Μια νέα πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί το επόμενο επενδυτικό βήμα της Έργον Τρόφιμα, της εταιρείας η οποία βρίσκεται πίσω από τα projects Ergon Agora, Ergon House και Ergon to Go. Η βορειοελλαδική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 10 χρόνια στο κανάλι της εστίασης, πήρε πρόσφατα έγκριση για χρηματοδότηση ύστερα από την υπαγωγή του νέου της επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.
Συγκεκριμένα, το νέο εγχείρημα αφορά στην ίδρυση μιας καινούργιας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, η οποία θα έχει δυναμικότητα 36 δωματίων και 100 κλινών. Το τουριστικό κατάλυμα θα βρίσκεται στο νησάκι του Διαπόρου, το οποίο είναι ακριβώς απέναντι από τον κόλπο Βουρβουρού στη Σιθωνία, το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και φημίζεται για τα μονίμως ζεστά και διάφανα νερά του. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται στα 5,778 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης το οποίο θα δοθεί με τη μορφή επιχορήγησης διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στον κλάδο του τουρισμού με το Ergon House στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο, εκτός από το εστιατόριο και το παντοπωλείο, στους επάνω ορόφους του καταστήματος λειτουργεί ξενοδοχείο. Αν και ο κλάδος της εστίασης και της φιλοξενίας έχει δεχθεί από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού ένα γερό πλήγμα, οι συνθήκες αυτές, ωστόσο, δεν έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά με την επιχείρηση να συνεχίζει στο δρόμο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της καθώς θεωρεί ευοίωνες τις προοπτικές τόσο του κλάδου των τροφίμων όσο και του τουρισμού και της εστίασης.
Το «υβριδικό» project Ergon Agora East
Ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί η κίνησή της να ανοίξει πριν περίπου έξι μήνες ένα νέο κατάστημα το Ergon Agora East στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στη θυγατρική της, Αγορά Τροφίμων. Πρόκειται για ένα νέο concept καταστήματος, το οποίο συνδυάζει την ανοιχτή αγορά και το εστιατόριο συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ., το οποίο αναπτύσσεται σε μια έκταση 15 στρεμμάτων με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο. Σε αυτόν τον «υβριδικό» πολυχώρο φαγητού και υπεραγοράς φιλοξενούνται και άλλα concept καταστημάτων όπως φούρνος, καφέ, κήπος και κάβα.
Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία της, η Έργον Τρόφιμα είδε πέρυσι τον τζίρο της να υποχωρεί κατά 40% και να διαμορφώνεται στα 3,649 εκατ. ευρώ έναντι 6,048 εκατ. ευρώ το 2019. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους γύρισαν σε ζημιές 261.737 ευρώ έναντι κερδών 624.928 ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση.
Μάλιστα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας συνέχισε την πτωτική του πορεία και κατά τους 4 πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στο κανάλι της εστίασης, ωστόσο μετά το άνοιγμα της αγοράς η εικόνα των επιδόσεών της άρχισε να βελτιώνεται.
Να σημειωθεί ότι λίγο πριν ξεσπάσει στη χώρα μας η πανδημία του κορονοϊού, τον Φεβρουάριο του 2020 είχε υπογράψει μια συμφωνία (Master Franchise) για το άνοιγμα 17 franchise καταστημάτων στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε τη λειτουργία νέου καταστήματος Ergon στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ετοιμαζόταν για το άνοιγμα νέων καταστημάτων πώλησης ετοίμων προϊόντων Ergon To Go στην Αθήνα αλλά και τη διεύρυνση του υφιστάμενου Master Franchise στην Κύπρο με επιπλέον 5 καταστήματα.