Επενδυτικό οργασμό φέρνει στην χώρα μας η άνοδος του τουρισμού, με την ανακαίνιση αλλά και την δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων να φέρνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Ειδικότερα οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό και ευρύτερο τουρισμό εκτιμάται ότι μπορεί στην επόμενη πενταετία να φθάσουν το ιλιγγιώδες ποσό των 9-10 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί ότι θα δοθούν ως δάνεια για τη χρηματοδότηση μεγάλων ξενοδοχείων και resort από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Επενδύσεις οι οποίες ακολουθούν προηγούμενες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όταν λειτούργησαν πολλές νέες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, αποτελώντας το πρόκριμα για τις αποφάσεις μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων για νέες επενδύσεις στην χώρα.
Πλέον το ενδιαφέρον ξένων αλυσίδων να αποκτήσουν περαιτέρω παρουσία στην ελληνική αγορά είναι δεδομένο και συνοδεύεται από πλάνα ανάπτυξης με δεκάδες νέες μονάδες.
Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει καθώς η Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της GBR Consulting η Ελλάδα, σηκώνει ακόμη πολλά επώνυμα ξενοδοχεία, καθώς η ποσόστωση των ανωνύμων είναι ακόμη μεγάλη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο τέλος του 2018, από τον συνολικό αριθμό του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας -λίγο κάτω των 10.000- το 8% είναι επώνυμα ξενοδοχεία (branded).
Το ποσοστό του επώνυμου ξενοδοχειακού προϊόντος στη χώρα μας αυξάνεται στο 27% αν μετρηθεί σε δωμάτια, αφού πολλά από αυτά είναι μεγαλύτερου μεγέθους και υψηλότερων κατηγοριών. Ενδεικτικά, το 59% των ξενοδοχείων 5 αστέρων, το 41% των 4 αστέρων και το 4% των 3 αστέρων ανήκουν σε κάποια ξενοδοχειακή αλυσίδα, ενώ από πλευράς δωματίων τα ποσοστά είναι 70% για την κατηγορία 5 αστέρων, 41% των 4 αστέρων και 8% των 3 αστέρων.
Αυτή ακριβώς η χαμηλή διείσδυση των επώνυμων ξενοδοχείων στην Ελλάδα είναι που κάνει τις ξένες αλυσίδες να βλέπουν την ευκαιρία στην επέκτασή τους στη χώρα μας.
Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα
Στο «μέτωπο» των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει μεγάλες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων η καθεμία. Στις αρχές Νοεμβρίου εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Kilada Hills το οποίο αναπτύσσει η Dolphin Capital στην Ερμιονίδα Αργολίδος.Μια επένδυση ύψους 420 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και βίλες, καθώς και ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων.
Στην Κρήτη προχωρά το Elounda Hills από την εταιρεία Mirum Hellas, συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ, προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θερέτρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης.
Την ίδια ώρα ,σε έκταση 489 στρεμμάτων στη Κασσιόπη της Κέρκυρας η NCH Capital σχεδιάζει να υλοποιήσει τουριστική επένδυση, άνω των 100 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, ανεξάρτητες κατοικίες καθώς και μαρίνα 60 θέσεων ελλιμενισμού.
Ακόμη και στην Αφάντου της Ρόδου μετά από χρόνια καθυστέρησης, σχεδιάζεται η επένδυση των M. A. Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments που αναμένεται να φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών καθώς και πολυτελείς κατοικίες με επίκεντρο το γήπεδο γκολφ 18 οπών που λειτουργεί από το 1973 στην περιοχή.
Σε αυτή την καταγραφή δεν μπορεί να λείπει η Temes που συνεχίζει την ανάπτυξη του εμβληματικού Costa Navarino, σχεδιάζοντας επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της δεύτερης και της τρίτης φάσης της ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξη στη Μεσσηνία. Από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής των δύο νέων γηπέδων γκόλφ 18 οπών στην περιοχή Navarino Hills, με στόχο το 2021 να λειτουργούν συνολικά 4 γήπεδα. Επίσης δρομολογείται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills. Σε επόμενο στάδιο, εκτός από τα δυο γήπεδα γκολφ, η περιοχή θα περιλαμβάνει 2 νέα ξενοδοχεία με συνολικά 875 κλίνες καθώς και τουριστικές κατοικίες. Η τρίτη φάση επενδύσεών αφορά την περιοχή του Ριζόμυλου, το Navarino Blue, στον Μεσσηνιακό κόλπο και την ανάπτυξη θεματικών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 3.000 κλινών.
Αν όλα προχωρήσουν κανονικά στις επερχόμενες επενδύσεις μπορεί να προστεθεί και η εξαγορά και ανακαίνιση του Πόρτο Καρράς από τον όμιλο Σαββίδη. Επένδυση που με το κόστος εξαγοράς θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ αν τελικά προχωρήσει.
Η είσοδος της Brown
Ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Brown Hotels, θέλει να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά με τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχοντας ήδη προχωρήσει σε αγορές και μισθώσεις υφιστάμενων κτιρίων κυρίως στην περιοχή της Ομόνοιας αλλά και του Συντάγματος για την Αθήνα και στα πέριξ του κέντρου για τη συμπρωτεύουσα. Το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας θα είναι στην Ομόνοια, στο πρώην «Acropol», το οποίο έχει μισθωθεί από την οικογένεια Μιχαηλίδη και θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους κ.λπ.
Αντίστοιχα η δεύτερη επένδυσης, επίσης στην περιοχή της Ομόνοιας, θα λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους και θα είναι το πρώην «Ιλιον». Παράλληλα σε ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το παλιό κτίριο των γραφείων του ΚΚΕ στη συμβολή της Μαρίκας Κοτοπούλη με τη Βερανζέρου ενώ έχει υπομισθώσει και το πρώην «La Mirage» στην ίδια περιοχή.
Το εμβληματικό Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα
Με τις επενδύσεις στο Ελληνικό από την Lamda Development και την έναρξη των εργασιών να αποτελούν σηματωρό ξεκινά και η ανάπτυξη της ΑθηναΙκής Ριβιέρας με επενδύσεις δισεκατομυρίων. Ειδικότερα, πέρα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα με καζίνο, που θα φθάσει σε επένδυση το ύψος των 500 εκατ. ευρώ, προβλέπονται και τουριστικές επενδύσεις στο πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ της Lamda Development. Μεταξύ αυτών η δημιουργία ενός επιπλέον ξενοδοχείου, τουριστικών κατοικιών και η Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Στα Αστέρια Γλυφάδας, επένδυση ύψους κοντά στα 100 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Grivalia Hospitality. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και 400 κλινών, σουίτες κι επιπλωμένες βίλες, spa, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, παιδότοπους και φυσικά χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης.
Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να υλοποιήσει o όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μαρίνα Αλίμου με το που ολοκληρωθεί η παραχώρησή της από το ΤΑΙΠΕΔ.
Περίπου 80 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδύσει και η COSCO για τη δημιουργία των τεσσάρων ξενοδοχείων που προβλέπονται στο masterplan του ΟΛΠ. Η εταιρεία σχεδιάζει την μετατροπή δύο αποθηκών στο λιμάνι του Πειραιά σε 4στερο και 5στερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 150 και 180 δωματίων καθώς και δύο ακόμη πεντάστερα ξενοδοχεία στο Πόρτο Λεόνε και στην Παγόδα.
Ακόμη ένα ισχυρό brand, που στοχεύει σε 10 νέα ξενοδοχεία είναι ο όμιλος της Radisson, η οποία υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα επέκτασης σε Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης την παρουσία της στην χώρα μας αυξάνει μέσα από συμφωνίες διαχείρισης ή franchise και η Μelia, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλυσίδα.
Αύξηση δωματίων στην Αθήνα
Όσον αφορά τον αστικό ιστό της πρωτεύσας και της συμπρωτεύουσας, σύμφωνα με έρευνα της GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής -Αργοσαρωνικού(ΕΞΑΑΑ), την περίοδο 2016-2019 ο αριθμός των δωματίων 4 και 5 Αστέρων στην Αθήνα αυξήθηκε κατά 24% και 3% με αποτέλεσμα τα επίπεδα πληρότητας να μειωθούν κατά 2,4% το Σεπτέμβριο του 2019.
Από τα πιο σημαντικά ονόματα που είδαμε να εμφανίζονται φέτος είναι η London + Regional, που αγόρασε το ξενοδοχείο Τιτάνια και ο ισραηλινός όμιλος Fattal Hotels, που μίσθωσε το πρώην Εσπέρια της οδού Σταδίου.