Την πορεία του ομίλου Ελλάκτωρ προς την ανάταξη των οικονομικών του μεγεθών, πρωτίστως μέσα από την επαναφορά σε κερδοφορία του κατασκευαστικού κλάδου του ομίλου, επιβεβαιώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, που ανακοινώθηκαν χθες. Για πρώτη φορά από το 2018, ο όμιλος παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (67 εκατ. ευρώ), ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας προέβλεψε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι και ο κατασκευαστικός κλάδος (Άκτωρ) θα επανέλθει θετικές ταμειακές ροές μέσα στο 2022.
Ο κ. Μπουλούτας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του ομίλου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη μέσα στο 2021 το λειτουργικό περιθώριο κέρδους ανέβηκε από 4% σε 18% και εκτίμησε ότι το 2022 θα είναι ακόμη υψηλότερο. Τόνισε τη σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων στο τέταρτο τρίμηνου του έτους, καθώς τα EBITDA ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ και το περιθώριο EBITDA στο 22%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό από το α' τρίμηνο του 2019 και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία του ομίλου.
Η Ελλάκτωρ πέτυχε σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας για τη χρήση 2021, με EBITDA στα 164,9 εκατ. ευρώ έναντι 34,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020. Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με ζημιά ποσού €26,2 εκατ. από σχηματισμό πρόβλεψης, σχετικά με αρνητική έκβαση διαιτησίας για έργο στο Κατάρ.
Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% στα 916 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2020 ενώ το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο 23% φθάνοντας στα 278 εκατ. eυρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 578 εκατ. ευρώ από 707 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά, ενώ παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν από 375 εκατ. ευρώ σε 470 εκατ. ευρώ το 2021. Μετά από πέντε ζημιογόνα τρίμηνα, το Δ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάκτωρ κατέγραψε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορία που έφτασε στα 11,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, υπήρξε σημαντική μείωση κόστους μέσω στοχευμένων δράσεων, τόσο σε λειτουργικό (έργα) όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Παρουσιάζοντας ένα πλήρως ανασχεδιασμένο επιχειρηματικό μοντέλο ο όμιλος κατάφερε να προχωρήσει σε επανεκκίνηση έργων, απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες και βελτίωση των σχέσεών του ομίλου με το τραπεζικό σύστημα.
Στα 3 δισ. ευρώ θα ανεβεί το ανεκτέλεστο
Σημαντική ήταν η βελτίωση των αποτελεσμάτων για το σκέλος της κατασκευής, τομέας που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα, με την Άκτωρ να πετυχαίνει στο τέταρτο τρίμηνο δραστική μείωση ζημιών με το EBITDA να διαμορφώνεται σε -5,3 εκατ. ευρώ από -113 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η εν γένει θετική της πορεία οφείλεται στον κλάδο κατασκευών ο οποίος περιόρισε δραστικά τις ζημίες του, ενώ σημειώθηκε και αύξηση 15% στα EBITDA για τον κλάδο των παραχωρήσεων.
Το ανεκτέλεστο των έργων φθάνει στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αναδειχθεί ως ανάδοχος σε έργα αξίας 657 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η κατασκευή της οδικής σύνδεσης Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Μεθώνη ύψος 151 εκατ. ευρώ και το οδικό τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος (ΒΟΑΚ) στα 127 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωναν χθες στελέχη της διοίκησης, έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ τριμήνου του 2022 με τα έργα αυτά το ανεκτέλεστο θα ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2021, η εταιρεία εκτέλεσε έργα 436 εκατ. ευρώ ενώ προστέθηκαν έργα αξίας 228 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2022.
Παράλληλα, στους στόχους της εταιρείας για την επόμενη 5ετία είναι να διεκδικήσει μία ισχυρή θέση στην αγορά στα έργα 13 δισ. ευρώ που πρόκειται να δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια. Όπως σχολίασε ο κ. Μπουλούτας οι έντονα μεταβαλλόμενες συνθήκες που επικρατούν κάνουν δύσκολη όποια πρόβλεψη σχεδιασμό για μεγαλύτερο διάστημα από μια τριετία.
Σε επίπεδα 2019 κινήθηκε η Αττική Οδός το β’ εξάμηνο
Σημαντικές ήταν και η εξελίξεις στο κομμάτι των παραχωρήσεων, με την Αττική Οδό να σημειώνει αύξηση κυκλοφορίας κατά 17% συγκριτικά με το 2020 ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους έφθασε σε επίπεδα 2019. Από τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησε η παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40 + 10 χρόνια.
Η εταιρεία έχει εν αναμονή έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων συνολικής αξίας περί των 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ή αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός 24 μηνών. Ενδεικτικά, αφορούν σε οδικά δίκτυα με έργα περί των 800 εκατ. ευρώ, έργα υποδομών έως 300 εκατ. Ευρώ, έργα διαχείρισης αποβλήτων έως 800 εκατ. ευρώ και κτιριακές εγκαταστάσεις έως 1 δισ. ευρώ. Στους στόχους της εταιρείας εντάσσονται επενδύσεις μέσω ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 100 εκατ. σε ΣΔΙΤ μέχρι το 2025 και 130 εκατ. ευρώ σε έργα παραχώρησης μέχρι το 2026.
Κομβικός ο ρόλος των ΑΠΕ
Ως κομβικό χαρακτήρισε τον ρόλο του κλάδου των ΑΠΕ ο κ. Μπουλούτας, αναφερόμενος και στο ευρύτερο οικονομικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο αναβαθμισμένο ρόλο που δίνεται στις ΑΠΕ, η Ελλάκτωρ στοχεύει στην αύξηση εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025 ώστε να διαθέτει έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.
Σήμερα ο όμιλος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα και διαθέτει 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό Υ/Η και 1 Φ/Β. Σε ό,τι αφορά στα τρέχοντα έργα αιολικής ενέργειας ο όμιλος «τρέχει» στην Εύβοια σε συνεργασία με την EDPR έργα 496 MW, την επέκταση πάρκων στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο στα 59 MW, νέα πάρκα στη Θράκη 42 MW, την ωρίμανση πάρκων στη Λακωνία 158 MW και υβριδικό σταθμό εγγυημένης ισχύος στη Λέσβο 15 MW. Παράλληλα, έχει λάβει άδειες παραγωγής Φ/Β πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία 137 MW, πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW και βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ. Τέλος, έχει προχωρήσει σε συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).
Στόχος αύξησης κατά 55% της δυναμικότητας διαχείρισης αποβλήτων έως το 2025
Στον κλάδο του περιβάλλοντος, μέσω της θυγατρικής του, ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία αποτελεί πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας, ο όμιλος έχει θέσει ως στόχο την ενίσχυση δυναμικότητας διαχείρισης αποβλήτων κατά 470 χιλ. τόνους μέχρι το 2025, που αποτελεί αύξηση κατά 55% και τη διατήρηση του μεριδίου αγοράς κατά ελάχιστο 25% σε τόνους στη διαχείριση μεικτών αποβλήτων. Στις σημαντικές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς εντάσσεται η ολοκλήρωση εγκατάστασης μονάδας βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, (35 MW) και η ανάληψη νέων έργων αξίας 103 εκατ. ευρώ.
Ολοκλήρωση των μεγάλων έργων ακινήτων εντός της 5ετίας
Στόχο την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου έως τα μέσα 2025, του Cambas Park και του έργου στις Γούρνες Ηρακλείου στην επόμενη 5ετία θέτει η Ελλάκτωρ μέσω της REDS, όπου συμμετέχει κατά 55%. Η εταιρεία αποτελεί ιδιοκτήτη και διαχειριστή του μεγαλύτερου πάρκου λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα (Smart Park) και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης Ακινήτων που περιλαμβάνει το Κτήμα Καμπά, ακίνητα στη Ρουμανία και το οικόπεδο στις Γούρνες στην Κρήτη.