Η έντονη κινητικότητα από εγχώριους (ΔΕΗ) και διεθνείς παίκτες (όπως η γαλλική Infravia), που εξετάζουν την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα μας, αλλά και οι κυβερνητικές επιπλήξεις για την καθυστέρηση που σημειώνεται στις συγκεκριμένες επενδύσεις, οδηγούν τη διοίκηση του ΟΤΕ στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως μόνο ο οργανισμός επενδύει –«ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι πληροφορίες πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για νέες επενδύσει του ομίλου. Και, όπως φαίνεται, θα γίνουν κατά τη συνάντηση που θα έχει ο επικεφαλής της μητρικής Deutsche Telekom, Timotheus Höttges με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πιθανώς στις 14 Δεκεμβρίου.
Στον ΟΤΕ βλέπουν πως μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ πως σχεδιάζει επένδυση 700 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) πάνω στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν και ξένοι επενδυτικοί όμιλοι όπως οι Γάλλοι της Infravia που μελετούν την αγορά. Η Wind Hellas ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε πως σχεδιάζει και αυτή να προχωρήσει σε επένδυση για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής σε άλλους παρόχους.
Ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου έρχεται στην Αθήνα σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στον ευρωπαϊκό χάρτη των τηλεπικοινωνιών εξαιτίας της εισόδου σημαντικών κεφαλαίων από εταιρείες private equity που αναζητούν τοποθετήσεις με σταθερές αποδόσεις, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, αλλά και ευκαιρίες εξαγοράς μεγάλων εταιρειών, όπως φάνηκε με την πρόταση εξαγοράς της Telecom Italia από το αμερικανικό fund KKR.
Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε προ ημερών ο ίδιος ο Höttges, η επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων εντός κρατών – μελών αρκεί να μην περιορίζεται ο αριθμός των «παικτών» σε λιγότερους από τρεις. Επί χρόνια η Vestager έβαζε εμπόδια σε συγχωνεύσεις που περιόριζαν τον αριθμό των τηλεπικοινωνιακών ομίλων ανά την Ευρώπη. Τώρα, στις Βρυξέλλες δείχνουν να αλλάζουν γνώμη ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα που θα προχωρήσουν ταχύτερα τις επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς.
Το ερώτημα, που έθετε σε πρόσφατο ρεπορτάζ και το Bloomberg, είναι αν θα προλάβουν οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών όπως η Deutsche Telekom όταν έχουν αρχίσει να κινούνται οι μεγάλοι του private equity. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως η αμερικανική KKR προχώρησε σε πρόταση, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, για την εξαγορά του πρώην τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου της Ιταλίας, της Telecom Italia SpA. Αν προχωρήσει θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά τηλεπικοινωνιακού ομίλου από εταιρεία private equity. Οι Αμερικανοί, πριν φτάσουν στην Ιταλία, ακούγεται πως είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της ολλανδικής KPN. Κατά καιρούς επανέρχεται και η φημολογία πως ακόμα και η βρετανική Vodafone μπορεί να αποτελέσει στόχο σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας για τα private equity και χαμηλών επιτοκίων.
Πάντως οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για «επενδυτικό κενό» εκατομμυρίων γραμμών στα δίκτυα οπτικών ινών, φαίνεται ότι κινητοποιούν τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους. Όπως τους κινητοποιούν και τα εξαιρετικά αρνητικά στοιχεία για την ποιότητα και την ταχύτητα των υποδομών σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα από την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ετοιμότητα των κρατών – μελών. «Ενώ στην κινητή τηλεφωνία είμαστε, από πλευράς ποιότητας, στο κλειστό κλαμπ των 30 χωρών του πλανήτη, στη σταθερή βρισκόμαστε στην 100η θέση» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ. Πιερρακάκης, στέλνοντας ένα μήνα που φαίνεται ότι έφθασε και στο μέγαρο του ΟΤΕ.