Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το κρεσέντο ανάληψης κομβικών έργων από τον ενεργειακό βραχίονα του ομίλου Viohalco, τη Cenegry Holdings, που μέσω των δύο θυγατρικών της σε καλώδια και σωλήνες, αναλαμβάνει έργα παγκόσμιου βεληνεκούς, κερδίζοντας συμβόλαια εξαιρετικά δύσκολων και απαιτητικών project.
Λίγοι όμιλοι σε όλο τον κόσμο έχουν τις υποδομές που έχει ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του, ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται ακόμη και στα πλέον απαιτητικά και εξειδικευμένα ενεργειακά έργα, είτε αυτά αφορούν σωλήνες υψηλών προδιαγραφών, είτε καλώδια υψηλής τάσης.
Η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα project, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλο τον πλανήτη, έχει φέρει και τις δύο θυγατρικές του ομίλου στο προσκήνιο, με τα νέα συμβόλαια να πέφτουν «βροχή», ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ και σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Παράλληλα, ένα τεράστιο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ετοιμάσει η Ευρώπη, θα κατευθυνθεί προς τις νέες, βιώσιμες μορφές ενέργειας, άρα προς τα μεγάλα «πράσινα» έργα που θα έχουν μηδενικό ή σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και με υψηλά ενεργειακά πρότυπα, τα οποία ευνοούν ομίλους όπως η Cenergy Holdings, που μέσω της Ελληνικά Καλώδια και της Σωληνουργεία Κορίνθου, δραστηριοποιείται ακριβώς σ’ αυτούς τους τομείς. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα εργοστάσια του ομίλου δουλεύουν σε πλήρη δυναμικότητα.
Πλέον, η Cenergy διαθέτει από τις μεγαλύτερες και πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες δυνατότητες παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως. Η δυναμικότητα των μονάδων του ομίλου προσεγγίζει τις 150.000 τόνους ετησίως, ενώ προσφέρει λύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Η Cenergy διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία).
Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι στη Σωληνουργεία Κορίνθου ανατέθηκε ο κλάδος σωλήνων χάλυβα από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), σύμβαση που αφορά την προμήθεια 163 χλμ. του αγωγού «Δυτική Μακεδονία».
Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη. Αποτελεί μέρος του European Hydrogen Backbone, της απαιτούμενης υποδομής υδρογόνου της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια.
Ολόκληρη η ποσότητα των πιστοποιημένων για τη μεταφορά υδρογόνου σωλήνων, θα κατασκευαστεί στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και να ολοκληρωθούν έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Στο τέλος 9μήνου 2021 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο κλάδους (Καλώδια και Σωλήνες) έφτανε σε επίπεδα ρεκόρ καθώς ανήλθε στα 808 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει επιτύχει ποτέ ο όμιλος. Έκτοτε, ο όμιλος έχει αναλάβει σημαντικά έργα (Πολωνία, Αγγλία, Ελλάδα) που ανεβάζουν το ανεκτέλεστο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο του 2021 έφτασε στα 766 εκατ. ευρώ, 21% ισχυρότερος από τα 635 εκατ. ευρώ που ήταν το 9μηνο του 2020. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη έφτασαν στα 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2020.Οι αναθέσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου στην Ελλάδα, ενός αγωγού HFW στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της Aker BP και του πρώτου υποθαλάσσιου έργου με τη Vattenfall στη Δανία είναι μερικά από τα έργα που «κλείδωσαν» στον όμιλο το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Το έργο για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο
Προ ημερών, στις 22 Ιανουαρίου 2021, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, υπέγραψε σύμβαση προμήθειας inter-array καλωδίων για το έργο Dogger Bank C από την DEME Offshore, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου DEME. Με αυτή τη σύμβαση η Hellenic Cables γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής interarray καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.
Η Hellenic Cables θα σχεδιάσει, κατασκευάσει, πραγματοποιήσει τους δοκιμαστικούς ελέγχους και προμηθεύσει περίπου 240 χλμ. inter-array καλωδίων 6 XLPE και όλα τα σχετικά εξαρτήματα. Πρόκειται για ένα έργο επιπλέον των 650 χλμ. inter-array καλωδίων που έχει ήδη αναλάβει η εταιρεία για τις φάσεις Α & Β του ίδιου έργου. Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων για το Dogger Bank C έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2023 και η παράδοση θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτέλεσης του έργου.
Το μεγάλο έργο στην Πολωνία
Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, η Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε μεγάλο έργο στην Πολωνία για την προμήθεια δεκάδων χιλιομέτρων χαλύβδινων σωλήνων για αγωγό φυσικού αερίου. Πρόκειται για έργο που θα φτάσει στα 47 εκατ. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο ανατέθηκε από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, GAZ-SYSTEM SA, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn - Wronow στην Πολωνία και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών.
Η πρόταση της Σωλ. Κορίνθου αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων διεθνών και Πολωνών κατασκευαστών, ως η πλέον συμφέρουσα ενώ η σύμβαση ανέρχεται στα έως και 217.192.029,00 PLN συμπεριλαμβανομένης της ανοχής ποσότητας και μεταφοράς (περίπου 47 εκατ. ευρώ).Οι παραδόσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στην Πολωνία στις αρχές Απριλίου του 2022 και να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2022.
Η αμερικανική «απόβαση»
Θυμίζουμε πως επίκεινται οι ανακοινώσεις για το μεγάλο deal της Cenergy Holdings με τον κολοσσό της Δανίας, Ørsted για την από κοινού δημιουργία μονάδας στο Maryland των ΗΠΑ. Η Ørsted αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 50 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία αφορά την από κοινού δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών, ενώ οι πληροφορίες ότι θα περιλαμβάνει και μετοχική συνεργασία με τον κολοσσό από τη Δανία να αποκτά το 20% της εισηγμένης, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Η συμφωνία με την Ørsted για τη νέα μονάδα στις ΗΠΑ έρχεται να κεφαλαιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο όμιλος Viohalco μέσω της Cenergy, στον τομέα των υποβρυχίων καλωδίων. Tο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ.
Έντονη κινητικότητα μέσα στο 2021
Μέσα στο 2021 ο όμιλος ανέλαβε σειρά ακόμη κομβικών έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα εξ αυτών αφορά τη διεύρυνση της συνεργασίας με το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Δανίας Energinet, με την Hellenic Cables να αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και μεταφορά περίπου 11 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων, 145 kV με μόνωση XLPE.
Επίσης, η Ηellenic Cables εισήχθη στη μεγάλη και πολύ δυναμική αγορά της Γαλλίας, εξασφαλίζοντας σύμβαση για παροχή καλωδίων υψηλής τάσης. Ειδικότερα, εξασφάλισε για πρώτη φορά από την εταιρεία RéseaudeTransportd'Electricité την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. Η Ελληνικά Καλώδια θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. Η σύμβαση είναι διάρκειας τριών ετών με δυνατότητα παράτασης δύο επιπλέον ετών και μολονότι δεν ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, παρέχει ένα «διαβατήριο» στον ελληνικό όμιλο ώστε να μπει στη μεγαλύτερη αγορά υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης της Ευρώπης.
Η Ελληνικά Καλώδια σε συνεργασία με την Asso.subsea Ltd, επιλέχθηκε από την Τέρνα Ενεργειακή για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος 150 kV το οποίο θα συνδέει το υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, ισχύος 330 MW, με το ηπειρωτικό δίκτυο της Ελλάδας.
Το αιολικό πάρκο Kafireas ΙΙ, το οποίο βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Εύβοιας, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας στον υποσταθμό 150 kV του ΑΔΜΗΕ στο Λαύριο. Το Καλωδιακό Σύστημα Διασύνδεσης περιλαμβάνει περίπου 70 χλμ. σύνθετου τριπολικού υποβρύχιου καλωδίου 150 kV καθώς και 11 χλμ. υπόγειων μονοπολικών χερσαίων καλωδίων 150 kV, μαζί με όλα τα παρελκόμενα εξαρτήματα, συνδέσμους και τερματισμούς, απαραίτητα για την ολοκλήρωση του συστήματος.