ΓΔ: 1394.11 -0.25% Τζίρος: 34.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο για ρεύμα από ΑΠΕ στη μισή τιμή

Το στρατηγικής σημασίας έργο, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ώριμη φάση χρηματοδότησης, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί σε ένα χρόνο, όπως ανέφερε ο Όμιλος Κοπελούζου.

Το αργότερο έως τις αρχές του 2026 θα έχει τεθεί σε λειτουργία το τεράστιο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου και Ελλάδας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 δισ. ευρώ.  Αυτό ανακοίνωσε χθες ο Όμιλος Κοπελούζου, η θυγατρική εταιρεία του οποίου, ELICA θα «τρέξει» την «πράσινη» αυτή διασύνδεση των δύο χωρών, συνολικής ισχύος 3.000 MW.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, το έργο βρίσκεται σε ώριμη φάση χρηματοδότησης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το σχήμα είναι ανοιχτό στο να ενταχθούν και οι Διαχειριστές ή και άλλοι ενδιαφερόμενοι και προωθείται η ένταξή του στην ευρωπαϊκή 6η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να παρθεί σε ένα χρόνο από τώρα, ενώ το έργο θα χρειαστεί περί τα 3,5 χρόνια για την κατασκευή του. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία έως τις αρχές του 2026.

Το έργο πρόκειται να διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου και Ευρώπης μέσω Ελλάδας για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας, περιλαμβάνοντας έναν σύνδεσμο HVDC ισχύος 3.000 MW μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας με δυνατότητα αμφίδρομης μετάδοσης ισχύος.

Μέσω της διασύνδεσης θα μεταφέρεται καθαρή – πράσινη ενέργεια που θα μπορεί να φθάνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η ενέργεια θα μπορεί να διατεθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ μεγάλο μέρος του φορτίου θα διατίθεται απευθείας στη βιομηχανία μέσω διμερών συμφωνιών (πράσινα PPAs). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι δυνατότητες για τη μεταφορά ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο είναι μεγάλες, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της Αιγύπτου θα αυξηθεί κατά 61.000 MW έως το 2035 από 5.800 MW που είναι εγκατεστημένα σήμερα.

Μέσω του έργου αυτού θα έρχεται πολύ φθηνότερη ενέργεια στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Αίγυπτο ανέρχεται στα 17 δολ./μεγαβατώρα και είναι 54% φθηνότερη από τη χώρα μας, όπου ανέρχεται στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, οι τρέχουσες τεχνολογικές συνθήκες συνηγορούν υπέρ του έργου, καθώς οι τιμές των υποθαλάσσιων καλωδίων αναμένεται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια λόγω των τεχνολογικών βελτιώσεων αλλά και λόγω των νέων εργοστασίων που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών υποβρυχίων καλωδίων. Επιπλέον, η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει την τοποθέτηση καλωδίων στα απαραίτητα θαλάσσια βάθη.

Παράλληλα, οι συνθήκες ενεργειακής «ανασφάλειας» που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάλλουν τη στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας ενώ και ο στόχος της Ευρώπης για το FIT 55 και ο μηδενισμός των εκπομπών CO2 έως το 2050, αναγκάζουν την Ευρώπη να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές και διαδρομές για την πράσινη ενέργεια.

Όπως σημειώνεται, το έργο πρόκειται να έχει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρώπη:

  1. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη χρήση καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας. Μέσω της μεταφερόμενης ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και μέρος θα μεταφερθεί στην Ευρώπη.
  2. Παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και οδών για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.
  3. Ενισχύει τις υποδομές ηλεκτρικών δικτύων Αιγύπτου – Ελλάδας.
  4. Βελτιώνει την ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια εφοδιασμού στα Αιγυπτιακά και ελληνικά συστήματα.
  5. Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια στην Αίγυπτο λόγω της δυνατότητας αμφίδρομης ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα στη χώρα.
  6. Μετατρέπει την Ελλάδα σε σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας.
  7. Καθιστά την Αίγυπτο σημαντικό εξαγωγέα καθαρής ενέργειας.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Το βάρος που τίθεται στο έργο αυτό φάνηκε και νωρίτερα χθες από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η τηλεδιάσκεψη -στην οποία μετείχε από το Λουξεμβούργο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ- πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ελ-Σίσι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 17 Φεβρουαρίου.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, βάση της οποίας είναι το Μνημόνιο Διασύνδεσης Ελληνικών και Αιγυπτιακών Ηλεκτρικών Δικτύων που υπεγράφη στις 14 Οκτωβρίου 2021, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και συνεπώς στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον χάρη στις δυνατότητές τους και στη στρατηγική τους θέση. Είμαστε οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Σημειώνεται ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.

Το έργο εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια μεταφοράς πράσινης ενέργειας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική, παρέχει εναλλακτική μεγάλων προμηθειών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για την Ευρώπη, συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προάγει τις άριστες διμερείς σχέσεις και ενδυναμώνει την ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Kopelouzos-Sissi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση προέδρου Σίσι με τον Δημ. Κοπελούζο για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου "GREGY Project" για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ευρώπη, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Deal με 2 ομίλους για κατασκευή υπεράκτιου αιολικού

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για το πάρκο ισχύος 216MW που θα εγκατασταθεί στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και γίνεται η μοναδική μέτοχος της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.».
Terna-omilos-Kopelouzou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε Τέρνα Ενεργειακή, όμιλο Κοπελούζου οι πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια

Οι άδειες αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ.