Την ανέγερση του πρώτου κτηρίου στο Ελληνικό σε ένα χρόνο από σήμερα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, ανακοίνωσε χθες η Lamda Development, ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα για το έργο αφορά την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Το πρώτο κτήριο θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ, τα οποία διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους έως σήμερα στον παλαιό χώρο του αεροδρομίου, δίνοντας ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα για το είδος της ανάπτυξης με πρόσημο συμπεριληπτικότητας.
Ειδικότερα, όπως είχε δεσμευθεί η Lamda Development εδώ και μήνες, το πρώτο κτήριο που θα κατασκευαστεί αφορά στο νέο πρότυπο κτηριακό συγκρότημα για ΑμεΑ που θα στεγάσει τα σωματεία ΑμεΑ: Aμυμώνη, Ερμής, Νίκη, και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας - ΣΑμΣΚΠ. Το κτήριο των 11.000 τ.μ. θα κατασκευαστεί σε έκταση 7 στρεμμάτων σε απόσταση 200 μέτρων από τον σταθμό του Μετρό «Αργυρούπολη». Το κόστος θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ που θα το καλύψει αποκλειστικά η εταιρεία.
Το πρωτοποριακό αυτό συγκρότημα είναι σχεδιασμένο με βάση τα πρότυπα για την αειφόρο ανάπτυξη ενώ θα περιβάλλεται από κήπο στον οποίο θα φυτευτούν 12.000 φυτά, θάμνοι και λουλούδια της ελληνικής φύσης καθώς και 142 δένδρα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φωτεινού και λειτουργικού συγκροτήματος που θα προσφέρει στους κατοίκους του ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη λειτουργία αλλά και την από κοινού χρήση και καλύπτει και ιδιαίτερες ανάγκες πρόσβασης των συγκεκριμένων ομάδων.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, η προσβασιμότητα και η συμπερίληψη αποτελούν προτεραιότητα για το σύνολο της επένδυσης στο Ελληνικό με τον «ανθρώπινο παράγοντα να δίνει προστιθέμενη αξία στο έργο». Όπως είπε, σε όλο το έργο υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για ΑΜΕ σε πεζοδρόμους, μονοπάτια, παιδικές χαρές με προβλέψεις για συγκεκριμένα υλικά και ράμπες πρόσβασης ενώ σε διάφορα σημεία θα υπάρχουν ειδικές πινακίδες για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Πώς «τρέχουν» τα έργα στο Ελληνικό
Στα επόμενα βήματα, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε νεότερα για τον διαγωνισμό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες πρόκειται να αρχίσουν εντός του 2023. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τις εταιρείας, θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής με δυνατότητα φιλοξενίας σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων. Θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για φιλοξενία αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.
Επιπρόσθετα, έως τα τέλη του επόμενου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτηρίων προς κατεδάφιση. Το υπόλοιπο 20% του όγκου των κτηρίων θα κατεδαφιστούν κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της Α’ Φάσης του έργου.
Ήδη η AVAX που έχει «πάρει» την πρώτη φάση των έργων υποδομών του Ελληνικού, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 300 εκατ. ευρώ, «τρέχει» πρόδρομες εργασίες για την Α’ Φάση των υποδομών ενώ στο σύνολό τους οι εργασίες αυτής της φάσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Στα έργα αυτά προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο, οδικά δίκτυα, δίκτυα υποδομών, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.α..
Μέσα στους επόμενους μήνες η Lamda αναμένει να ολοκληρώσει σε μεγάλο ποσοστό τη συμβασιοποίηση των 27 υπερπολυτελών κατοικιών που έχουν σχεδιαστεί στο παραλιακό μέτωπο και θα λάβει το 50% του συνόλου της αξίας που ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για τα 100 Condos – κατοικίες έως 2 -3 ορόφων- που σχεδιάζει θα λάβει φέτος το 20% των συνολικών 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τα 200 διαμερίσματα του ουρανοξύστη Marina Tower, που φτάνουν το μισό δισ. ευρώ, φέτος θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας 100 εκατ. ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, η κοινοπραξία των εταιρειών Bouygues Batiment International και Intrakat, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην εταιρεία πριν από την κατασκευή του ουρανοξύστη με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI). Στο πλαίσιο αυτό, η κοινοπραξία θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση κατασκευής του έργου, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον προγραμματισμό και θα δουλέψει από κοινού με τη Lamda Development και το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners για τις μελέτες του «πράσινου» ουρανοξύστη 45 ορόφων, 200 μέτρων ύψους και 200 διαμερισμάτων.
Επίσης, η Deloitte, σε συνεργασία με την AFRY και ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου που αφορά στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη υπηρεσιών έξυπνης πόλης (smart city) για το Ελληνικό. Το έργο αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με υπηρεσίες που θα βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από την τρέχουσα φάση σχεδιασμού των υποδομών και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και αειφόρο προοπτική ανάπτυξης για το Ελληνικό.