, η σχετική δραστηριότητα δεν είχε ξεπεράσει τα 660.837 εμπορευματοκιβώτια, καταγράφοντας μάλιστα και αύξηση κατά 53,3% σε σχέση με το 2008. Ο αριθμός αυτός που αφορά σε ένα ολόκληρο 12μηνο, επιτυγχάνεται σήμερα σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων!

Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας και εν γένει οικονομικής διαχείρισης. Κατά το 2009, ο ΟΛΠ κατέβαλλε 91,65 εκατ. ευρώ ως κόστος μισθοδοσίας, ενώ «έτρεξε» κι ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κόστους 19,5 εκατ. ευρώ, το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση 173 εργαζόμενων κι εξοικονόμησε 10 εκατ. ευρώ από την μισθοδοσία του επόμενου έτους, δηλαδή του 2010. Ακόμα κι έτσι, ο συνολικός αριθμός των εργαζόμενων ανερχόταν τότε σε 1.671.

Στον αντίποδα, στο τέλος του 2018 κι ενώ, υπενθυμίζεται, έχει αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο η αποδοτικότητα του λιμανιού, το μισθολογικό κόστος είχε υποχωρήσει σε 55,4 εκατ. ευρώ, από 57,8 εκατ. ευρώ το 2017. Με το πέρας του 2018, το προσωπικό της ΟΛΠ ανερχόταν σε 1.016 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 930 εργαζόμενοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας κι επιπλέον 60 με ατομικές συμβάσεις (κυρίως διοικητικά στελέχη, όπως προϊστάμενοι, αναπληρωτές προϊστάμενοι κτλ.). Επιπλέον απασχολήθηκαν 15 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και 11 εργαζόμενοι με έμμισθη εντολή, δικηγόροι στο σύνολό τους.

Το 2009 ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ ανήλθε σε 128,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 10,7% σε 12,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το κόστος των πωλήσεων ανήλθε σε 109 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το μικτό αποτέλεσμα να περιοριστεί σε 19 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η χρήση σημαδεύτηκε από την εμφάνιση των πρώτων ζημιών στην ιστορία της ως Ανώνυμη Εταιρεία, με 33 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Οι ζημίες προκλήθηκαν λόγω πρόβλεψης αποζημιώσεων και λοιπών επιβαρύνσεων από το πρόγραμμα εθελούσιας (19,5 εκατ. ευρώ), ενώ επιπλέον ζημία σχεδόν 20 εκατ. ευρώ προκλήθηκε και από πρόβλεψη για επίδικες απαιτήσεις τρίτων.

Στον αντίποδα, κατά την περσινή χρήση, τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ αυξήθηκαν κατά 19,2% σε 133 εκατ. ευρώ, καθώς ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι επιμέρους τομείς (εμπορευματοκιβώτια, διακίνηση οχημάτων και ναυπηγοεπισκευή), εξαιρουμένης της κρουαζιέρας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 42,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους εκτινάχθηκαν κατά 147% σε 27,9 εκατ. ευρώ, από 11,3 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΟΛΠ, η κερδοφορία του λιμανιού θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν είχαν «τρέξει» οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος της Cosco και οι οποίες ακόμα αναμένουν το «πράσινο φως» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 612 εκατ. ευρώ επενδύσεων, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, Captain Fu, να σημειώνει πρόσφατα ότι το παραπάνω πρόγραμμα είναι μόνο ένα μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι οι επιδόσεις αυτές, και η μεταμόρφωση του ΟΛΠ, πραγματοποιήθηκαν κόντρα στην κρίση και το οικονομικό περιβάλλον με το ΑΕΠ στο διάστημα αυτό να καταγράφει απώλειες της τάξης του 25%.

(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 24/05/2019)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Cosco μετατρέπει το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο μεταφοράς οχημάτων

Η στρατηγική θέση του λιμένα ανάμεσα στις τρεις ηπείρους αλλά και η παρουσία του ομίλου COSCO SHIPPING ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να επιλεγεί ο Πειραιάς ως βασικός διαμετακομιστικός κόμβος στο μεγάλο επιχειρηματικό πρότζεκτ.